Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fptpgrafia ( senivpetro / Freepik)

Japonskí vedci vyvinuli liek, vďaka ktorému nám môžu narásť nové zuby

Tím japonských vedcov vyvinul prevratný liek, ktorý stimuluje rast nových zubov – prvý svojho druhu na svete. Prelomový liek prejde klinickými skúškami v roku 2024 a spotrebiteľom by mal byť k dispozícii v roku 2030.

Dr. Katsu Takahashi, vedúci vedecký pracovník, spoluzakladateľ spoločnosti Toregem Biopharma a vedúci oddelenia stomatológie a ústnej chirurgie v Lekárskom výskumnom ústave v japonskej Osake, sa celú svoju kariéru zaoberal tým, ako stimulovať rast nových zubov.

„Predstava, že vám narastú nové zuby, je snom každého zubára. Pracoval som na tom už ako absolvent. Bol som presvedčený, že sa mi to podarí,“ povedal v článku pre denník The Mainichi.

Liek na báze protilátok sa zameriava na proteín, ktorý bráni rastu nových zubov zo „zubných púčikov“ a v predchádzajúcich pokusoch na zvieratách liek vyvolal rast zubov „tretej generácie“.

Zatiaľ čo žraloky a mnohé plazy majú zuby, ktoré sú neustále obmieňané a  krokodíly menia svoje zuby dokonca viac ako 40-krát za život, cicavce nemajú takú neobmedzenú schopnosť. Donedávna sa predpokladalo, že ľudia majú len dve sady zubov. Existujú však dôkazy, že aj ľudia majú tieto zubné púčiky, ktoré majú potenciál stať sa treťou sadou zubov.

Liek bol úspešne použitý na rast nových zubov u myší a fretiek a očakáva sa, že klinické skúšky na ľuďoch sa začnú v júli 2024 s cieľom otestovať bezpečnosť lieku u zdravých dospelých jedincov.

Pri podobných pokusoch v roku 2018 tím podával liek myšiam, ktorým tiež vyrástli nové zuby, a výsledky boli publikované v časopise Science Advances v roku 2021.

Nový liek by mohol vyriešiť problém agenézy zubov, čo je zlyhanie rastu celého orgánu alebo jeho časti počas vývoja plodu. Agenéza zubov je absencia jedného alebo viacerých stálych zubov. Oligodoncia je neprítomnosť šiestich alebo viacerých zubov (nepočítajúc tretí stoličkový zub) a anodoncia je úplná neprítomnosť zubov.

Anodoncia je vrodená porucha, ktorá postihuje približne 1 % populácie.

Deti, ktoré sa narodili s agenézou zubov, majú ťažkosti so základnými činnosťami, ako je jedenie a rozprávanie, čo môže narušiť ich vývoj. Doteraz sa liečba zameriavala na nahrádzanie chýbajúcich zubov zubnými náhradami, mostíkmi a implantátmi.

Ak bude prvá klinická štúdia na zdravých dospelých úspešná, Dr. Takahashi uviedol, že on a jeho tím plánujú v roku 2025 druhú klinickú štúdiu pre deti vo veku 2 až 6 rokov s anodonciou. Deťom bude injekčne podávaný liek, ktorý bude stimulovať rast nových zubov.

Ako liek funguje

Začiatkom 90. rokov 20. storočia začali vedci izolovať gény, ktoré po odstránení spôsobovali, že myšiam vyrástlo menej zubov, a výskumníci takisto zistili, že počet vyrastených zubov sa menil manipuláciou jediného génu.

V roku 2005 sa doktor Takahashi vrátil do Japonska zo študijnej cesty v Spojených štátoch. Spolu so svojím tímom na Kjótskej univerzite začal výskum založený na objavovaní génov, ktoré špecificky ovplyvňujú rast zubov. Zistili, že myši, ktorým chýbal určitý gén, mali viac zubov a že proteín s názvom USAG-1, ktorý bol syntetizovaný týmto génom, znižoval počet rastúcich zubov. Predpokladali, že zablokovanie proteínu USAG-1 by stimulovalo rast väčšieho počtu zubov. Mali pravdu.

Doktor Takahashi a jeho tím vyvinuli liek s protilátkou, ktorá by mohla zablokovať funkciu proteínu, a v roku 2018 ho otestovali na myšiach, ktoré mali vrodene menej zubov. Myši dostali liek a objavili sa im nové zuby – bol to vôbec prvý liek, ktorý regeneroval zuby. Výsledky boli publikované v roku 2021.

Dôsledky takéhoto lieku by mohli byť významné vzhľadom na skutočnosť, že problémy so zubami – a najmä strata zubov – postihuje milióny ľudí na celom svete.

Ak sa liek ukáže ako bezpečný a účinný, milióny ľudí na celom svete, ktorí trpia rôznymi zubnými ochoreniami – najmä deti s vrodenými chybami – si budú môcť čoskoro nechať dať svoje zuby prirodzene narásť.

Dr. Takahashi uviedol, že liek by mohol byť na trhu do roku 2030.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj