Pondelok 20. mája, 2024
Páter František Ferda, narodený 31. marca 1915 (Sumava.cz)

Keď choroba vzniká mesiace či roky, nedá sa vyliečiť za týždeň, hovoril páter Ferda

Ako liečil páter Ferda

Pokiaľ existuje nejaká legendárna postava v oblasti českého liečiteľstva, tak je to sušický kňaz František Ferda. Pripomína nám, že svet je tajuplné miesto za hranicami kostrbatých a plochých vedeckých teórií, ktoré sa snažia obhájiť schopnosť človeka vysvetliť svet. Človek to nikdy nedokáže, a pokiaľ si neprizná, že podstata sveta presahuje rámec ľudského chápania, jeho život stratí duchovný rozmer.

Páter Ferda často liečil pacientov s rovnakou chorobou odlišnými terapeutickými metódami, pretože, ako on sám hovoril, vonkajšie prejavy môžu byť zavádzajúce a vzdialené od skutočnej príčiny ťažkostí. Často vraj hovorieval, že „bolesti môžu mať sto dôvodov“.

Podľa jeho názoru v našom okolí vždy existujú liečivé prostriedky na danú chorobu a pre svoje liečenie si vystačil s bylinkami rastúcimi u nás a s bežne dostupnými prostriedkami. Jeho výsledky však boli vynikajúce. Podľa Ferdu je pacient neoddeliteľnou súčasťou prírody a všetko, čo potrebuje alebo mu škodí, je okolo neho.

Očistná kúra

Ako povesť sušického pátra rástla a správy o jeho liečiteľských úspechoch sa šírili medzi ľuďmi, čoskoro na jeho diagnózy čakali zástupy pacientov. Preto časom vypracoval univerzálnu liečebnú, očistnú kúru, ktorú mal absolvovať každý pacient, ktorý sa chcel u neho liečiť.

Kúra pomáhala prečistiť telo a dokázala človeka zbaviť menších ťažkostí, ako napríklad bolesti kĺbov a podobne. Proces trvajúci približne tri týždne až dva mesiace sa skladal z kúpeľov, pitia čajov, obkladov a diéty. Kúra podporuje činnosť obličiek a pečene a zakazuje konzumáciu alkoholu a fajčenie.

Knihy Páter František Ferda a Receptár pátra F. Ferdy

Životospráva

Sušický kňaz po sebe zanechal jednoduché odporúčania, ako viesť zdravý životný štýl. Jeho priaznivci zhrnuli jeho zoznam odporúčaní v knihe Receptár pátra F. Ferdu do nasledujúcich zásad:

  1. Jedzte jednoduchú, ale pestrú stravu, striedajte jedlá, neprejedajte sa a nejedzte nadmerné množstvá jedál.
  1. Majte dostatok pohybu na čerstvom vzduchu.
  1. Zabezpečte si dostatok spánku a odpočinku na zotavenie a regeneráciu organizmu.
  2. Vydržte bez alkoholu a tabaku.
  3. Vyhýbajte sa nadmernému zaťažovaniu organizmu, či už prácou alebo športom.
  4. Každý deň si nájdite aspoň chvíľu ticha na rozjímanie alebo meditáciu.

Hoci ide o jednoduché rady, viesť monotónny a striedmy život nemusí byť v súčasnosti vyhľadávaným životným štýlom. Je však treba zvážiť fakt, že každý extrém je potrebné následne vyvážiť opačným extrémom a po veľkom strese je potrebný veľký odpočinok.

Po silnom znečistení a oslabení organizmu alkoholom, fajčením alebo drogami bude musieť nasledovať dlhodobý proces očisty organizmu. Skrátka, každá príčina má svoj následok, a preto by sme mali svoje činy vždy dobre zvážiť.

Dlhodobé hľadisko

Ako uvádza spomínaný receptár, „je potrebné si uvedomiť, že niektoré choroby sa vyvíjajú mesiace, ak nie roky“, a preto ich nie je možné liečiť s okamžitým účinkom. Ak má dôjsť ku skutočnému uzdraveniu, bude sa tak diať postupne a v dlhodobom merítku.

Najprv je potrebné stabilizovať životný štýl, stravovanie a dbať na postupnú očistu organizmu, prestať ho znečisťovať a vystavovať extrémom.

Jedlo z vlastnej záhradky

Dnes sa široko rozoberá negatívny dopad poľnohospodárstva používajúceho chemické hnojivá a postreky. Rastie počet takzvaných biofariem alebo komunitných zahrádok či komunitami podporovaného ekologického hospodárstva. Pred niekoľkými rokmi som sa dostal do styku s tvrdením jednej ľudovej liečiteľky, ktorá vyhlasovala, že ak si človek sám vypestuje jedlé rastliny vo vlastnej záhradke, môže získať protilátky proti svojim chorobám.

Tvrdila, že pri styku s pôdou sa do nej prostredníctvom potu a kvapiek vychádzajúcich z úst dostávajú informácie o chorobách toho, kto rastliny pestuje a pri raste sa potom v rastlinách vyvíjajú látky, ktoré pestovateľovi pomáhajú dosiahnuť vyvážený zdravotný stav. Aj páter Ferda považoval doma vypestované potraviny bez chemikálií za zdraviu prospešnejšie.

Nadprirodzené schopnosti

Určite nebude na škodu, ak spomenieme zásadnú a podstatnú časť liečebných úspechov pátra Ferdu, a síce jeho obdivuhodné nadprirodzené schopnosti, ktoré mu umožňovali diagnostikovať choroby jednotlivých pacientov. Popisy podobných schopností nájdeme napríklad u významných historických postáv čínskej medicíny, ktoré vraj mali napríklad schopnosť vidieť cez ľudské telo alebo pozorovať mikroskopické životy a prúdenie energie v ľudskom tele, čo viedlo k vypracovaniu schém akupunktúrnych dráh.

Pátrove schopnosti sa prvýkrát prejavili hneď po skončení druhej svetovej vojny v roku 1946. Vtedy mu poslala list jedna vážne chorá žena, ktorá bývala 50 km od miesta, kde žil. „Bola veľmi chorá a prosila ma o pomoc. Napísala mi, pretože sa už nemohla hýbať. Z mnohých dôvodov som jej nemohol pomôcť ani ja. Cítil som však veľmi silnú túžbu pomôcť. Bol to zvláštny pocit. Akoby ma nejaká cudzia sila nútila niečo urobiť,“ napísal o svojej skúsenosti páter Ferda.

Položil ruku na list, ktorý dostal od tejto ženy. „Potom som sa sústredil a čakal, čo sa bude diať ďalej. Asi po dvoch minútach sa so mnou začala krútiť miestnosť. Zdalo sa mi, že schádzam z cesty a prepadám sa do bažiny. Nebál som sa a zostal som sústredený.“ Páter ďalej opisuje stav akéhosi tranzu, v ktorom sa ocitol. Zrazu sedel oproti žene, ktorá mu písala a dokázal jasne identifikovať jej fyzické problémy. „V tej chvíli som presne vedel, že v jej ľavej obličke je veľký kameň. V pravej je veľa drobných kamienkov, akoby pieskových,“ napísal otec Ferda.

Zaslal dotyčnej pokyny pre liečebnú kúru na odstránenie obličkových kameňov, ktorá prebehla úspešne a žena sa uzdravila. Od tej doby túto obdivuhodnú schopnosť diagnostikovať neustále zdokonaľoval a prepracovával. Úspešne diagnostikoval a vyliečil tisíce pacientov a stal sa doslova legendou v oblasti liečiteľstva.

Odkaz sušického farára nám pripomína, že súčasná uponáhľaná spoločnosť a ľudia nepochopiteľne vyhľadávajú okamžité riešenia na choroby či problémy, ktoré sa vyvíjajú mesiace či roky. Ako Ferda správne poukázal, skutočné liečenie je postupné a musí zahŕňať zmenu správania a určitú disciplínu. Nie je možné len tak si ľahnúť a čakať na vyliečenie.

Tento článok vyšiel v špeciálnom vydaní časopisu Epoch Times: Tělo a Mysl: Nerozlučné spojení



Z pôvodného článku preložil LS.

Prečítajte si aj