Nedeľa 12. mája, 2024
Bývalý prezident a kandidát na prezidenta v roku 2024 Donald Trump reční počas predvolebného podujatia 9. marca 2024. (Elijah Nouvelage/AFP via Getty Images)
»

Republikánska skupina spustila kampaň proti Trumpovi za 50 miliónov dolárov

Politická skupina proti Donaldovi Trumpovi so sídlom vo Washingtone spustila v utorok volebnú kampaň v hodnote 50 miliónov dolárov s cieľom zabrániť bývalému prezidentovi získať druhé funkčné obdobie. Použila na to svedectvá bývalých Trumpových podporovateľov, ktorí ho už v roku 2024 neplánujú voliť.

„Kampaň Republikánski voliči proti Trumpovi sa zameria na umiernených republikánskych a republikánom naklonených voličov v kľúčových [volebne] vyrovnaných štátoch s videozáznamami svedectiev ľudí, ktorí sa vlastnými slovami podelia o to, čo ich prinútilo dištancovať sa od Trumpa,“ uviedol Republikánsky politický akčný výbor 12. marca v tlačovej správe.

Skupina uviedla, že tento krok vytvorí protitrumpovskú koalíciu, ktorá „drží kľúč“ od prezidentských volieb v roku 2024. Podobnú kampaň viedla aj vo voľbách v roku 2020.

Vo videách sa bývalí Trumpovi voliči vyjadrujú k dôvodom, prečo sa od bývalého prezidenta odtrhli, napríklad k udalostiam v americkom Kapitole 6. januára 2021 alebo k trestným konaniam vedeným proti nemu.

„Reklamy“ plánujú nasadiť v televízii, streamovacích službách, rozhlase, na billboardoch a v digitálnych médiách, pričom kampaň bude prebiehať v šiestich kľúčových štátoch – Arizone, Georgii, Michigane, Nevade, Pensylvánii a Wisconsine.

Skupinu založila republikánska strategička Sarah Longwellová, dlhoročná Trumpova kritička. Má podporu niekoľkých miliardárov.

Reid Hoffman, spoluzakladateľ spoločnosti LinkedIn, daroval jej organizácii v minulom roku 4 milióny dolárov, ako vyplýva z analýzy údajov Federálnej volebnej komisie, ktorú vykonal časopis Forbes. Seth Klarman, ktorý spravuje hedžový fond Baupost, daroval 1 milión dolárov.

Kampaň proti prezidentovi Trumpovi prichádza v čase, keď má bývalý prezident už istú republikánsku nomináciu. Zároveň vedie v prieskumoch proti svojmu demokratickému súperovi Joeovi Bidenovi.

Podľa aktualizovaného prieskumu spoločnosti Morning Consult z 11. marca 44 % registrovaných amerických voličov v prieskume uviedlo, že vo voľbách v roku 2024 podporí prezidenta Trumpa, čo je o jeden percentuálny bod viac ako v prípade prezidenta Bidena.

Spomedzi voličov, ktorí volili za prezidenta Trumpa v roku 2020 90 % uviedlo, že by ho volili znova. V prípade prezidenta Bidena len 84 % jeho voličov v roku 2020 uviedlo, že by ho podporili aj tentoraz.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj