
Konzumácia vlašských orechov znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a predlžuje život
Štúdia uverejnená v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases potvrdzuje, že vlašské orechy môžu pomôcť pri predchádzaní kardiovaskulárnych ochorení. Vedci zistili, že mladí ľudia, ktorí pravidelne konzumujú vlašské orechy, majú väčšiu šancu udržať si lepšie fyzické zdravie v strednom veku, menšiu pravdepodobnosť obezity a nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že vlašské orechy vyživujú obličky, osviežujú mozog a predlžujú život. Niektoré z týchto pozitívnych účinkov potvrdili aj početné vedecké štúdie.
Kardiovaskulárne ochorenia
Štúdia od roku 1985 sledovala stravovacie návyky 3 092 zdravých mladých dospelých vo veku od 18 do 30 rokov a v priebehu 30 rokov boli zaznamenávané ich zdravotné ukazovatele.
Účastníci boli rozdelení do troch skupín – konzumenti vlašských orechov, konzumenti iných orechov a konzumenti, ktorí nekonzumovali žiadne orechy.
Podľa štúdie účastníci, ktorí konzumovali vlašské orechy v mladšom veku, mali lepšie fyzické zdravotné ukazovatele ako tí, ktorí ich nekonzumovali. Mali nižšie ukazovatele v parametroch, ako je telesná hmotnosť, obvod pása, krvný tlak a hladina triglyceridov – všetky tieto parametre ovplyvňujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Hoci štúdia preukázala, že konzumácia iných orechov ako vlašských je tiež prospešná, konzumenti vlašských orechov mali menšiu pravdepodobnosť obezity ako tí, ktorí konzumovali iné orechy.
Po 30 rokoch mali konzumenti vlašských orechov nižší index telesnej hmotnosti (BMI), menej viditeľný obvod pása a lepší index hmotnosti ako tí, ktorí konzumovali iné orechy, čo ich vystavovalo nižšiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.
Podľa americkej Národnej databázy živín USDA obsahuje 100 g vlašských orechov:
15,2 g bielkovín
6,7 g vlákniny
65,2 g tuku.
Väčšina tukov vo vlašských orechoch sú polynenasýtené mastné kyseliny vrátane kyseliny alfa-linolénovej (9,1 g) a kyseliny linolovej (38,1 g), ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Kyselina alfa-linolénová sa vo väčšine ostatných orechov nenachádza.
Štúdie uverejnené v American Journal of Clinical Nutrition rovnako potvrdili, že zdravé tuky v orechoch môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Riziko ochorení mozgu
Okrem toho sa spomína pozitívny vplyv na mozog. Štúdia uverejnená v časopise Nutrients zistila, že vlašské orechy sú bohaté na antioxidanty a majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť kognitívne výkony, znížiť riziko miernej kognitívnej poruchy, Alzheimerovej choroby a spomaliť zhoršovanie ochorenia. Môžu tiež znížiť riziko iných porúch mozgu vrátane Parkinsonovej choroby, mŕtvice a depresie.
Jednou z výhod vlašských orechov pri zlepšovaní zdravia mozgu je ich schopnosť redukovať voľné radikály v ľudskom tele. Voľné radikály sú chemicky nestále, pričom môžu poškodiť bunky chemickou reakciou s lipidmi, bielkovinami a nukleovými kyselinami v bunkách. Keď je v tele príliš veľa voľných radikálov, urýchľuje to starnutie. Mozog je v tomto ohľade na účinky voľných radikálov obzvlášť citlivý.
Prieskum, do ktorého sa zapojilo viac než 15 000 žien vo veku nad 70 rokov, zistil, že ženy, ktoré jedli aspoň 140 gramov orechov týždenne, mali mentálne schopnosti o dva roky mladšie ako tie, ktoré ich nejedli. Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Nutrition, Health & Aging.
Výskum Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) konštatoval, že denný príjem doplnkov stravy z vlašských orechov môže zlepšiť kognitívne výkony u mladých aj starých ľudí. Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Nutrition, Health & Aging.
Výživa obličiek a posilnenie mozgu
Úloha vlašských orechov pri posilňovaní mozgu je v tradičnej čínskej medicíne vysoko cenená.
„Vlašské orechy vyzerajú veľmi podobne ako mozog. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že veci rovnakého/podobného tvaru sa môžu navzájom dopĺňať. Nie je teda prekvapujúce, že vlašské orechy posilňujú mozog. V tomto ohľade môžeme vidieť, že tradičná čínska medicína je naozaj fascinujúca,“ povedal v programe televízie NTD Hu Naiwen, praktický lekár čínskej medicíny z Taiwanu.
Podľa teórie čínskej čínskej medicíny (TČM) mozog a centrálny nervový systém (CNS) potrebujú výživu z obličkovej esencie, pričom vlašské orechy majú tonizujúci účinok na obličky a posilnenie esencie.
„Esencia“ v TČM je vysoko výživná tekutina uložená vo vnútorných orgánoch. Zahŕňa živé látky zdedené od rodičov a živiny získané po narodení. Neustále spotrebúvanie esencie vedie k starnutiu – a konzumácia vlašských orechov môže doplniť esenciu obličiek a vyživovať mozog až do dlhovekosti.
Najnovší výskum uverejnený v American Journal of Nephrology rovnako potvrdil, že konzumácia vlašských orechov prospieva obličkám tým, že znižuje riziko ich chronického ochorenia. Pacienti s chronickým ochorením obličiek, ktorí jedia vlašské orechy, majú nižšiu úmrtnosť.
Vynikajúce tonikum pre starších ľudí
He Xia, japonský lekár TČM, v rozhovore pre Epoch Times odporučil vlašské orechy ako vhodný doplnok stravy, najmä pre starších ľudí. Dr. He odporúča starším ľuďom jesť jeden alebo dva vlašské orechy ráno a večer. Podľa neho pomáhajú zmierniť závraty, nespavosť, búšenie srdca, zabudlivosť a stratu chuti do jedla. Dlhodobá konzumácia vlašských orechov môže tiež zlepšiť farbu, lesk a stav vlasov.
Pre ľudí trpiacich nespavosťou je tenká šupka vlašského orecha cenná z medicínskeho hľadiska. Ide o tenký kúsok listovej štruktúry, ktorý sa po rozlúsknutí nachádza medzi jadrami vlašského orecha.
Dr. He odporúča, aby ľudia, ktorí trpia stresom, nespavosťou alebo majú často nepríjemné sny, namočili šupky vlašských orechov do horúcej vody a skonzumovali ich. Vezmite asi 3 gramy šupiek, zalejte ich horúcou vodou, počkajte asi 10 minút a potom vypite. Jeden pohár ráno a jeden večer pred spaním sú veľmi účinné na zmiernenie príznakov nespavosti.
Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times






Váš názor nám pomôže tvoriť lepší obsah. Ako sa vám páčil tento článok?