Pondelok 20. mája, 2024
Zeleninový šalát s portulakou (Foto: Jarmila Miháliková)
Zeleninový šalát s portulakou (Foto: Jarmila Miháliková)

Burina ako pochúťka: vyskúšajte Portulaku zeleninovú 

Každý rok sa záhradkári sťažujú, že sa nevedia zbaviť tejto nenápadnej, ale zato vytrvalej „buriny“. Začína opäť jej sezóna, po záhrade sa už rozsýpajú jej miniatúrne semienka. 

Obsah betakaroténu v portulake je vyšší ako v mrkve. Je plná minerálov, omega-3 mastných kyselín, vitamínov – skrátka všetkého, čo si moderný človek umelo nahrádza výživovými doplnkami. Pritom sa stačí poobzerať po prírode. Máme pre vás radu – portulaku neničte, namiesto toho ju zaraďte do svojho jedálnička. Portulaka (česky šrucha) je divo rastúca bylinka, u ktorej máte istotu, že nie je geneticky upravovaná. 

Semienka portulaky  sú (tak isto ako aj samotná bylinka) veľmi výživné a posilňujú imunitný systém. Sú veľmi odolné, dokážu údajne prečkať v zemi aj 40 zím a rozvinúť sa do rastlinky, keď na to nastanú vhodné podmienky. 

Samozrejme nie je vhodné zbierať ju na okraji ciest a v parkoch, kde je pôda pravdepodobne znečistená a chemicky ošetrovaná. Obľubuje suché slnečné miesta a nevyžaduje si žiadnu starostlivosť – je to krásny a nenáročný sukulent. Stačí ho pozbierať a rovno konzumovať. 

Stonky sú kyselkavé, chrumkavé a šťavnaté, vhodné do šalátov aj polievok. Výborne sa hodia do jedla, kde nahradia napríklad zelený šalát či špenát. Niektoré odrody majú pekné kvety, z ktorých sú všetky jedlé. Už oddávna ju pestovali indiáni a v tradičnej čínskej medicíne sa používa ako liečivá bylina. V Ázii sa bežne podáva ako súčasť mnohých jedál, pripravujú sa z nej okrem polievky i kaše alebo čaj.

Niekde ju volajú Kuria noha. Možno preto, že dokáže človeka zbaviť kurieho oka. Zábaly postihnutého miesta na nohe sa robia z rozmixovanej portulakovej surovej kaše.

Nabudúce, keď uvidíte túto rastlinku, budete už vedieť, že ak ju nechcete mať v hriadke, je lepšie ju zjesť, než vytrhnúť a vyhodiť.

Najjednoduchšie ju pripravíte tak, že stonky po umytí nakrájate na malé kúsky a s trochou olivového oleja ich pridáte do vášho bežného zeleninového šalátu. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj