Sobota 27. apríla, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump reční počas predvolebného podujatia v hale Winthrop Coliseum v Rock Hill v americkom štáte Washington 23. februára 2024. (Alex Wong/Getty Images)

Demonštrácie na Kube kvôli výpadkom elektriny a nedostatku potravín: Trump sľubuje zmenu režimu

Bývalý americký prezident Donald Trump v piatok povedal, že v prípade jeho opätovného zvolenia by sa mohol komunistický režim na Kube zmeniť.

Po pouličných protestoch, ktoré na ostrove vypukli v nedeľu neskoro večer, Donald Trump vyjadril solidaritu s kubánskym ľudom a svoj nesúhlas s „podlým komunistickým režimom“.

„Chcem vyjadriť svoj obdiv a podporu všetkým odvážnym Kubáncom, ktorí sa stavajú proti odpornému komunistickému režimu,“ povedal vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Truth.

„Nie je to ľahké, my to vieme a veci sa zmenia,“ dodal.

Stovky Kubáncov vyšli v nedeľu do ulíc, aby vyjadrili svoju frustráciu z výpadkov elektrickej energie, ktoré trvajú denne aj 18 hodín a znemožňujú uchovávanie potravín.

Demonštrácie boli príležitosťou vyjadriť nespokojnosť verejnosti s kubánskym režimom. Správy na sociálnych sieťach ukazovali ľudí, ktorí počas demonštrácií v Santiagu skandovali „elektrina a jedlo“.

Donald Trump upozornil na ťažkosti, ktorým čelí kubánsky ľud pod vládou „skorumpovaných diktátorov“.

„Za vlády brutálnych a skorumpovaných kubánskych diktátorov trpí kubánsky ľud veľkým nedostatkom potravín, výpadkami elektriny, chudobou, politickými represiami a náboženským prenasledovaním,“ povedal bývalý prezident.

„Chcem, aby Kubánci vedeli, že veľmi pozorne sledujeme dianie v Santiagu. Sme s vami,“ povedal.

Trump zdôraznil, že jeho administratíva sa v čase, keď bol prezidentom, zastala kubánskeho ľudu a odsúdila konanie komunistických vodcov.

Bývalý prezident zopakoval výzvy na prepustenie politických väzňov na Kube a zdôraznil potrebu slobodných a spravodlivých volieb v krajine.

„Potrebujeme slobodné a spravodlivé voľby. Naša krajina má v tomto smere vlastné problémy,“ zdôraznil s narážkou na prezidentské voľby v USA v roku 2020, ktorých čestnosť spochybnil.

„Predovšetkým zdieľam vašu víziu bezpečnej, prosperujúcej a slobodnej Kuby,“ povedal Trump.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel protesty akceptoval a vyzval na „dialóg“ s obyvateľstvom.

„Množstvo ľudí vyjadrilo nespokojnosť so situáciou ohľadom distribúcie elektriny a potravín,“ uviedol kubánsky prezident na sociálnej sieti X.

„Úlohou straníckych, štátnych a vládnych orgánov je zaoberať sa sťažnosťami našich ľudí, počúvať, viesť dialóg, vysvetľovať mnohé snahy o zlepšenie situácie, a to vždy v atmosfére pokoja,“ dodal.

Kubánsky prezident ďalej povedal, že „nepriatelia revolúcie“ sa snažia využiť situáciu „na destabilizáciu“.

Veľvyslanectvo USA v Havane prostredníctvom správy na sociálnej sieti X vyzvalo kubánsky komunistický režim, aby „rešpektoval ľudské práva demonštrantov a reagoval na legitímne potreby kubánskeho ľudu“.

Kubánska vláda si predvolala amerického veľvyslanca Benjamina Ziffa na ministerstvo zahraničných vecí a obvinila Washington z podnecovania nepokojov najmä v Santiagu de Cuba, kde vyšli do ulíc stovky ľudí.

Od pandémie Covid-19 sa Kuba prepadla do takmer bezprecedentnej hospodárskej krízy. Obrovský nedostatok potravín, pohonných hmôt a liekov vyvolal rekordný exodus, v dôsledku ktorého viac ako 400 000 ľudí emigrovalo do Spojených štátov.

Problémy ešte znásobila prudko rastúca inflácia. Štátne obchody s potravinami, ktoré zvyčajne rozdeľujú tovar na prídely, sú čoraz prázdnejšie. Po celom ostrove vznikli malé súkromné obchody, ktoré sa snažia nahradiť tento nedostatok.

Demonštrácie na ostrove sú vo všeobecnosti veľmi zriedkavé, ale v posledných rokoch sa v dôsledku súčasnej hospodárskej krízy vyskytujú čoraz častejšie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj