Sobota 27. júla, 2024
Sir Charles Dearlove, bývalý riaditeľ britskej tajnej služby MI6, pred mesiacom vystúpil s varovaním pred dovozom elektroáut z Číny (Pixabay/ stux)

Dovoz elektroáut z Číny je vážnym bezpečnostným rizikom, upozorňuje český senátor Fischer

Sir Charles Dearlove, bývalý riaditeľ britskej tajnej služby MI6, pred mesiacom vystúpil s varovaním pred dovozom elektromobilov z Číny. Podľa neho tento dovoz predstavuje pre Veľkú Britániu vážnu bezpečnostnú hrozbu z hľadiska ekonomiky, sledovacích technológií, ale aj technologickej závislosti, ktorá oslabuje sebestačnosť krajiny.

Na jeho varovanie upozorňuje aj predseda českého senátneho výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavel Fischer. Zvyšovanie závislosti od dodávok a technológií z Číny je podľa senátora vážnou strategickou chybou.

„Podľa bývalého riaditeľa britskej služby sú autá preplnené senzormi podobne vážnou hrozbou akú v minulosti predstavovala čínska spoločnosť Huawei pre siete 5G,“ povedal Fischer 27. mája na jednaní výboru pre bezpečnosť v Poslaneckej snemovni a dodal, že podobné varovania „počúvame aj z USA a dokonca aj od Európskej komisie“.

Upozornil tiež na varovania českých bezpečnostných inštitúcií – českej tajnej služby BIS z roku 2013 v oblasti kybernetickej bezpečnosti v súvislosti s výrobkami Huawei a ZTE a varovanie Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) z decembra 2018.

Pokiaľ ide o elektromobily, je podľa Fischera riešením smerovanie k sebestačnosti, teda stiahnutie výroby z Číny do Európy a rozvíjanie technologickej sebestačnosti, čo podľa neho pomôže rastu európskych firiem a posilneniu bezpečnosti európskych štátov.

„Nedávno som sa zoznámil s aktivitami súkromnej spoločnosti, ktorá slávi celosvetový úspech. Pracuje s vyspelými technológiami a dlho využívala čínsku produkciu čipov. Dokonca celé komponenty, a to vrátane softvéru odoberali priamo z Číny. Bolo to najjednoduchšie, najefektívnejšie a najlacnejšie,“ uviedol Fischer a pokračoval s tým, že na základe rozhodnutia akcionárov musela firma upustiť od závislosti na čínskych dodávateľoch.

„S vedomím toho, akou hrozbou by mohla byť pre ich užívateľov nezdravá závislosť od komunistickej Číny s tým, aké geopolitické otrasy môžu prísť, sa jej akcionári rozhodli pokryť zvýšené náklady na náhradné riešenie a firme pomohli, aby sa plne emancipovala,“ pokračoval senátor.

Oddelenie spoločností od závislosti od Číny môže podľa Fischera viesť k väčšej bezpečnostnej spoľahlivosti, čo môže súčasný trh pozitívne oceniť.

„A tu je prvá dobrá správa. Tejto spoločnosti sa to nielen podarilo, ale otvoril sa jej celý americký trh. Tam, ako je známe, nestačí, že navrhnete pre verejnú správu riešenie bez čínskych komponentov. Ale musíte okrem iného preukázať, že vo vašom portfóliu nie je nič toxické.“

Presadzovanie bezpečných riešení u štátnych inštitúcií i živnostníkov vedie podľa Fischera k vytlačovaniu čínskych technológií z trhu.

„Pre uvedenú českú firmu je to fantastická konkurenčná výhoda. Dnes navrhujú bezpečné riešenia a zákazník to oceňuje. Rád si priplatí,“ dodáva senátor.

Pokiaľ by k tomu dochádzalo dlhšiu dobu a stal sa z toho trend, malo by to podľa predsedu senátneho výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť „vážne strategické dôsledky“. „Hrozilo by, že Európa sa nebude schopná brániť a dostane sa do sféry čínskeho vplyvu. Dôsledky pre našu bezpečnosť budú celkom zásadné. Prenos a zdieľanie utajovaných informácií prestane byť technologicky bezpečné,“ predpovedá Fischer.

Bezpečnostná a vojenská spolupráca si podľa senátora vyžaduje, aby sa „na našom území dali bezpečne zdieľať utajované informácie bez toho, že uniknú pomocou čínskych technológií do Pekingu alebo inam“.

„Celý prístup NATO, ktorý predpokladá, že poskytneme zázemie spojeneckým jednotkám a budeme dobrými hostiteľmi, by bol ohrozený. A došlo by k strategickému nedorozumeniu medzi európskymi štátmi a USA v rámci NATO, je zle. Odcudzenie Európy a USA by malo dôsledky nielen v oblasti bezpečnosti, ale aj prosperity, a tie sa nedajú ani vyčísliť. Bolo by to pre nás devastujúce,“ mieni Fischer.

Podľa neho Česká republika reaguje na podobné hrozby príliš pomaly a v prípade výrobkov Huawei a ZTE to trvalo takmer desať rokov.

V tejto súvislosti upozornil na varovanie NUCIB z roku 2022 a na záujem českej vlády o vývoj situácie v Indopacifiku. „Bezpečnosť a prosperita Indopacifiku úzko súvisí s bezpečnosťou a prosperitou u nás, v euroatlantickom priestore,“ hovorí Fischer a dodal, že posilňovanie bezpečnosti „našej vlastnej infraštruktúry“ pomôže svojím dielom posilniť bezpečnosť v celosvetovom meradle.„Má to pozitívne globálne dôsledky.“

„Nie je to zďaleka len vecou rozpočtu. Na prvom mieste je otázka vôle a stanovenia priorít. Vo výsledku o našej bezpečnosti nerozhodne len to, koľko peňazí vynaložíme. O našej bezpečnosti nerozhodnú úrady, ako to niektorí požadujú, a potom majú tendenciu vyhovárať sa na to, že úrady nekonali včas. Som si istý, že o našej bezpečnosti rozhodne to, či sa každý občan zachová zodpovedne. Odolný občan je základom odolnej spoločnosti. Bez osvety to nedosiahneme. Osveta je rozhodujúca,“ dodáva Fischer.

Podľa senátora pandémia covidu-19 odhalila našu „nezdravú závislosť od dodávok z Číny“. „Nezdravá závislosť od technológií z Číny ohrozuje našu suverenitu a bezpečnosť. To už dnes vieme,“ povedal Fischer.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj