Láska ho priviedla na Slovensko, vášeň k jedlu ho preslávila: príbeh šéfkuchára Shreya Kadama (Rozhovor)

Shrey Kadam z Indie sa vďaka dlhoročnému úsiliu a talentu zaradil medzi kuchársku elitu na Slovensku. (foto: archív Shreya Kadama)

Patrí k pilierom indickej komunity na Slovensku a uznanie si vyslúžil nielen od spokojných zákazníkov, ale aj od našich najlepších šéfkuchárov. Ambiciózny Shrey Kadam sa vďaka dlhoročnému úsiliu a talentu zaradil medzi kuchársku elitu, vlastní úspešnú indickú reštauráciu, nedávno vydal svoju prvú kuchársku knihu a jeho kurzy indickej kuchyne sa vypredávajú ako teplé rožky. Čo priviedlo mladého Inda z Bombaja na Slovensko? Ako inak – láska k Slovenke, ktorú stretol počas svojho pôsobenia v Londýne. Tá ho zlákala do Košíc, kde začínal doslova od nuly. Dnes žije v Bratislave a našiel tu nielen nový domov, ale aj kariéru svojich snov. Dokonca sa naučil hovoriť plynule po slovensky.

Epoch Times Slovensko: Shrey, keď sa obzrieš späť do roku 2011, keď si prišiel prvýkrát na Slovensko, čo bolo pre teba najnáročnejšie počas začiatkov v novej krajine? 

Shrey Kadam: Najťažšia bola jazyková a kultúrna bariéra. Bol som zvyknutý na „inú“ Európu z mojich čias vo Švajčiarsku či v Anglicku. Vtedy som bol na východom Slovensku, kde nežilo veľa ľudí zo zahraničia a po anglicky sa nedalo s bežnými Slovákmi len tak porozprávať. Dali mi, samozrejme, pocítiť, že som medzi nimi cudzinec. 

Vedel si od začiatku, že sa chceš uplatniť v gastronómii? Kde pramení tvoja vášeň k jedlu?

Som vyštudovaný hoteliér a v tomto prostredí som v Indii aj vyrastal, keďže moja rodina tam vlastní penzión s reštauráciou. K vareniu ma viedla moja mamina odmalička. Má hlboký vzťah k dobrému jedlu, vareniu a ajurvéde. Videl som, ako si vďaka tomu získala od ľudí obdiv a veľa lásky a tým ma inšpiruje dodnes. Prvý plán na Slovensku bolo zistiť, v čom môžem byť užitočný pre spoločnosť. A práve oblasť gastronómie bola pre mňa prirodzenou cestou, navyše v Košiciach v tej dobe neboli žiadne indické reštaurácie.  

Základom indickej kuchyne je podľa neho správne zvolené korenie. (Foto: archív Shreya Kadama)

Pred časom si otvoril vlastnú indickú reštauráciu v Bratislave, ktorej sa dobre darí a vyslúžila si niekoľko ocenení. 

Nedávno sme oslávili tretie výročie s MumBhai Central, za čo sme s celým mojím tímom vďační a veľmi sme na to hrdí. I keď sa neriadime oceneniami, keďže sa snažíme sústrediť hlavne na to, aby sme zákazníkom ponúkali to najlepšie z indickej kuchyne, hneď v prvom roku sme dostali ocenenie ako najlepšie hodnotená indická reštaurácia na Slovensku v aplikácii WOLT. A to je už tradíciou tretí rok po sebe. Na rozdiel od ostatných aplikácií, tu nás môžu hodnotiť iba zákazníci, ktorí reálne využili naše služby a ochutnali naše jedlo.

V reštaurácii pracuješ spoločne so svojou sestrou a švagrom, zamestnávaš veľa Indov a dalo by sa povedať, že buduješ rodinný biznis. Pracuje sa ti lepšie s Indami než so Slovákmi, alebo to vnímaš skôr ako podporu indickej komunity?

Jednoznačne ide o rodinný podnik, kde sa aj naši zamestnanci stávajú súčasťou našej rodiny. Vzájomne si pomáhame nielen v práci, ale aj mimo nej. Pre zachovanie indickej autentickosti máme v kuchyni výlučne Indov, keďže najlepšie rozumejú mojej vízii s jedlom. Ale mimo kuchyne zamestnávame, samozrejme, aj Slovákov či cudzincov z iných krajín. Pracuje sa mi dobre s každým človekom, ktorý si cení kvalitu a chce sa na nej s nami podieľať.

V Bratislave Shrey vedie rodinnú indickú reštauráciu, v ktorej pracuje aj jeho sestra a švagor. (Foto: archív Shreya Kadama)

Ja sama som mala vďaka tebe česť spoznať indickú komunitu na Slovensku. Z môjho pohľadu máte medzi sebou veľmi pekné vzťahy, no prezraď úprimne – vládne medzi indickými reštauráciami u nás aj rivalita?

Sme veľmi súdržná  komunita a vzájomne si pomáhame, aby sa nám tu dobre žilo. Rivalitu medzi indickými reštauráciami som ešte nezažil. Často spoločne oslavujeme veľké indické sviatky, aby sme aj tu cítili našu kultúru, i keď sme mimo rodnej krajiny. India je hlboko v mojom srdci a určite mi najviac chýba, keď si spomínam na rodinu, farebnosť, počasie a všetky naše milé festivaly, ktoré si zvykneme užívať spolu.

Jeho reštaurácia oslávila nedávno tretie výročie. (Foto: archív Shreya Kadama)

Pred rokom si vydal vlastnú indickú kuchársku knihu Chute mojej Indie. Ktorý z receptov v nej je tvoj najobľúbenejší?

Je to prvá indická kuchárska kniha zo Slovenska. Pri mnohých receptoch spomínam aj ajurvédske princípy ako pevný základ našej kuchyne. Ťažko sa mi vyberá len jeden najobľúbenejší recept, no tie, kde sa hojne využíva korenie, sú pre mňa najzásadnejšie, keďže práve to je základom našej kuchyne a vďaka nemu môžu byť recepty nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie. V sekcii Koreniny nájdete všetky moje obľúbené zmesi. 

V minulom roku vydal prvú indickú kuchárku na Slovensku – Chute mojej Indie. (Foto: archív Shreya Kadama)

Aké korenie alebo prísady, ktoré prospievajú zdraviu, by sme teda podľa teba mali zaradiť do svojho jedálnička? 

V našej krajine je dobre známe, že korenie hrá pri príprave jedál dôležitú rolu. Má jedlu nielen dodať chuť či arómu, ale tiež pomáhať pri trávení tak, aby sme z jedla získali čo najviac živín. Odporúčam vždy si vybrať korenie, ktoré sa hodí ku konkrétnemu jedlu. Keďže na Slovensku jete veľa mäsa, pridal by som do takýchto jedál korenie, ktoré napomáha tráveniu, napríklad rímska rasca, feniklové semienka či naša obľúbená zmes garam masala.

K vareniu mal vzťah odmalička, inšpirovala ho najmä jeho mama. (Foto: archív Shreya Kadama)

O indickej kuchyni však koluje stále množstvo predsudkov. Napríklad, že je veľmi pikantná. Sú naozaj všetky jedlá pikantné?

Je to mýtus, s ktorým sa snažíme bojovať aj v našej reštaurácii. Indická kuchyňa je obrovská ako naša krajina a každý z 28 štátov v Indii prináša rôzne chute a lokálne suroviny. Táto rôznorodosť je mojou víziou, ktorú sa snažím predstaviť aj Slovákom, aby videli, že pikantnosť je naozaj len maličká časť celku. 

Pri mojich návštevách Indie som si tiež všimla, že vy Indovia milujete sladké. Aké dezerty najradšej pripravuješ? 

Tie, ktoré najviac milujem, nájdete aj v našom menu – gulab jamun guľôčky so šafránom a ružovou vodou či mango burfi koláčik. Sú to pravé indické chute, ktorými jednoznačne chcete zakončiť dobrý obed.

Je tiež známe, že naše európske žalúdky môžu mať s indickou kuchyňou trochu problém. Mnohí cestovatelia sa obávajú najmä o hygienu. Čo by si poradil ľuďom, ktorí sa vyberú do Indie a majú obavy zo žalúdočných problémov? 

Keď cestujete do tropických krajín, ako je India, každému radím, aby sa zoznamoval s novým lokálnym jedlom pomaly a v menšom množstve. Tak zistíte, či sú nové suroviny prijateľné pre váš žalúdok. Tiež si dávajte pozor na zdroj pitnej vody. Tieto dve základné rady vás môžu zachrániť od problémov. Teplé jedlá z ryže či vegetariánske pokrmy sú podľa mňa väčšia istota a v Indii nájdete naozaj ich bohatý a chutný výber. 

 Zo slovenskej kuchyne mu najviac chutia pečeňové halušky a rezeň s vianočným zemiakovým šalátom. (Foto: archív Shreya Kadama)

O tvoje kurzy indickej kuchyne je veľký záujem. Aký máme podľa teba my Slováci vzťah k indickému jedlu? Radi experimentujeme a skúšame nové chute, alebo sme v tomto skôr rezervovaný národ?

Za tie roky skúseností, čo vediem kurzy varenia, si dovolím tvrdiť, že vzťah Slovákov k zdravému indickému jedlu sa zlepšuje. Stále viac a viac ľudí sa zaujíma o kvalitu jedla, suroviny a objavujú čaro rôzneho korenia, ktoré nedodáva jedlu len chuť, ale má aj zdravotné benefity. Počet indických reštaurácií na Slovensku, najmä v hlavnom meste, je dôkazom toho, že Slovákom indická kuchyňa chutí.

Opýtam sa ale aj opačne: čo vravíš na našu slovenskú kuchyňu? Chutia ti naše pokrmy? 

Slovenská kuchyňa má svoje čaro a z môjho pohľadu je o jednoduchosti. Rád si dám niekedy jedlo, v ktorom nájdem jednoduché, ale bohaté chute. Moje obľúbené sú pečeňové halušky a tiež tradičný rezeň s vianočným zemiakovým šalátom.

Ďakujeme za rozhovor!

Podporte nás

Prečítajte si aj