Sobota 27. júla, 2024
Ilustračná fotografia (freepik)

Farby moču môžu naznačovať príznaky chorôb, tu je návod, ako ich rozoznať

Ranný moč môže prezradiť to, o čo sa snažia najmodernejšie laboratóriá – včasné odhalenie možných závažných ochorení, od infekcií až po problémy s orgánmi.

Zmeny vo farbe, konzistencii alebo zápachu moču slúžia ako potenciálne varovné signály, ktoré môžu signalizovať čokoľvek – od dehydratácie až po cukrovku. Sledovanie týchto diagnostických signálov umožňuje jednoducho a neinvazívne posúdiť váš zdravotný stav od hlavy po päty.

Rozdelenie zdravotných indícií podľa odtieňa moču

Hoci normálna farba moču sa zvyčajne pohybuje od bledožltej po jantárovú, zmeny v jeho farbe môžu odhaliť potenciálne zdravotné problémy, povedala pre The Epoch Times Dr. Gauthami Churukantiová, urologička z medicínskeho centra Stony Brook v New Yorku. „Keď ľudia prídu k nám do ordinácie na kontrolu, farba a konzistencia ich moču je pre mňa veľmi dôležitá,“ povedala.

Poznáme 5 farieb moču:

1. Číra alebo bledožltá 

Zvyčajne signalizuje správnu hydratáciu organizmu, čo naznačuje zdravé fungovanie močového systému. Nadmerný príjem vody môže viesť k číremu moču, zatiaľ čo bledožltá farba vo všeobecnosti poukazuje na primeranú hydratáciu organizmu.

„Povedala by som, že je to niečo, čo sa mení zo dňa na deň… v závislosti od toho, koľko vody pijete a ďalších podobných faktorov,“ povedala doktorka Churukantiová.

2. Tmavožltá až jantárová

Nedostatočná hydratácia často vedie ku koncentrovanému moču, čo naznačuje potrebu väčšieho množstva tekutín. Tmavý jantárový moč však môže naznačovať aj problémy s pečeňou alebo vysokou hladinou bilirubínu, čo si vyžaduje lekárske vyšetrenie. Tmavo sfarbený moč môže naznačovať aj vážny a potenciálne život ohrozujúci stav telesného svalstva.

„Veľmi tmavý, takmer hnedý moč, ako moč farby Coca-Coly, môže naznačovať stav nazývaný rabdomyolýza,“ povedala Dr. Churukantiová. Ide o rozpad svalov, ktorý vzniká vtedy, keď poškodené svalové tkanivo uvoľňuje svoje bielkoviny a elektrolyty do krvi a často je spôsobená veľmi intenzívnym cvičením alebo silnou dehydratáciou. Tento stav môže viesť k „naozaj závažnému“ zlyhaniu obličiek, ktorý si môže vyžadovať dialýzu, dodala.

3. Červená alebo ružová

Krv v moči (hematúria) môže súvisieť s infekciami močových ciest, obličkovými kameňmi, infekciami močového mechúra či obličiek, alebo s niečím závažnejším.

„Krv v moči môže byť niekedy príznakom vážnejšieho problému, napríklad rakoviny,“ povedala doktorka Churukantiová. „Väčšina prípadov s tým nesúvisí, ale keď vidíte krv v moči, určite by bolo vhodné vyhľadať lekársku pomoc a vykonať urologické vyšetrenie.“

Dodala však, že potraviny, ako napríklad repa, môžu dočasne spôsobiť, že moč bude jasne červený, čo by sa mohlo mylne považovať za krv v moči.

4. Oranžová alebo hnedá

Niektoré lieky, poruchy pečene alebo hemolytická anémia (chudokrvnosť) môžu spôsobiť oranžové alebo hnedé sfarbenie moču.

Napríklad protizápalový liek sulfasalazín, liek proti bolesti pri močení fenazopyridín, niektoré lieky počas chemoterapie alebo preháňadlá môžu viesť k oranžovému moču. K hrdzavému odtieňu moču môžu prispieť aj doplnky železa alebo obličkové kamene.

5. Modrá alebo zelená

Modrý alebo zelený moč môže byť spôsobený špecifickými liekmi, ako je napríklad antidepresívum amitriptylín. Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu byť na príčine, patrí antacídum cimetidín (Tagamet HB) a diuretikum triamterén (Dyrenium).

Dočasné zmeny farby však môžu spôsobiť aj umelé potravinárske farbivá, nadmerná konzumácia niektorých potravín alebo bakteriálne infekcie.

Niektoré výživové doplnky môžu spôsobiť, že moč bude veľmi výraznej farby, dokonca až fluorescenčný, uviedla Dr. Churukantiová.

Záleží aj na konzistencii moču

Okrem farby môže poskytnúť dôležité zdravotné informácie aj štruktúra a konzistencia moču.

Trvalo zakalený alebo kalný moč (hoci je zvyčajne neškodný) môže signalizovať problémy, ako sú infekcie močových ciest, obličkové kamene alebo nadbytok minerálov a kryštálov v moči.

Príležitostné penenie alebo penivosť moču sú normálne. Trvalo spenený moč však poukazuje na nadbytok bielkovín, ktorý môže byť dôsledkom ochorenia obličiek, infekcií alebo iných chorôb, ako napríklad cukrovka.

Zmeny zápachu môžu znamenať problémy

Zatiaľ čo zápach moču môže byť dočasne ovplyvnený špargľou alebo liekmi, nezvyčajný pach moču môže signalizovať zdravotné problémy. Nasledujúce tri pachy môžu naznačovať skryté zdravotné ťažkosti:

Sladký alebo ovocný: Tento zápach sa spája s extrémne vysokou hladinou cukru v krvi, čo môže znamenať nekontrolovanú cukrovku.

Silný čpavok: Tento ostrý, štipľavý zápach môže znamenať koncentrovaný odpad z dehydratácie. Niektoré antibiotiká bežne používané na liečbu infekcií močových ciest tiež spôsobujú čpavkový zápach.

Zatuchnutý alebo vo všeobecnosti „nepríjemný“ zápach: Zápach môže byť spôsobený infekciami močových ciest alebo inými infekciami, ochorením pečene alebo metabolickými poruchami, ako je napríklad fenylketonúria (Föllingova choroba) – zriedkavé genetické ochorenie.

Hoci zmeny vo vzhľade moču sú zvyčajne neškodné a súvisia s tým, koľko vody pijete, čo jete alebo aké lieky užívate, je veľmi dôležité vedieť rozoznať zmeny, ktoré poukazujú na zdravotné ochorenia, ako je ochorenie obličiek alebo infekcie.

Hoci väčšina zmien zápachu je neškodná a súvisí s potravinami, liekmi alebo hydratáciou, niektoré naznačujú ochorenie. Ak zápach pretrváva dlhšie ako niekoľko dní alebo vás znepokojuje, obráťte sa na svojho lekára, najmä v prípade, ak sa zároveň s tým vyskytujú aj iné príznaky, ako sú bolesti brucha alebo časté močenie, ktoré si vyžadujú odborné posúdenie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj