Pondelok 20. mája, 2024
Komunistický režim v Číne už v roku 2010 rozšíril počet spoločných projektov s Iránom v oblasti ropy a plynu. (Foto: GREG BAKER/AFP/Getty Images)

Irán oslavuje rekord vo vývoze ropy napriek sankciám

Irán zaznamenal najväčší vývoz ropy za posledných šesť rokov. Sankcie uvalené západnými krajinami sa čoraz viac míňajú účinku, pretože Peking vstupuje do hry ako kupujúci. Neočakáva sa ani návrat USA k opatreniam z Trumpovej éry.

Hoci v tejto oblasti stále platia medzinárodné sankcie, Irán sa teší najvyššiemu vývozu ropy za posledných šesť rokov. Západné štáty zvažujú prísnejšie opatrenia po tom, ako režim 14. apríla v noci zaútočil na Izrael 300 raketami a bezpilotnými lietadlami. Zdá sa však, že na vedenie v Teheráne to nezapôsobilo: v komunistickom režime v Číne zrejme našli vďačného odberateľa vo veľkom.

Len v minulom roku údajne do Teheránu prúdilo z predaja ropy 33 miliardy eur

Ako uvádza denník Financial Times s odvolaním sa na dátovú službu Vortexa, Irán len za prvé tri mesiace tohto roka predal v priemere 1,56 milióna barelov denne. V predchádzajúcom roku vraj z obchodu s ropou do jeho pokladnice pritieklo celkovo  33 miliardy eur.

Pre jeho agresívnu hegemonistickú politiku v regióne je táto spŕška peňazí presne to, čo režim potrebuje. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa čoskoro výrazne znížila.

Fernando Ferreira, vedúci oddelenia analýzy geopolitických rizík v americkej spoločnosti Rapidan Energy Group, vysvetľuje: „Iránci sa zdokonalili v obchádzaní sankcií.“

EÚ sa opakovane pokúšala etablovať Irán ako obchodného partnera v oblasti ropy

USA a EÚ v súčasnosti intenzívne zvažujú možné sprísnenie existujúcich obmedzení voči Iránu. Ropa by bola mysliteľným cieľom. USA chcú teraz podporiť svojho najbližšieho spojenca Izrael, ktorý bol od vojenských operácií v Gaze Washingtonom značne kritizovaný.

Štáty EÚ, ktoré v posledných rokoch neprejavili veľkú ochotu postaviť sa proti destabilizačnej politike Teheránu v regióne, chcú predovšetkým zabrániť ďalšej eskalácii. V posledných rokoch sa dokonca občas pokúšali etablovať Irán ako obchodného partnera pre ropu – v poslednom čase však opäť na nízkej úrovni.

Ak chce administratíva prezidenta Joea Bidena vyvinúť účinný tlak na iránsky režim, musí sa zamerať na Čínu, zdôrazňuje Ferreira. Americká ministerka financií Janet Yellenová minulý týždeň pripustila, že režim „jednoznačne“ naďalej profituje z predaja ropy. „Je potrebné urobiť viac“ na obmedzenie obchodu.

USA sú lepšie pripravené na nedostatok svetovej produkcie ropy

Málokto z analytikov však očakáva, že Bidenova administratíva sa vráti k „zásade maximálneho tlaku“, ktorú v roku 2018 ohlásila Trumpova administratíva. Prezident Biden sa obáva možných dôsledkov prílišného obmedzenia dodávok ropy na svetové trhy.

Samotné USA by boli stále v relatívne výhodnej východiskovej pozícii. Vďaka ťažbe bridlicovej ropy sa krajina stala najväčším svetovým producentom. V záujme zabezpečenia vlastných dodávok a boja proti inflácii sa v roku 2022 dokonca uvažovalo o možnom zákaze vývozu. Len nedávno boli na Venezuelu, krajinu OPEC, uvalené ešte prísnejšie sankcie.

Kritici však varovali, že zákazom vývozu bridlicovej ropy sa môže dosiahnuť vlastný cieľ a pripraviť sa tak na nedostatok ropy na svetovom trhu. Medzi „sladkou“ a „kyslou“ ropou sú rozdiely. Na spracovanie ľahšej bridlicovej ropy by bolo potrebné rozsiahle prebudovanie existujúcich rafinérií v krajine.

Je to nákladné a trvá to dlho. Dovtedy by bol ropy dostatok, ale nedala by sa využiť, čo by ďalej zvyšovalo ceny.

Republikáni v USA presadzujú prísnejšie sankcie – v prípade potreby aj voči Číne

Aby však boli prísnejšie sankcie proti iránskemu ropnému priemyslu účinné, museli by sa rozšíriť predovšetkým na Čínu. Komunistický režim drží nad Teheránom ochrannú ruku a na oplátku zabezpečuje odbyt jeho ropy. Čína získava približne desatinu svojho dovozu ropy z Iránu, ale spracúva ju v menších súkromných rafinériách, nie v štátnych.

Donaldovi Trumpovi, ktorý sa nevyhol obchodnej vojne proti Číne, sa nakoniec podarilo prostredníctvom politiky maximálnych sankcií znížiť predaj ropy z Iránu približne o jeden milión barelov denne.

Republikáni v Kongrese budú presadzovať Trumpovu iránsku politiku. Bidenova administratíva naznačila ochotu uvoľniť ropu zo svojich strategických zásob. Táto možnosť by prichádzala do úvahy, najmä ak by ceny na svetových trhoch rástli.

Obmedzenie vývozu z krajín OPEC by mohlo viesť k novému cenovému výbuchu pre EÚ

To by však mohlo pre EÚ vytvoriť neistú situáciu. Je veľmi závislá od čínskych dodávateľských reťazcov a v dôsledku sankcií voči Rusku sa odrezala od hlavného dodávateľa ropy. Západná politika konfrontácie nielenže zblížila Moskvu s Čínou, ale uprednostnila aj zbližovanie s Iránom. To by mohlo zvýšiť ochotu Kremľa lobovať u OPEC za ďalšie zníženie ťažby.

Nie je isté, do akej miery by Saudská Arábia alebo iné štáty Perzského zálivu boli pripravené podporiť prípadné ruské alebo venezuelské pokusy o obmedzenie objemu vývozu. Takýto krok by mohol viesť k vážnej kríze v zásobovaní EÚ – najmä ak by sa USA tiež zdráhali vyvážať svoju ropu.

Irán vie, že po rokoch krízy sa veľká časť Západu obáva ďalšieho nárastu cien v dôsledku nedostatku ropy na svetovom trhu. Armen Azizian, analytik spoločnosti Vortexa, tiež vysvetľuje, že Irán je „veľmi dobrý v hľadaní medzier“. Teherán napríklad v súčasnosti čoraz častejšie manipuluje so systémom sledovania lodí AIS.

Iránska tlačová agentúra chváli úlohu Pekingu pri imunite Iránu voči sankciám

Iránsky minister ropného priemyslu Džavád Owji si už pochvaľuje, že hoci „nepriatelia Iránu chcú zastaviť jeho vývoz“, má to len malý úspech: „Dnes môžeme vyvážať ropu, kam chceme, s minimálnymi zľavami.“

Aj štátna tlačová agentúra Tasnim v stredu poznamenala, že iránsky ropný priemysel „našiel spôsoby, ako obísť sankcie“. Pred tlakom Západu sú do veľkej miery chránení, pretože hlavným odberateľom je Čína.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj