Nedeľa 12. mája, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s americkým prezidentom Joeom Bidenom pred americko-ruským summitom vo Villa La Grange v Ženeve 16. júna 2021. (Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

V amerických prezidentských voľbách Putin preferuje „predvídateľného“ Bidena pred Trumpom

Ruský prezident Vladimir Putin preferuje vo voľbách v roku 2024  za prezidentského kandidáta Joea Bidena, pričom súčasného demokrata označil za „predvídateľnejšiu“ osobu.

Počas stredajšieho rozhovoru pre štátny televízny kanál Rossija-1 dostal prezident Putin otázku, ktorý prezidentský kandidát, či prezident Biden alebo bývalý prezident Donald Trump, by bol pre Moskvu lepší. „Biden,“ odpovedal prezident Putin. „Je skúsenejší, predvídateľnejší. Je to politik starej školy. Ale budeme spolupracovať s každým lídrom USA, ktorému americký ľud dôveruje.“

Počas stredajšieho predvolebného zhromaždenia v Južnej Karolíne sa Trump zmienil o podpore prezidenta Putina v nadchádzajúcich voľbách.

„Ruský prezident Putin mi vlastne práve zložil veľký kompliment. Práve povedal, že by bol oveľa radšej, keby bol prezidentom Joe Biden než Trump. Tak to je kompliment. Veľa ľudí si povedalo: ,Ach jaj, to je zlé‘. Nie, nie, to je dobrá vec.“ 

„Vychádzal som s ním (Putinom) dobre, ale on ma nechce. Chce mať Bidena, pretože mu dá všetko, čo chce, vrátane Ukrajiny. To je darček, má darček, splní si sen získať Ukrajinu vďaka Bidenovi. Celé je to jednoducho šialené… Jediný prezident za obdobie posledných piatich prezidentov, ktorý Rusku nič nedal, je práve Donald J. Trump.“

Bývalý prezident tiež poukázal na to, že počas svojho prezidentovania zabrzdil výstavbu Nord Stream 2, kontroverzného nemecko-ruského plynovodu, ktorý mal prepravovať zemný plyn z Ruska do Európy.

„To ja som zastavil Nord Stream 2, pravdepodobne najväčší plynovod na svete… On (Biden) nastúpil do úradu a okamžite ho schválil. Pomyslel  som si: „To snáď nie.“

Trumpova administratíva sa postavila proti plynovodu Nord Stream 2 kvôli obavám, že by zvýšil závislosť Európy od Ruska ako energetického dodávateľa.

Vyjadrenia Putina prichádzajú v čase, keď Trump vedie v prieskumoch verejnej mienky nad prezidentom Bidenom.

Podľa aktualizovaného prieskumu spoločnosti Morning Consult z 12. februára 43 % amerických voličov uviedlo, že by volili za prezidenta Trumpa, čo predstavuje náskok 1 %pred prezidentom Bidenom, ktorého podporilo 42 %.

„Zatiaľ čo J. Biden viedol väčšinu roka 2023, teraz za svojím najpravdepodobnejším súperom neustále zaostáva, pričom Trump si od leta, keď sa republikánske prezidentské primárky rozbehli, vytvoril náskok,“ uviedla spoločnosť Morning Consult.

„Biden tiež postupne stráca na popularite v porovnaní s Trumpom. Je tomu tak od nominačného súboja v rámci republikánskej strany, ktorý sa začal pred niekoľkými mesiacmi.“

Joe Biden a jeho duševné zdravie

Počas rozhovoru sa prezidenta V. Putina pýtali aj na kontroverziu okolo zdravotného stavu prezidenta J. Bidena.

„Raz som sa s J. Bidenom stretol vo Švajčiarsku. Bolo to pred niekoľkými rokmi. A už vtedy sa hovorilo o tom, že je práceneschopný. Ja som nič také nevidel. Áno, pozeral do svojich poznámok a aj ja som nakukol do svojich. Aby som bol úprimný… Nie som lekár a myslím si, že nemám právo sa k tomu vyjadrovať,“ povedal prezident Putin.

Správa osobitného spravodajcu výboru Roberta Hura z 8. februára obsahovala hodnotenie duševnej spôsobilosti prezidenta Bidena, v ktorej sa o 81-ročnom J. Bidenovi píše ako o „sympatickom, dobre naladenom, staršom mužovi so slabou pamäťou“. Správa prezidentovu pamäť označila za „hmlistú“, „chybujúcu“ a „výrazne obmedzenú“.

Počas rozhovoru s osobitným spravodajcom výboru si prezident Biden nedokázal spomenúť na začiatok alebo koniec svojho viceprezidentského mandátu, uvádza sa v správe. Prezident mal tiež problém spomenúť si na dôležité udalosti, ako napríklad, kedy jeho syn zomrel a kľúčové záležitosti týkajúce sa Afganistanu.

Biely dom správu napadol a označil ju za „politicky motivovanú“ a „svojvoľnú“.

Bob Bauer, právny zástupca prezidenta Bidena, v rozhovore pre CBS uviedol, že demokrat nemá žiadne problémy s pamäťou. Nepáčil sa mu tiež výsluch osobitného spravodajcu výboru.

„Bolo niekoľko prípadov, keď osobitný poradca, ktorý na začiatku sám upozornil, že niekedy kladie nepresné otázky, položil otázky, ktoré prezident rozoberal z hľadiska logiky. Ukázalo sa, že tieto otázky nemali logický základ,“ uviedol.

„Všetci v miestnosti uznali, že to tak bolo, čo ukázalo, že prezident pozorne počúval a presne pochopil, čo je na týchto otázkach zlé.“

 D. Trump spochybnil koncom decembra duševné schopnosti prezidenta Bidena. „Ten chlap nevie rozprávať. Ten chlap nedokáže dať dokopy dve vety. Takže takýto je môj pohľad: Nemôžem uveriť, že bude kandidátom. Dúfam, že ním bude. Ale neverím, že bude nominantom,“ povedal bývalý prezident v rozhovore pre Breitbart.

V novembrovom rozhovore pre Fox News republikán Ronny Jackson (z Texasu), ktorý predtým pôsobil ako lekár Bieleho domu, povedal, že kognitívny úpadok prezidenta Bidena „prebieha rýchlo“.

„Staral som sa o troch prezidentov… Takže z prvej ruky viem, čo si vyžaduje byť hlavným veliteľom a hlavou štátu. Je to vyčerpávajúca práca, psychicky aj fyzicky. Tento muž túto prácu nezvládne. Každý deň nám dokazuje, že túto prácu nedokáže vykonávať, a bude to ešte horšie,“ povedal R. Jackson.

Prieskum spoločnosti Morning Consult z 12. februára ukázal, že „viac voličov je presvedčených o Trumpovej duševnej spôsobilosti a zdraví v porovnaní s Bidenom“.

Iba 38 % respondentov súhlasilo s tým, že prezident Biden je „duševne spôsobilý“ na túto prácu. Trumpa považovalo za „duševne spôsobiléh 49 %, opýtaných. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj