Utorok 17. júna, 2025
(Madeleine Steinbach/ Shutterstock)

Čaj z lopúcha a hnedej ryže ako podpora pri rakovine, zápaloch a ďalších ochoreniach

Lopúch je považovaný za rastlinu, ktorá posilňuje imunitný systém, zvyšuje hladinu energie a potláča aktivitu rakovinových buniek, čím môže predĺžiť prežívanie pacientov s rakovinou.

Koreň lopúcha, často označovaný ako orientálny ženšen, je cenený pre svoju dostupnosť a bohatý nutričný profil.

Zhang Weijun – predstaviteľ piatej generácie uznávanej taiwanskej rodiny tradičnej čínskej medicíny Huai Sheng Tang a riaditeľ kliniky tradičnej čínskej medicíny Taichung Ji Sheng – sa podelil o svoje poznatky o zdravotných prínosoch lopúcha a tiež aj o rodinný recept, ktorý pomáha obnoviť telesné funkcie a vitalitu u pacientov po rakovine.

Lopúch a rekonvalescencia po rakovine

Zhang uviedol, že sa naňho často obracajú pacienti v pokročilom štádiu rakoviny, ktorí hľadajú spôsoby, ako zlepšiť kvalitu svojho života. Často im odporúča čaj z lopúcha a hnedej ryže – receptúru odovzdávanú po generácie v jeho rodovej línii tradičnej čínskej medicíny. Tento čaj je považovaný za prostriedok na posilnenie imunitného systému, zvýšenie energetickej hladiny a potlačenie aktivity rakovinových buniek, čím potenciálne môže predĺžiť život.

Mnohí pacienti uvádzajú, že po troch mesiacoch pravidelného pitia pociťujú výrazné zlepšenie vitality a fyzického stavu – u niektorých dokonca dochádza k postupnému poklesu predtým stabilných nádorových markerov.

Užívanie lopúcha pri liečbe nádorov je historicky doložené aj v starovekých čínskych lekárskych textoch a podporuje ho aj moderný výskum.

Štúdia z roku 2018 preukázala, že arktigenín – jedna z hlavných účinných látok v lopúchu – vykazuje protinádorové účinky ako v laboratórnych podmienkach, tak aj pri pokusoch na zvieratách. Výrazne potláčal rast pečeňových nádorových buniek. Hoci sú tieto výsledky sľubné, sú potrebné ďalšie klinické štúdie na ľuďoch, aby sa potvrdila ich účinnosť a bezpečnosť pri liečbe rakoviny.

Sila hnedej ryže

Hnedá ryža je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a stopových prvkov, ako je horčík, draslík a železo. Jej vysoká nutričná hodnota môže pomôcť obnoviť fyzickú silu a podporiť imunitné funkcie – čo je obzvlášť dôležité u pacientov s rakovinou.

U pacientov v konečnom štádiu býva imunitný systém výrazne oslabený a ešte ho zhoršuje dlhodobá chemoterapia. Hoci jej cieľom je ničiť rakovinové bunky, poškodzuje aj zdravé bunky, najmä tie, ktoré sa podieľajú na obranyschopnosti organizmu. Telo je potom náchylnejšie na infekcie a menej schopné regenerácie. Zhang upozornil na to, že v tomto pokročilom štádiu je zásadná správna výživa – práve podvýživa, a nie samotná rakovina, býva často hlavnou príčinou úmrtí.

Recept – čaj z lopúcha a hnedej ryže

Čaj z lopúcha a hnedej ryže významne podporuje liečbu aj prevenciu rakoviny tým, že napĺňa kľúčové výživové potreby organizmu.

Ingrediencie:

  • 60 gramov koreňa lopúcha
  • 60 gramov mrkvy
  • 60 gramov bielej reďkovky (daikon)
  • 60 gramov listov bielej reďkovky
  • 60 gramov hnedej ryže
  • 2 sušené huby šiitake

Pri výbere lopúchového koreňa Zhang odporúča vyberať kusy silné, ťažké a pevné a vyhnúť sa mäkkým alebo zvädnutým. Ideálny koreň má hladký povrch a minimum vlákien.

Aby si zachoval čo najviac živín, lopúch by sa nemal ihneď po zakúpení umývať – opláchnite ho až tesne pred použitím. Šupku neodstraňujte, pretože obsahuje cenné látky ako saponíny a polyfenoly. Po nakrájaní lopúch namočte do vody, aby neoxidoval.

Príprava:

1. Ryžu dôkladne prepláchnite, zlejte a odložte bokom.

2. Koreň lopúcha očistite od hliny, nakrájajte šikmo na tenké plátky a namočte do čistej vody.

3. Sušené huby namočte, kým nezmäknú, potom ich rozkrojte na polovicu.

4. Mrkvu a bielu reďkev umyte, odrežte konce a nakrájajte na väčšie kúsky aj so šupkou. Listy reďkovky umyte a nakrájajte na menšie kúsky.

5. Precedenú hnedú ryžu opražte nasucho na strednom plameni, kým nezačne voňať.

6. Všetky ingrediencie vložte do hrnca a zalejte vodou v trojnásobnom objeme oproti surovinám.

7. Priveďte do varu, potom stlmte plameň a varte na miernom ohni dve hodiny.

8. Zmes nechajte vychladnúť a preceďte.

9. Na dosiahnutie najlepších účinkov čaj pite v ten istý deň, a to denne ako bežný nápoj.

Lopúch pri bežných ťažkostiach

Od starovekých receptúr až po súčasné použitie – lopúch ponúka celý rad možných prínosov pri bežných zdravotných ťažkostiach.

Zápal

Podľa Zhanga lopúch pomáha znižovať chronický zápal a vo vyšších dávkach môže zmierniť aj akútny zápal. Jedným z najbežnejších akútnych zápalov je prechladnutie sprevádzané horúčkou. V takýchto prípadoch možno lopúch nakrájať, rozmixovať s vodou, precediť a užívať ako šťavu na úľavu pri sezónnych prechladnutiach.

Pri zápaloch Zhang odporúča začať s diétnymi opatreniami. Ak však ťažkosti pretrvávajú, môže to signalizovať vážnejší problém, ktorý vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Obezita

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny sa obezita všeobecne delí na dva typy: obezita z nedostatku čchi a obezita z hlienovej stagnácie, vysvetľuje Zhang.

Obezita z nedostatku čchi súvisí s nízkou energetickou hladinou a spomaleným metabolizmom. Telo má v tomto stave ťažkosti s efektívnym spaľovaním tukov, čo vedie k pretrvávajúcej únave a nechutenstvu.

Obezita spôsobená stagnáciou hlienu sa, naopak, vyskytuje u ľudí, ktorí majú dostatok energie a vo všeobecnosti sa cítia dobre, ale vinou prejedania a nedostatku pohybu trpia zlým krvným obehom a v tele sa hromadí „hlien“ – nadbytočný tuk, ktorého sa organizmus nedokáže efektívne zbaviť. Tento typ obezity môžno podľa tradície liečiť lopúchom, ktorý podporuje cirkuláciu a pomáha redukovať hlien.

Zhang odporúča lisovať lopúch spolu s horkou tekvičkou (Momordica charantia), aby sa vyčistil nahromadený hlien. Zaradenie mierneho cvičenia môže ešte viac podporiť krvný obeh a zvýšiť schopnosť tela eliminovať stagnáciu hlienu.

Horká tekvička (Momordica charantia) (Francisco Manuel Blanco (O.S.A.) – Flora de Filipinas […] Gran edicion […] [Atlas II].[1]/ Verejná doména)

Vysoký krvný tlak

Lopúch je bohatý na draslík, ktorý môže pomôcť znižovať krvný tlak. Zhang odporúča pripraviť polievku z troch surovín: lopúcha, bielej reďkovky a húb šiitake.

Lopúch je bohatý aj na vlákninu a oligosacharidy (krátke reťazce sacharidov). V kombinácii s bielou reďkovkou podporuje trávenie, zmierňuje nadúvanie a pomáha pravidelnému vyprázdňovaniu, čím zároveň znižuje riziko náhleho zvýšenia krvného tlaku v dôsledku zápchy.

Vysoká hladina cholesterolu

Zvýšená hladina LDL cholesterolu, označovaného ako „zlý“ cholesterol, zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa Zhanga lopúch obsahuje vysoké množstvo saponínov, ktoré čistia cievy od škodlivých látok vrátane LDL cholesterolu.

Cukrovka

Lopúch obsahuje chlorogenovú kyselinu, ktorá pomáha regulovať náhle výkyvy hladiny cukru v krvi.

Ďalej je bohatý na draslík a horčík – minerály, ktoré môžu prispievať k zníženiu rizika vzniku cukrovky.

Bakteriálne a vírusové infekcie

Podľa starovekých čínskych lekárskych textov sa lopúch tradične používal na zníženie horúčky pri prechladnutí a chrípke a navonok sa aplikoval na kožné infekcie, pretože má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

Zhang uvádza, že lopúch môže pomôcť aj pri liečbe plesňových infekcií, ako sú napríklad plesňové ochorenia nôh alebo vaginálne kvasinkové infekcie.

Nadmerný príjem cukru môže podporovať rast plesní v tele a oslabená imunita zvyšuje náchylnosť k týmto infekciám. Pravidelné pitie čaju z lopúcha podľa Zhanga prispieva k zlepšeniu týchto stavov.

Osteoartróza kolena

Zhang hovorí, že mnohí z jeho pacientov s osteoartrózou kolena, ktorí chodia na akupunktúru, uvádzajú rýchlejšie zotavenie pri pravidelnom pití čaju z lopúcha.

Randomizovaná kontrolovaná štúdia potvrdila, že čaj z lopúcha znižuje zápal a oxidačný stres u pacientov s týmto ochorením.

Pacientom odporúča, aby niekoľko plátkov lopúcha povarili vo vode a pripravili si z nich čaj – koncentráciu možno upraviť podľa chuti. Väčšiu výživovú hodnotu a jemne sladkú chuť môže čaju dodať kustovnica čínska (goji), ak ju uvaríme spolu s lopúchom.

Zápcha

Lopúch je bohatý na vlákninu, ktorá stimuluje činnosť čriev a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. To prispieva k prirodzenej detoxikácii organizmu.

Kožné problémy

V tradičnej čínskej medicíne sa pokožka považuje za odraz zdravia pečene – ak pečeň nefunguje správne, častejšie sa objavujú kožné problémy. Podľa Zhanga môže pitie čaju z lopúcha zlepšiť stav pokožky, najmä u ľudí náchylných na akné.

Prehľadová štúdia z roku 2023 ukázala, že lopúch má ochranný účinok na pečeň a môže prispieť k liečbe rôznych kožných ochorení.

Okrem toho polyfenoly obsiahnuté v lopúchu stimulujú vylučovanie žlče, čím podporujú funkciu pečene a žlčníka. Nielenže tým pomáhajú predchádzať tvorbe žlčových kameňov, ale môžu zlepšovať aj iné stavy súvisiace s týmito orgánmi, ako je stukovatená pečeň alebo polypy žlčníka.

Ochorenia obličiek

Jednou z hlavných príčin obličkových problémov je cukrovka, po ktorej nasleduje chronický zápal obličiek, hovorí Zhang. Nerovnováha črevnej mikroflóry môže narušiť imunitný systém a vyvolať zápal obličiek, ktorý po čase vedie k zhoršeniu ich funkcie. Obnovenie zdravej rovnováhy črevných probiotík tak môže pomôcť spomaliť progresiu zápalu.

Lopúch je prírodným zdrojom oligosacharidov – prebiotických látok, ktoré vyživujú prospešné črevné baktérie a podporujú ich rast. Zhang odporúča zaradiť lopúch do jedálneho lístka, aby sa podporilo zdravšie črevné prostredie, posilnila imunita a zmiernil zápal obličiek.

Upozorňuje však na to, že ľudia s chronickým zlyhaním obličiek alebo pacienti na dialýze by sa mali lopúchu vyhnúť, pretože obsahuje vysoké množstvo draslíka.

Možné vedľajšie účinky a upozornenia

Podľa Zhanga je lopúch vo všeobecnosti dobre tolerovaný a má len minimálne vedľajšie účinky. Vzhľadom na jeho prirodzené chladivé vlastnosti však môže vo väčšom množstve spôsobiť hnačku – najmä u osôb, ktoré sú fyzicky oslabené alebo majú citlivé trávenie.

Lopúch je bohatý aj na vlákninu. Zatiaľ čo menšie množstvá bývajú dobre tolerované, nadmerná konzumácia môže vyvolať tráviace ťažkosti alebo bolesti brucha. Tieto ťažkosti možno často zmierniť užitím probiotík, ktoré môžu rýchlo priniesť úľavu.

Naopak, hnedá ryža má zahrievací účinok. Ak sa varí spolu s lopúchom, vzniká vyvážený čaj, ktorý je vhodný na každodennú podporu zdravia.

Je však dôležité mať na pamäti, že lopúch obsahuje vysoké množstvo draslíka. Osoby s ťažkým ochorením obličiek, so srdcovým zlyhaním alebo pacienti užívajúci diuretiká či lieky na zníženie krvného tlaku by sa mu mali vyhnúť.

Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj