Streda 8. mája, 2024
(Zľava) Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a generálny riaditeľ PPA Marek Čepko (Foto: FB / Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

Ľudia, ktorí strážia „systém“ kartelu, majú vládu kompletne pod kontrolou (Komentár)

Na stretnutí poľnohospodárov s vedením agrorezortu a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (Smer-SD) a generálnym riaditeľom (GR) PPA Marekom Čepkom zazneli šokujúce informácie:

R. Takáč: „Chápem frustráciu a nespokojnosť. Tu som na vašej strane.“

Pán minister všetku špinu spôsobenú za 12 ročné vládnutie SMER-SD nedáva za vinu bývalým ministrom a GR PPA, ale len tým spred 4 rokov. Hlavne Mičovskému a Jánošovi, ktorých viní za stav poľnohospodárstva na Slovensku.

Minister Takáč ešte pred voľbami vyhlásil, že bude „viesť protesty farmárov“ a pred protestom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) si chcel dokonca sadnúť do traktora, zrejme špeciálne upraveného od nejakého oligarchu priamo pre ministra.

Dokonca len nedávno minister žobronil na Európskej komisii (EK) v Bruseli o predĺženie termínu výplat priamych platieb na plochu, čo považujem za totálnu zradu a ignoranciu tých najbiednejších farmárov, samozrejme s výnimkou tých, ktorí sú združení v SPPK, aj to len tých, ktorí sú krytí financiami od svojich oligarchov, teda vlastníkov.

Navyše práve oni zdroje z Európskej únie (EÚ) vôbec nepotrebujú, okrem tých, ktorí sa naozaj, aspoň z 80% svojej produkcie, podieľajú na tvorbe a pestovaní potravín pre obyvateľstvo.

Ešte nikdy a nikde neprotestoval nijaký minister, ani v Rusku, proti sebe a proti vlastnej neschopnosti. Toto sa môže stať len a len na Slovensku.

O administratívnej záťaži farmárov je zbytočne hovoriť, pretože stav digitalizácie a prepojenia Štatistického úradu s neexistujúcimi IT systémami agrorezortu vlastne neexistuje, čo je typické pre feudálne riešenie prenosu informácií v 21. storočí.

Naozaj nechápem, načo zriadil minister ANTIBYROKRATICKÝ TÍM. Asi nato, aby mu povedal, že jediným východiskom je nenahraditeľná digitalizácia, ktorá neexistuje? Ako je možné, že informačný systém IACS treba týždne kontrolovať manuálne? Ten systém už v roku 2004 mal byť kúpený NOVÝ a nie so zastaralým projektovacím jazykom. Práve tu je problém.

Za 60 mil. EUR ho pred spustením PPA v roku 2004 vtedajší „gazdovia“ agrorezortu kúpili ako „60 ročný“. Teraz má „80 rokov“ a chceme od neho aby „zabehol stovku za 8 sekúnd“?

A tento podvod na poľnohospodároch dodnes zneužívajú oligarchovia pre vlastné účely. Nie je ich cieľom likvidácia malých a stredných farmárov?

Odkiaľ majú, spoločnosti ponúkajúce kúpu fariem, informácie o farmároch v problémoch? No predsa zo systému IACS na PPA!!!

Čepko: „Čo sa týka dôvodu v akej sme situácii, nechcem sa opakovať, no musím povedať, že NEZODPOVEDNOSŤ môjho predchodcu ma extrémne prekvapila. Kiss pripravil len zálohové platby.“

Minister Takáč do neba vychválil Kissa a prosil ho, aby zostal. Zdrhol ešte pred spustením výplat priamych platieb v novembri 2023 na Letecké prevádzkové služby a teraz sa premiestnil, teda sa schoval na stoličku prezidenta finančnej správy.

Nádherná kariéra absolventa Plavčanovej vysokej školy zo Sládkovičova, ktorú skončil cca rok pred nástupom na post GR PPA.

Dokonca Kissov minister Vlčan, ktorý ho do funkcie GR PPA nominoval za Hegerovej vlády, na stretnutí ministrov na Agrokomplexe v Nitre 2023 povedal, že „PPA pracuje ako švajčiarske hodinky“.

Pýtam sa, pre koho pracoval Kiss za Hegera, keď ho Takáč doslova prosil aby zostal, lebo je s jeho výkonom na výsosť spokojný?

Pre Sláviu Capitál spolu s pánom Kadnárom?

Koľko Kadnárov na PPA a na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) pracuje?

Môj odhad je cca 10 na každej sekcii, čiže cca 80 na PPA a cca 70 na MPRV…

Toto sú ľudia, ktorí strážia „SYSTÉM“ kartelu, ktorí biznis model na agrorezorte naprojektovali a riadia ho prakticky od roku 1990.

SPPK majú kompletne pod kontrolou.

Vládu a jednotlivé ministerstvá tiež.

PPA je uzatvorením kruhu ovládnutia agrorezortu, kde IACS do roku 2020 spravoval v subdodávke dodávateľ, teda spoločnosť AXASOFT, ktorá patrí spoločnosti ARCA Capitál.

Tú zase zachraňuje J&T a J&T prostredníctvom vlastníckych vzťahov svojich firiem je žiadateľom nenávratého finančného príspevku (NFP) na PPA a ostatných podriadených organizáciách MPRV na viac ako 100 tisíc hektárov poľnohospodárskych plôch.

A toto je výsledok obrovského podvodu na farmároch a obyvateľoch Slovenska, ktorí sú nútení nakupovať vysoko nekvalitný zahraničný dovoz poľnoproduktov z Brazílie, Argentíny, Čile či Nového Zélandu, … za nekresťanské ceny.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nutne odrážať stanovisko The Epoch Times.


Jaroslav Jánoš je dlhoročný aktivista, poľnohospodár a bývalý generálny riaditeľ PPA.

Prečítajte si aj