Pondelok 20. mája, 2024
Farmári demonštrujú na diaľnici A4 neďaleko Jossigny, východne od Paríža, 30. januára 2024. (Foto: BERTRAND GUAY/AFP via Getty Images)

Hnev francúzskych farmárov: sú údernejší ako ich nemeckí kolegovia

Francúzski farmári začali blokovať dôležité prístupové cesty do Paríža, čím prejavujú nesúhlas s byrokraciou, poklesom príjmov a európskymi environmentálnymi nariadeniami.

Francúzski farmári v pondelok zablokovali dôležité prístupové cesty do Paríža. Rozmiestnili balíky slamy a traktory v rádiuse 30 až 40 kilometrov okolo mesta. Blokády postavili na dobu neurčitú a v niektorých úsekoch boli vybavené mobilnými toaletami a elektrickými generátormi. Podľa vyjadrení farmárov plánujú tam zostať minimálne do konca pracovného týždňa.

Masívne protesty sa konali aj mimo hlavného mesta. Podľa dopravnej polície bolo zablokovaných najmenej 16 diaľníc v takmer tretine všetkých departmentov v celej krajine. Na akcii sa zúčastnilo „takmer 10 000 farmárov z celého Francúzska“. Na cesty vyrazili s približne 5000 vozidlami – traktormi a nákladnými autami.

Spúšťačom protestov sú zvýšené náklady farmárov 

Francúzski farmári už niekoľko týždňov protestujú proti viacerým vládnym opatreniam a postupom. Patrí k nim zvýšenie poplatkov za vodu, zvýšenie cien poľnohospodárskej nafty, rastúce náklady na energie, európske environmentálne predpisy a neistý príjem farmárov.

Doteraz bol najväčším dňom protestov piatok 26. januára, keď 17 500 farmárov ochromilo dopravu na 113 miestach vo Francúzsku, uvádza televízia BFM-TV.

Do akcie bolo nasadených ďalších 15 000 policajtov a príslušníkov bezpečnostných síl, najmä preto, aby zabránili vjazdu traktorov do „Paríža a veľkých miest“.

„Konfrontácii s farmármi sa chceme vyhnúť.“

Rudy Manna, hovorca policajných odborov, ktorý farmárov chápe, uviedol:

„Uvedomujeme si, že títo farmári to už nemôžu vydržať […], preto sa snažia, aby ich hlas bolo počuť,“ povedal policajný hovorca. „Jediné, čo potrebujeme, je, aby nedošlo k žiadnym škodám, aby nedošlo k ničeniu. A predovšetkým chceme ako policajti zabrániť akýmkoľvek výtržnostiam a vyhnúť sa konfrontácii s farmármi,“ pokračoval.

Minister vnútra Gérald Darmanin vyzval protestujúcich farmárov, aby zachovali „pokoj“. Prevádzka veľkoobchodného trhu v Rungis, najväčšieho svetového prekladiska čerstvých produktov, tak ako aj letísk, nesmie byť narušená.

Vláda ustupuje požiadavkám farmárov

Premiér Gabriel Attal už v piatok súhlasil s upustením od plánovaného zvýšenia dane z poľnohospodárskej nafty a vyššími kompenzáciami za niektoré choroby dobytka. V pondelok večer sa opäť radil so zástupcami organizácií farmárov. „Premiér nám zatiaľ naservíroval len omrvinky,“ vysvetlil Arnaud Lepoil z organizácie združujúcej farmárov (FNSEA).

Prezident Emmanuel Macron v pondelok popoludní zorganizoval v Elyzejskom paláci mimoriadne zasadnutie. Oznámil tiež, že bude hovoriť s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou o možných opatreniach v prospech farmárov v Európe. V posledných týždňoch vyšli farmári do ulíc vo viacerých krajinách vrátane Nemecka.

Podľa Elyzejského paláca sa Macronove rozhovory s von der Leyenovou uskutočnia vo štvrtok popri mimoriadnom summite o rozpočte EÚ a ďalšej pomoci Ukrajine. Macron sa chce okrem iného zaoberať obchodnou dohodou Mercosur s juhoamerickými krajinami, ktorú mnohí farmári v Európe odmietajú.

Pozastavenie „zelenej dohody“ (Green Deal)?

Francúzsky premiér Gabriel Attal jasne odmietol ratifikáciu dohody o voľnom obchode. To pravdepodobne povedie k búrlivej diskusii v Bruseli.

Dokonca aj experti EÚ pripúšťajú, že európska zelená dohoda povedie k poklesu poľnohospodárskej produkcie najmenej o 20 %. Cieľom programu „Farm2Fork“ je znížiť používanie pesticídov a vyčleniť viac poľnohospodárskej pôdy na podporu biodiverzity.

Preferovanie nemeckých áut na úkor francúzskych farmárov?

Na kompenzáciu nedostatku potravín sa má využívať výhodnejší dovoz z Južnej Ameriky a Ukrajiny. Ak však bude francúzska vláda naďalej proti obchodnej dohode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým blokom Mercosur, mohlo by to ohroziť celú stratégiu EÚ.

Pravicový politik Jordan Bardella obviňuje Nemecko zo situácie francúzskych farmárov. „Zatiaľ čo Nemecko robí všetko pre to, aby v rámci rokovaní o dohodách o voľnom obchode vyvážalo nemecké autá na úkor francúzskeho poľnohospodárstva, Macron mlčí,“ povedal líder strany Rassemblement National vo vysielaní televízie BFM. Pravicová strana v súčasnosti vedie vo všetkých prieskumoch verejnej mienky so ziskom 30 % voličov.

„Životné prostredie a udržateľné poľnohospodárstvo nie sú v rozpore“

Viaceré environmentálne organizácie vyjadrili solidaritu s protestmi farmárov. V článku v novinách „Libération“ kritizovali postoj vlády rozdeľujúci spoločnosť. Podľa výzvy, ktorú podpísali okrem iných aj organizácie Greenpeace a Extinction Rebellion, je možné viesť kampaň za životné prostredie a udržateľné poľnohospodárstvo zároveň:

„Obraciame sa na všetkých farmárov, ktorí v posledných dňoch vyjadrili svoj hnev, ale aj na všetkých, ktorí ešte stále váhajú, či sa k nim pridať. My, environmentálne organizácie, farmári a aktivisti, ktorí už desaťročia vedieme kampaň za iný model poľnohospodárstva, zdieľame tento hnev a odmietame prevládajúci názor, podľa ktorého sme my tí zlí.“ A ďalej v článku uviedli:

„Sme nahnevaní, pretože vieme, že zničenie životných podmienok farmárov a zničenie ekosystémov prospieva istým ľuďom, ale nie nám ani vám.“

Medzi protestujúcimi sú značné rozdiely. Najväčšia organizácia farmárov predložila zoznam 140 požiadaviek. Okrem iného obsahuje zrušenie niektorých environmentálnych predpisov.

Protesty farmárov v celej Európe

Aj v Holandsku viedli plány na obmedzenie poľnohospodárstva k  protestom a volebnému úspechu novej strany občanov a poľnohospodárov a nakoniec k pádu vlády.

V posledných týždňoch a mesiacoch sa konali protesty farmárov aj v Belgicku, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Grécku. O demonštráciách uvažujú aj talianske a španielske poľnohospodárske odbory.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj