Pondelok 1. septembra, 2025
Ilustračný obrázok (Casimiro PT/ Shutterstock)

Ako nadbytok taurínu podporuje rozvoj rakovinových buniek

Najnovší výskum odhalil, že taurín – prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina nachádzajúca sa v rôznych potravinách a bežne prítomná v energetických nápojoch a doplnkoch stravy – môže neúmyselne podporovať rast leukemických buniek. Toto zistenie vyvoláva obavy, že produkty uvádzané na trh ako energetické doplnky môžu predstavovať riziko pre pacientov s rakovinou krvi počas ich liečby.

„Naša práca naznačuje, že vývoj a testovanie účinných inhibítorov taurínového transportéra by mohlo viesť k novým možnostiam liečby týchto smrteľných ochorení,“ uviedla Jeevisha Bajajová, odborná asistentka na Katedre biomedicínskej genetiky Lekárskeho centra Univerzity v Rochestri a hlavná autorka štúdie.

Ako sa živia leukemické bunky

Štúdia uverejnená v časopise Nature naznačuje, že leukemické bunky nedokážu samy produkovať taurín a namiesto toho využívajú špecializované transportéry, aby „využili“ túto aminokyselinu priamo z kostnej drene – miesta, kde vznikajú rakovinové nádory. Po absorpcii taurín výrazne zvyšuje schopnosť rakovinových buniek štiepiť glukózu a získavať z nej energiu, čím podporuje rast nádoru a šíreniu choroby.

Pomocou geneticky modifikovaných myších modelov vedci zmapovali, ako sa mení prostredie kostnej drene počas progresie leukémie. Zistili, že špeciálne bunky zodpovedné za tvorbu kostí, tzv. osteogénne bunky, zvyšujú produkciu taurínu v miere, ako sa choroba zhoršuje – v podstate živia práve tie rakovinové bunky, ktoré sa ich snažia zničiť.

Rakovinové bunky sa spoliehajú na špecifický transportný proteín, aby získali taurín z okolitého zdravého tkaniva. Len čo taurín vstúpi do leukemických buniek, stimuluje proces nazývaný glykolýza – teda premenu glukózy na energiu – a poskytuje nádorovým bunkám palivo na ich rast a množenie. „Leukemické bunky nedokážu samy produkovať taurín, takže sa spoliehajú na taurínový transportér, ktorý im ho z prostredia kostnej drene dodáva,“ dodala Bajajová pre The Epoch Times.

V laboratórnych experimentoch s myšami a vzorkami ľudskej leukémie vedci dokázali spomaliť alebo zastaviť rast leukémie tým, že zabránili taurínu vstúpiť do rakovinových buniek. Naopak, keď bol myšiam podaný doplnkový taurín, došlo k prudkému zrýchleniu rastu nádoru.

Klinické dôsledky

Zistenia štúdie by mohli mať okamžité dôsledky pre približne 66 000 Američanov, u ktorých je každý rok diagnostikovaná leukémia. Analýza vzoriek ľudského tkaniva ukazuje, že pacienti s vyššou hladinou transportného proteínu mali horšie výsledky a väčšiu odolnosť voči liečbe, najmä v prípadoch agresívnych foriem leukémie.

Taurínové doplnky sa bežne odporúčajú pacientom s rakovinou na zmiernenie únavy a ďalších vedľajších účinkov chemoterapie. Energetické nápoje obsahujúce taurín sú tiež veľmi populárne medzi mladými ľuďmi, čo je demografická skupina, kam patrí mnoho pacientov s leukémiou.

„Taurínové doplnky môžu výrazne urýchliť rozvoj ochorenia v myšiach s funkčnou imunitou,“ uvádzajú autori štúdie. V experimentoch na myšiach žili jedinci bez transportného proteínu taurínu o 13,5 % dlhšie ako kontrolné skupiny, čo potvrdzuje významnú úlohu taurínu v progresii rakoviny.

Dr. Hoda Pourhassanová, hematologička a onkologička v nemocnici City of Hope Hospital v Newport Beach v Kalifornii, ktorá sa na štúdii nepodieľala, uviedla, že výsledky si zaslúžia pozornosť. „Bolo by rozumné, keby pacienti s leukémiou obmedzili príjem taurínu alebo aspoň starostlivo zvážili riziká a prínosy jeho používania,“ povedala.

Nový cieľ liečby

Vedci zistili, že blokovanie enzýmu nápomocného pri tvorbe taurínu v kostných bunkách, môže výrazne znížiť jeho hladinu v kostnej dreni. To následne viedlo k zníženiu počtu buniek, ktoré podporujú rozvoj ochorenia a spôsobujú recidívy.

„Hlavným záverom tejto štúdie je, že leukemické bunky môžu využívať taurín na podporu rastu nádoru,“ konštatovala Bajajová. „Vývoj nových spôsobov, ako zabrániť rakovinovým bunkám absorbovať taurín, by mohol zlepšiť prognózu pacientov s leukémiou.“

Dr. Jane Liesveldová, onkologička vo Wilmote, vo svojom vyhlásení zdôraznila terapeutický potenciál týchto poznatkov: „Výskum doktorky Bajajovej ukazuje, ako miestne hladiny taurínu v kostnej dreni môžu podporovať rast leukémie, čo naznačuje, že by sa pri podávaní vysokých dávok taurínu malo postupovať opatrne, a zároveň otvára cestu pre nové cielené liečebné prístupy.“

Ďalšie kroky

Vedci zdôrazňujú, že ich zistenia nenaznačujú, že taurín sám osebe spôsobuje rakovinu ani že konzumácia potravín bohatých na taurín zvyšuje riziko leukémie u zdravých ľudí. Taurín je prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina, ktorú zdraví dospelí ľudia dokážu v prípade potreby efektívne vytvárať, vysvetľuje Pourhassanová. Na rozdiel od esenciálnych aminokyselín používaných na tvorbu bielkovín, taurín plní v bunkách iné funkcie – a jeho nedostatok je vzácny aj pri obmedzenom príjme v strave.

„Nedostatok taurínu sa preto v praxi vyskytuje len zriedka, aj keď je jeho príjem nízky,“ hovorí. Pourhassanová však zároveň pripomína, že biológia rakoviny je zložitá.

„Bolo by skvelé, keby sme mohli zjednodušiť výsledky týchto štúdií na niečo ako ‚táto látka spôsobuje rakovinu‘ alebo ‚táto látka jej zabraňuje‘,“ hovorí. „Bohužiaľ, rakovina – a najmä rast leukémie – je neuveriteľne zložitý a mnohovrstevnatý proces. … S pribúdajúcimi poznatkami o tejto problematike by sa používanie výrobkov a doplnkov obohatených o taurín malo posudzovať s väčšou rozvahou a opatrnosťou.“

Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times

Páčil sa vám tento článok? Napíšte nám svoj názor a prípadne zanechajte kontakt, ak chcete odpoveď.

Prečítajte si aj