Nedeľa 16. júna, 2024
Zdravotníci v Šanghaji sa 14. januára 2023 starajú o pacienta s COVID-19. Čína v posledných týždňoch zaznamenala ďalšie oživenie vírusu. (Kevin Frayer/Getty Images)
»

COVID je opäť v Číne. Zakladateľ Falun Gongu hovorí, že vírus sa zameriava na Čínsku komunistickú stranu

Viac ako tri roky od prvého výskytu vírusu COVID-19 v čínskom meste Wuhan, ktoré sa stalo epicentrom celosvetovej pandémie, zaznamenáva vírus v komunistickej krajine opätovný vzostup.

Keďže v Číne sa rýchlo šíri variant Omicron s názvom Eris – pomenovaný podľa gréckej bohyne sporov a nezhôd – krajina opäť zaznamenáva nárast úmrtí medzi členmi najvyšších kruhov režimu, a to napriek ich špeciálnemu prístupu k lekárskej starostlivosti a liekom, ktoré sú bežným občanom odopreté.

Medzi tými, ktorí umreli v poslednej vlne, sú desiatky čínskych funkcionárov, vysokých manažérov, prominentných akademikov a vedcov, niektorí zomreli v dvadsiatke alebo tridsiatke. Zdá sa, že nárast úmrtí pripomína situáciu z konca decembra, keď krajina zápasila s ďalším obrovským nárastom prípadov, v dôsledku čoho boli nemocnice a krematóriá vyťažené až za hranicu únosnosti.

Nedávne nekrológy významných osobností uverejnené čínskymi médiami, štátnymi podnikmi a čínskymi univerzitami zdôrazňovali ich príslušnosť k Čínskej komunistickej strane (ČKS) a oslovovali ich titulmi ako „mimoriadny člen komunistickej strany“.

Pán Li Chung-č’ (tiež Li Hongzhi), zakladateľ duchovnej praxe Falun Gong, povedal 26. augusta pre The Epoch Times, že vírus je namierený proti ČKS a proti tým, ktorí slepo nasledujú stranu, bránia ju a obetujú pre ňu svoje životy.

Na začiatku pandémie (v marci 2020) označil pán Li epidémiu za nevyhnutnosť, ktorá nastane, keď sa zhoršujú morálne hodnoty.

 „Keď sa ľudia vo svojich srdciach pokazia, vytvoria karmu, ochorejú a zažívajú nešťastia“, napísal pán Li v článku s názvom Zostaňte racionálni.

„Ale epidémia ako súčasný „čínsky komunistický vírus“ („wuhanský koronavírus“) má svoj cieľ a prichádza za určitým účelom. Prichádza, aby odstránil nasledovníkov zlej strany a tých, ktorí sú na strane zlej ČKS.“

Pán Li radí: „Ľudia by sa mali dištancovať od zlej ČKS a nestáť na jej strane. Je za ňou červený démon, pričom na povrchu koná násilne a nezastaví sa pred žiadnym zlom.“

V Číne sa takmer každý niekedy v živote pridal k nejakej organizácii spojenej s ČKS. Preukázanie lojality voči strane je nevyhnutnou podmienkou na zastávanie vysokej politickej funkcie.

Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, je disciplína, ktorá má korene v tradičných čínskych názoroch na morálny a duchovný rozvoj. Zahŕňa meditačné cvičenia a súbor morálnych učení zameraných na zásady pravdivosti, súcitu a tolerancie. Praktizuje sa vo viac ako 100 krajinách sveta.

Falun Gong získal do roku 1999 v Číne približne 100 miliónov nasledovníkov. Komunistický režim v obave z jeho popularity začal násilné prenasledovanie. To má za následok smrť nespočetného počtu praktizujúcich Falun Gongu.

Z historickej perspektívy

Počas uplynulých tri a pol roka sa svet naučil s vírusom žiť, zatiaľ čo čínsky vládnuci režim agresívne presadzoval svoju drakonickú kampaň na „nulový výskyt COVIDu“, čím sa snažil eliminovať každý potenciálny prípad.

V súčasnosti dominantný variant Eris, ktorý zvyšuje mieru infekcie v Spojených štátoch a iných krajinách, sa zatiaľ podľa zdravotníckych expertov nezdá byť nijako zvlášť nebezpečnejší ako predchádzajúce varianty.

Hoci čínski úradníci zľahčujú jeho riziko pre verejné zdravie a 28. augusta zrušili požiadavky na testovanie COVID-19 pre prichádzajúcich cestujúcich zo zahraničia, niektorí pozorovatelia považujú úmrtia čínskych elít za náznak, že situácia v krajine nemusí byť až taká ružová, ako sa ju úrady snažia prezentovať.

Počet obetí v Číne veľmi výrazne prevyšuje počet obetí v ktorejkoľvek inej krajine – povedal Heng He, analytik čínskych politických záležitostí pôsobiaci v USA.

Pán Heng tiež poznamenal, že v histórii zvykli prírodné katastrofy vo veľkom prepukávať vtedy, keď Čína zažívala zmenu dynastie.

„V tradičnej čínskej kultúre prevláda presvedčenie, že katastrofy sú odrazom stavu morálky,“ povedal pre The Epoch Times.

Ako príklad uviedol bubonický mor počas poslednej fázy vlády dynastie Ming. V 40. rokoch 16. storočia táto smrteľná epidémia vyhubila státisíce ľudí a prispela k pádu dynastie. Mor vymizol, keď Čína vstúpila do nasledujúcej dynastie Čching, svojej poslednej cisárskej éry.

Zdá sa, že to, čo sa deje dnes, teóriu pána Henga presne odráža.

„Podľa toho, čo vidím, sa vláda ČKS blíži k svojmu koncu,“ povedal pán Heng.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj