Pondelok 20. mája, 2024
Podpis memoranda o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB) pri výstavbe závodu na výrobu batérií v Šuranoch (Zdroj: Úrad vlády SR)
, »

Ficova „fantastická veľká cesta do Číny“ nemusí byť pre Slovensko až taká ekonomicky úspešná

V marci slovenský premiér Robert Fico v rozhovore pre slovenský denník Štandard uviedol, že sa pripravuje „na jednu fantastickú veľkú cestu do Číny, pravdepodobne v júni, ktorá, verím, bude ekonomicky úspešná“. Dňa 17. apríla premiér upresnil, že na oficiálnu návštevu Číny sa chystá 22. – 25. júna, pričom dodal: „Nemôžeme si ako malá krajina dovoliť nemať dobré vzťahy s Čínou.“ Ešte v novembri 2023 podpísal Fico memorandum o porozumení s firmou Gotion InoBat Batteries, čínskym spoluvlastníkom, ktorá má na Slovensku postaviť továreň na batérie.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová začiatkom januára nadviazala spoluprácu s čínskym veľvyslancom Cai Ge-om. Podľa hovorkyne ministerstva obaja vyjadrili presvedčenie, že spolupráca medzi Slovenskom a Čínskou ľudovou republikou (ČĽR) v oblasti kultúry má značný potenciál.

Niektorí experti varujú, že spolupráca s čínskym režimom nenaplní z dlhodobého a strategického hľadiska očakávané ciele. Taliansko v decembri 2023 vystúpilo z čínskeho projektu Novej hodvábnej cesty, ku ktorému sa pripojilo ako jediný člen skupiny G7. Projekt spustil čínsky líder Si Ťin-pching pred desiatimi rokmi s cieľom rozšíriť geopolitický vplyv režimu prostredníctvom investícií do infraštruktúry. Podľa talianskej vlády projekt nepriniesol očakávané výsledky. Podobné skúsenosti hlásili aj ďalšie krajiny zapojené do tejto iniciatívy.

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyhlásil, že čínsky projekt „nepriniesol požadované výsledky a krajiny, ktoré sa na ňom nezúčastnili, dosiahli lepšie výsledky“.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto uviedol, že Čína v dôsledku dohody zvýšila svoj vývoz do Talianska, ale dohoda nemala rovnaký vplyv na taliansky vývoz do Číny. „Do Číny sme vyviezli jeden náklad pomarančov, zatiaľ čo Čína za tri roky strojnásobila svoj vývoz,“ vysvetlil.

Firma Gotion InoBat Batteriess, s ktorou premiér Fico podpísal memorandum, je spoločným podnikom slovenskej firmy InoBat a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech, ktorú americkí republikáni tlačia do bezpečnostnej previerky.

Republikánsky senátor Marco Rubio a zástupcovia republikánov z viacerých štátov USA poslali list ministerke financií Janet Yellenovej, v ktorom vyzvali Výbor pre zahraničné investície v Spojených štátoch (CFIUS), aby prehodnotil väzby spoločnosti Gotion na Čínsku komunistickú stranu (ČKS).

Kanadský expert na Čínu a bývalý diplomat v Pekingu Charles Burton upozorňuje, že žiadna čínska spoločnosť neexistuje nezávisle od ČKS. V súvislosti so zmenou investičného zákona varoval, že akékoľvek duševné vlastníctvo, ktoré čínska spoločnosť získa prostredníctvom investície do kanadského partnera, nakoniec aj tak skončí v rukách čínskeho režimu.

V niektorých prípadoch existuje dôvodné podozrenie, že čínske firmy kupujú podiely v etablovaných zahraničných spoločnostiach s cieľom získať ich know-how a preniesť ho do výroby v Číne.

Krach CEFC v kontexte česko-čínskych vzťahov

Čínsky prezident Si Ťin-pching s vtedajším českým prezidentom Milošom Zemanom, marec 2016 (Hrad.cz)

Podobné iniciatívy ekonomickej spolupráce s Čínou vyvíjal v minulosti aj český prezident Miloš Zeman a vláda Bohuslava Sobotku (ČSSD). Prezident nadviazal spoluprácu s čínskou spoločnosťou CEFC, ktorá bola v Českej republike propagovaná ako „vlajková loď čínskych investícií“. Nakoniec pred šiestimi rokmi skrachovala a jej riaditeľ Ye Jianming a prezidentský poradca v jednej osobe zmizli bez stopy. 

Minulý rok bol v USA obžalovaný lobista Gal Luft, ktorý úzko spolupracoval s neziskovým krídlom spoločnosti CEFC a jej najvyššími predstaviteľmi Patrickom Ho a Ye Jianmingom, bývalým poradcom prezidenta Zemana.

Patrick Ho bol americkým súdom odsúdený za podplácanie politikov v Čade a Ugande s cieľom presadzovať záujmy CEFC. Organizácia, pre ktorú Patrick Ho pracoval, od OSN dokonca získala „špeciálny konzultačný štatút“, avšak Ho presadzoval hlane záujmy svojho chlebodarcu CEFC China, ktorý podniká s naftou, plynom a v bankovníctve.

Luft údajne v roku 2016 v spolupráci s CEFC presadzoval bývalého riaditeľa CIA Jamesa Woolseyho do prípravného tímu vtedajšieho prezidentského kandidáta Trumpa a jeho prostredníctvom šíril „naratívy“ čínskeho vedenia, ako je Nová hodvábna cesta a podobne.

Medzi ďalšími bodmi obžaloby bolo tiež pašovanie zbraní, opäť v spolupráci s CEFC, do krízových oblastí ako je Líbya. Samotný Luft je od jari 2023 na úteku a prehlasuje sa za obeť pomsty prezidenta Bidena po tom, ako v roku 2019 údajne upozornil americké ministerstvo spravodlivosti na machinácie jeho syna Huntera – s CEFC.

Súdne záznamy z dohody Huntera Bidena s ministerstvom spravodlivosti odhaľujú podrobnosti o viac ako 2,6 milióna dolárov, ktoré dostal od čínskych subjektov s väzbami na Čínsku komunistickú stranu.

Podobne ako zmiznutie Ye Jianminga vyvolalo znepokojenie nad neľútostnými bojmi v komunistickej strane, rovnako pôsobilo aj vyvedenie bývalého čínskeho prezidenta Hu Jintaa zo zasadnutia politbyra v roku 2022. Táto verejná demonštrácia sily bola súčasťou upevňovania moci súčasného čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Premiér Fico sa s Hu Jintaom osobne stretol v Bratislave v roku 2009 (pozri fotografiu nižšie).

Vtedajší čínsky prezident Hu Jintao so slovenským premiérom Robertom Ficom v Bratislave 19. júna 2009 počas jeho oficiálnej návštevy Slovenska (Samuel Kubani/AFP via Getty Images)
Čínskeho exprezidenta Hu Jintaa vyvádzajú z Politbyra, október 2022 (Noel Celis/AFP via Getty Images)
Čínskeho exprezidenta Hu Jintaa vyvádzajú z Politbyra, október 2022 (Kevin Frayer/Getty Images)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj