Pondelok 20. mája, 2024
Poľnohospodárski robotníci zberajú veľké pole jačmeňa pri hraniciach s Ruskom v Černigovskej oblasti 30. augusta 2023 v Černigove na Ukrajine. (Foto: Pierre Crom/Getty Images)

EÚ predĺžila bezcolný prístup pre dovoz ukrajinských agroproduktov, poľnohospodári sú sklamaní

Právnymi predpismi sa na ďalší rok obnoví dočasné pozastavenie ciel a kvót na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.

Zákonodarcovia Európskej únie vo štvrtok schválili udelenie bezcolného prístupu ukrajinským výrobcom potravín na trhy EÚ na ďalší rok a zamietli pozmeňujúce návrhy, ktoré požadovali obmedzenia.

Výbor Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod vo štvrtok schválil predĺženie liberalizácie obchodu na podporu Ukrajiny uprostred ruskej invázie, uvádza sa vo vyhlásení.

Legislatívou, ktorú navrhla Európska komisia, sa obnoví dočasné pozastavenie dovozných ciel a kvót na ukrajinský dovoz poľnohospodárskych výrobkov o ďalší rok do júna 2025.

V návrhu zákona sa tiež stanovuje, že clá sa opätovne zavedú na obzvlášť citlivé poľnohospodárske výrobky, konkrétne hydinu, vajcia a cukor, ak ich dovoz prekročí priemerné objemy v rokoch 2022 a 2023.

Legislatíva oprávňuje Komisiu zaviesť všetky potrebné opatrenia, ak ukrajinský dovoz spôsobí významné narušenie trhu EÚ alebo trhov členských krajín EÚ.

Komisia odhadla, že bezcolný dovoz z Ukrajiny, bude stáť EÚ ročnú stratu colných príjmov vo výške 33,4 milióna eur.

Výbor schválil návrh zákona 26 hlasmi, pričom 10 členov bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Aby návrh zákona vstúpil do platnosti, musí ho prijať Európsky parlament a schváliť Rada EÚ. Očakáva sa, že parlament bude o ňom hlasovať budúci týždeň.

EÚ pôvodne zaviedla liberalizáciu obchodu s Ukrajinou v júni 2022 s cieľom zmierniť negatívne hospodárske dôsledky ruskej invázie, najmä zničenie ukrajinských výrobných kapacít a ruskú blokádu čiernomorských dopravných trás.

Poľskí poľnohospodári a kamionisti od februára blokujú ukrajinské hraničné priechody a tvrdia, že čelia nekalej konkurencii lacnejšieho ukrajinského dovozu.

Kyjev opakovane vyhlásil, že Ukrajina prestala vyvážať citlivé poľnohospodárske výrobky do Poľska a že približne 95 % jej poľnohospodárskeho vývozu ide cez Čierne more.

Zamietnuté zmeny a doplnenia

Zákonodarcovia navrhli niekoľko pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré boli zamietnuté, ako napríklad pridanie obilnín alebo pšenice, olejnatých semien a medu na zoznam výrobkov, na ktoré sa vzťahuje núdzová brzda spúšťajúca clá.

Ďalšia zamietnutá zmena navrhovala, že v ochrannom mechanizme, ktorý sa používa na určenie objemu bezcolného dovozu, sa ako referenčný rok použije rok 2021 namiesto rokov 2022 a 2023. Rok 2021 bol pred ruskou inváziou, keď clá a kvóty obmedzili ukrajinský vývoz do EÚ.

Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy predložili zákonodarcovia zo stredopravých a pravicových strán, najmä z Rumunska a Poľska.

Ďalší vylúčený pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý predložili talianski a francúzski zákonodarcovia z pravicových strán, požadoval, aby ukrajinské poľnohospodárske výrobky dovážané do EÚ spĺňali normy kvality bloku, najmä pokiaľ ide o stopy toxických látok.

Francúzsky pravicový zákonodarca Thierry Mariani sa neúspešne pokúsil pridať pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý mal zabezpečiť, aby z príjmov z tohto dovozu „nemali prospech ukrajinskí oligarchovia, ktorí majú najväčší podiel na poľnohospodárskom trhu krajiny“.

Ľavicový nemecký zákonodarca Helmut Scholz sa pokúsil revidovať ustanovenie, podľa ktorého je pozastavenie ciel podmienené dodržiavaním demokratických zásad, ľudských práv, zásad právneho štátu a úsilím Ukrajiny bojovať proti korupcii a organizovanému zločinu, a to pridaním doložky požadujúcej vyberanie daní od spoločností, ktoré majú z tohto opatrenia prospech.

Na odôvodnenie svojej revízie Scholz uviedol, že niektorí vývozcovia agropotravinárskeho tovaru sú známi tým, že sa vyhýbajú plateniu daní, napr. presúvajú adresy svojich spoločností do daňových rajov, ako je Cyprus alebo Britské Panenské ostrovy, ale jeho revízia nebola zahrnutá.

Záujmové združenie poľnohospodárov je sklamané

Záujmová skupina poľnohospodárov EÚ COPA-COGECA vo svojom vyhlásení uviedla, že zákonodarcovia EÚ sklamali poľnohospodárov a výrobcov potravín v EÚ tým, že zamietli návrhy zákona o liberalizácii ukrajinského obchodu.

Skupina bola obzvlášť znepokojená vplyvom uvoľnených obchodných pravidiel na výrobcov obilnín, cukru, hydiny, vajec a medu, od ktorých sa „žiada, aby niesli neprimerané bremeno“ tejto politiky a ktorých obavy sa ignorujú.

COPA-COGECA vyzvala Parlament EÚ, aby počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia zahrnul do právnych predpisov konečné zmeny a doplnenia.

„Opäť vyzývame na skutočný prejav podpory a porozumenia, ktorý nezostane len pri slovách!“ uviedla skupina.

Ukrajina vidí problém v dovoze z Ruska 

Námestník ukrajinského ministra hospodárstva Taras Kachka 6. marca pre denník Financial Times uviedol, že Kyjev je otvorený novým obmedzeniam EÚ na ukrajinský agropotravinársky vývoz, ale vyzval úniu, aby zaviedla zákaz dovozu ruského obilia.

„Možno všetci potrebujeme riadený prístup k obchodným tokom medzi Ukrajinou a EÚ počas takéhoto prechodného obdobia. Pokiaľ ide o pšenicu, problémy poľským poľnohospodárom nespôsobuje Ukrajina, ale Rusko,“ povedal Kachka, ako informoval portál Online.ua.

Poľský premiér Donald Tusk 4. marca uviedol, že požiada poľský parlament, aby prijal uznesenie vyzývajúce Európsku komisiu na zavedenie úplných sankcií na poľnohospodárske a potravinárske výrobky z Ruska a jeho spojenca Bieloruska.

Lotyšsko už zaviedlo zákaz poľnohospodárskych a krmivárskych výrobkov z Ruska a Bieloruska a ďalších tretích krajín, ak výrobok pochádza z Ruska alebo Bieloruska, uvádza sa vo vyhlásení. Zákaz nadobudne účinnosť 8. marca.

Na tejto správe sa podieľala agentúra Reuters.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj