Streda 8. mája, 2024
Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solsky (Foto KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Korupcia na Ukrajine: minister poľnohospodárstva obvinený z privlastnenia si štátnej pôdy

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskij je obvinený z toho, že si v rokoch 2017 až 2021 prisvojil štátnu pôdu v hodnote takmer 6,9 milióna eur, oznámila v utorok vo svojom vyhlásení národná protikorupčná agentúra.

Boj proti korupcii, ktorá je na Ukrajine endemickým zlom, je jednou z hlavných podmienok, ktoré Kyjevu stanovila európska dvadsaťsedmička v rámci jeho žiadosti o vstup do Európskej únie. Podľa denníka La Tribune sa Ukrajina zaviazala k tomuto boju, ktorý je medzi hlavnými obavami Ukrajincov na druhom mieste hneď po ruskej invázii.

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo niekoľko prípadov korupcie, najmä v armáde. Vo všeobecnosti sa však týkajú úradníkov na nižších pozíciách.

Niekoľko osôb, ktoré sa stali terčom

Mykola Solsky, ktorý nie je v tlačovej správe výslovne menovaný, pracoval podľa svojho oficiálneho životopisu do roku 2019 v advokátskej kancelárii. V tom istom roku bol zvolený do parlamentu a v marci 2022 bol vymenovaný za ministra.

„Súčasný minister poľnohospodárstva je obvinený z toho, že sa zmocnil verejnej pôdy“ v hodnote takmer 6,9 milióna eur a „pokúsil sa privlastniť si ďalšiu pôdu“ v hodnote takmer 4,5 milióna eur, uvádza sa vo vyhlásení národnej protikorupčnej agentúry.

Podľa orgánov na tento účel spolupracoval s úradníkmi zo štátneho pozemkového registra a mapovacieho oddelenia. Od roku 2017 do roku 2021 sú podozriví, že sa prostredníctvom schémy zahŕňajúcej zneužitie úradných dokumentov zmocnili takmer 2 500 hektárov v regióne Soumy na severovýchode krajiny.

Obvinení sa tiež snažili privlastniť si ďalších 3 282 hektárov pôdy, ale prokurátori a protikorupční úradníci im v tom „zabránili“. Viacerým osobám zapojeným do prípadu vrátane ministra bolo oficiálne oznámené obvinenie, uviedla agentúra.

77% Ukrajincov si myslí, že Zelenskyj je zodpovedný za korupciu

Už v auguste minulého roka boli prepustení všetci (približne 50) vedúci regionálnych vojenských regrutačných stredísk a 50 000 ľudí údajne zaplatilo úplatky, aby sa vyhli odvodu. Následne sa začalo súdne konanie proti 33 náborovým dôstojníkom.

V rámci boja proti únosom ukrajinských detí do Ruska a Bieloruska bolo sankcionovaných aj 37 ruských skupín a 108 osôb vrátane bývalého premiéra a bývalého ministra školstva.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila Nadácia demokratických iniciatív (DIF) Ilka Kučeriva, napriek snahe Volodymyra Zelenského vypátrať korupciu ho 77% Ukrajincov považuje za zodpovedného za pretrvávajúcu korupciu vo vláde a miestnych vojenských správach.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj