Streda 8. mája, 2024
Posádky ukrajinských tankov sa zúčastňujú na cvičení v Doneckej oblasti na Ukrajine 15. decembra 2023. (Anatolij Stepanov/AFP via Getty Images)

Kyjev spochybňuje ruské tvrdenia o významnom pokroku na doneckej línii

„Čerstvá pomoc Západu povedie len k novým obetiam na ukrajinskej strane,“ tvrdí Moskva po tom, čo americký Senát schválil balík pomoci pre Kyjev vo výške 60 miliárd dolárov.

Rusko oznámilo dobytie druhej dediny vo východnej časti Doneckej oblasti v priebehu niekoľkých dní, ale predstavitelia v Kyjeve trvajú na tom, že boje pokračujú.

„Nebudeme postupovať nikam inam ako dopredu,“ povedal Jevhen Šmataljuk, veliteľ ukrajinskej útočnej brigády v rozhovore z 22. apríla.

Ruské ministerstvo obrany predtým v ten istý deň vyhlásilo, že jeho sily získali úplnú kontrolu nad doneckou obcou Novomychajlivka „a zlepšili taktickú situáciu pozdĺž frontovej línie“.

„Jednotky Južnej bojovej skupiny úplne oslobodili Novomychajlivku v [Moskvou uznanej] Doneckej ľudovej republike (DĽR)… ako výsledok úspešných operácií,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Novomychajlivka sa nachádza približne 25 kilometrov juhozápadne od Ruskom ovládaného mesta Doneck, hlavného mesta rovnomenného regiónu.

Ministerstvo tiež uviedlo, že Ukrajina za predchádzajúcich 24 hodín stratila viac ako 400 príslušníkov bojových jednotiek spolu s obrnenými vozidlami a delostreleckým systémom. Deň predtým Moskva oznámila, že jej sily dobyli aj doneckú osadu Bohdanivka, ktorá sa nachádza severne od Novomychajlovky.

Bohdanivka sa nachádza približne 6 km severovýchodne od Chasiv Jaru, ktorý je už niekoľko týždňov dejiskom intenzívnych pozemných bojov. Chasiv Jaru by Moskvu posunul o krok bližšie k získaniu kontroly nad celým východným Donbasom, ktorý zostáva kľúčovým ruským cieľom.

Vuhledar na muške

J. Šmataljuk, ktorého brigáda bojuje na fronte už niekoľko týždňov, spochybnil nedávne hodnotenie Ruska týkajúce sa osudu Novomychajlovky. V rozpore s tvrdeniami ruského ministerstva obrany trval na tom, že ukrajinské sily stále kontrolujú 15 až 20 % spornej dediny.

Zvyšok podľa veliteľa zostáva pod „palebnou kontrolou“ – čo znamená, že je v dosahu ukrajinského delostrelectva a paľby z ručných zbraní.

Igor Kimakovskij, najvyšší predstaviteľ DĽR, označil Novomychajlivku za „strategicky dôležitú“, keďže ovláda prístupy k neďalekému mestu Vuhledar. Pre ruskú tlačovú agentúru TASS povedal, že dobytie Novomychajlivky „nás priblíži k obkľúčeniu Vuhledaru, hlavného ukrajinského dopravného uzla v Donecku“.

Denník Epoch Times nemohol nezávisle overiť tvrdenia oboch strán.

Vuhledar sa nachádza približne 50 km juhozápadne od mesta Doneck a približne 130 km južne od Bachmutu, ktorý padol do rúk ruských síl minulé leto.

Rusko vtrhlo na Ukrajinu začiatkom roka 2022 s deklarovaným cieľom chrániť rusky hovoriace obyvateľstvo v Donbase a zastaviť ďalšiu expanziu NATO na východ.

O sedem mesiacov neskôr Moskva fakticky anektovala Donbas (pozostávajúci z Donecka a Luhanska) a ďalšie dva regióny a teraz ich považuje za územie Ruskej federácie.

Kyjev, podporovaný mocnými západnými spojencami z NATO, prisľúbil, že bude pokračovať v boji proti početne silnejším ruským silám, kým nezíska späť celé stratené územie.

Moskva: pomoc USA je bezvýsledná 

Údajné úspechy Ruska v Donecku nasledujú po schválení balíka pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov, ktorý 20. apríla po mesiacoch sporov schválila Snemovňa reprezentantov USA.

Návrh zákona, ktorý predpokladá aj pomoc Izraelu a Taiwanu, pravdepodobne tento týždeň schváli americký Senát a následne ho podpíše prezident Joe Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naliehal na Washington, aby urýchlil dodávky zbraní, a uviedol, že munícia dlhého doletu a systémy protivzdušnej obrany zostávajú hlavnými prioritami Kyjeva.

„Myslím si, že táto podpora skutočne posilní ukrajinské ozbrojené sily a my budeme mať šancu na víťazstvo,“ povedal 21. apríla v rozhovore pre NBC.

Zelenskyj tiež zdôraznil, že na zastavenie neúprosného ruského postupu sú potrebné armádne taktické raketové systémy alebo ATACMS vyrobené v USA.

„Je to kľúčové,“ povedal ukrajinský líder. „Toto sú teraz priority.“ ATACMS je nosný systém pre riadené strely dlhého doletu.

Minulý rok Biely dom potvrdil, že poskytol Ukrajine typ ATACMS, ktorý je schopný zasiahnuť ciele na vzdialenosť viac ako 160 km.

V októbri ukrajinské sily prvýkrát použili tento raketový systém dlhého doletu a spôsobili značné škody na dvoch ruských letiskách.

Senátor Mark Warner, šéf senátneho výboru pre spravodajské služby, uviedol, že sľúbené zbrane a vybavenie – vrátane ATACMS – budú pravdepodobne „na ceste [na Ukrajinu] do konca týždňa“.

„Som presvedčený, že administratíva [USA] bola v priebehu posledných mesiacov pripravená poskytnúť ATACMS,“ povedal 21. apríla pre CBS M. Warner.

„Je to zakotvené v právnych predpisoch,“ dodal.

Podľa amerických predstaviteľov by rozumné používanie ATACMS umožnilo Ukrajine zamerať sa na predtým nedosiahnuteľné ruské zásobovacie linky, letecké základne a železničné siete.

Moskva zasa tvrdí, že čerstvá pridelená západná pomoc Ukrajine – finančná aj vojenská – nebude stačiť na zvrátenie priebehu bitky.

„Ruské ozbrojené sily zlepšujú svoje frontové pozície,“ povedal 21. apríla hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Vyčlenené [západné] peniaze – a dodané zbrane – túto dynamiku nezmenia,“ povedal novinárom.

„Povedie to len k novým obetiam na ukrajinskej strane,“ dodal Peskov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj