Nedeľa 16. júna, 2024
Migréna (Pexels/ RDNE Stock project)
»

„Je to len bolesť hlavy,“ počúvajú často ľudia s migrénou. Spoločnosť zľahčuje toto ochorenie, ukázal prieskum

„Ach jaj, ďalší s migrénou.“ „Je to len bolesť hlavy, snáď s ňou nechceš zostať doma?“ Tieto slová často počúvajú tisíce ľudí trpiacich migrénou od svojich nadriadených, uvádza český prieskum.

„Zdraví ľudia si nevedia predstaviť, čím prechádza človek s migrénou,“ hovorí Rýza Blažejovská, predsedníčka pacientskej organizácie Migréna-help.

Z prieskumu organizácie vyplynulo, že až 70 % pacientov často váha navštíviť lekára alebo sa podeliť o svoju bolesť s ostatnými aj počas najsilnejšieho záchvatu migrény. Často sa totiž stretávajú s nepochopením, 57 % respondentov sa cíti zle z toho, ako sa k ich ochoreniu správa okolie. Pokiaľ ide o nepochopenie zo strany lekárov a zdravotníckeho personálu, s tým sa vo svojom živote stretlo 51 % respondentov. Niektorí respondenti uviedli, že lekári ich bez dôkladného stanovenia diagnózy poslali rovno k psychiatrovi.

„Niekedy sa od pacientov dozvedám, že im ošetrujúci lekár odmietol predpísať špeciálne lieky na migrénu a odkázal ich na analgetiká. U nás v nemocnici ale všetci vedia, aké závažné ochorenie migréna je,“ hovorí MUDr. Ľubica Joppeková z Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno.

Podceňovanie a urážky

Migréna je chronické záchvatovité ochorenie prejavujúce sa miernejšími alebo výraznými bolesťami hlavy, ktoré môžu trvať nepretržite až niekoľko dní. Naviac je migréna často doprevádzaná ďalšími príznakmi, ako sú nevoľnosť, svetloplachosť, vracanie, poruchy videnia, únava, bolesti brucha a mnohé ďalšie. Ochorenie sa nevyhýba ani deťom a dospievajúcim.

Podľa Blažejovskej trpí migrénou približne milión Čechov, z toho 50 tisíc trpí chronickou migrénou.

„300 tisíc z nich potom zažíva viac ako 5 záchvatov mesačne a 50 tisíc trpí chronickou migrénou, teda viac ako 14 záchvatov mesačne. Sú to len odhady, presné štatistiky zatiaľ nie sú k dispozícii, takže je dosť dobre možné, že čísla sú ešte vyššie,“ uviedla Blažejovská v rozhovore pre Aktuálně.cz.

Podľa prieskumu z viac ako 500 oslovených bolo 92 % žien, 33 % má záchvaty 1 až 4-krát mesačne, 28 % má migrénu až 7-krát mesačne a 8,5 % opýtaných má chronickú bolesť (viac ako 15 dní v mesiaci).

Spúšťače migrény

Ako jedny zo spúšťačov migrény uvádza Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) stres, hormonálne zmeny u žien, cestovanie lietadlom, fajčenie alebo silné pachy, napríklad parfumy a pod. Spúšťačom bolesti môžu byť aj niektoré potraviny, ako napríklad čokoláda, alkohol, údeniny alebo ochucovadlo glutaman sodný, a iné.

Každý, kto trpí migrénou, vám pravdepodobne odporučí vlastný spôsob, ako jej predchádzať. Niektorým môže pomôcť dostatok odpočinku, pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok tekutín, doplnenie vitamínov a minerálov alebo pokojné meditačné cvičenia.

Ak už migréna prepukne, stojí za zváženie návšteva lekára, aby sa predišlo vážnejším problémom, varuje MUDr. Joppeková.

„Presná hranica, kedy by mal človek na urgentný príjem prísť, neexistuje – každý vníma bolesť inak. Pacienti s migrénou však môžu trpieť aj sekundárnymi bolesťami hlavy. Za tým sa môže skrývať mŕtvica, krvácanie, tumor a ďalšie. Pacienti s migrénou a aurou sú dvojnásobne náchylnejší na mozgovú mŕtvicu ako zdraví ľudia. Riziko mŕtvice naviac rastie, ak ide o ženy užívajúce dvojzložkovú antikoncepčnú tabletku,“ hovorí lekárka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj