Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Andrea Piacquadio / Pexels)

Ako môže nálada posilniť či oslabiť váš imunitný systém

Medicínu dnes často berieme pasívne. Dostanete liečbu – tabletky, injekcie, procedúry – a tie vás napravia. Ani sa nemusíte osobne angažovať. Ako v autoumyvárni, jednoducho prídete a necháte sa ošetriť, aby ste na druhom konci vyšli čistí a nablýskaní.

Čoraz viac výskumov však ukazuje, že naša myseľ zohráva v celkovom zdraví významnú, ale prehliadanú úlohu. Myšlienky a pocity môžu zlepšiť fyzickú a duševnú pohodu alebo naopak, zdravie podkopať, aj keď sa ho snažíte udržať pomocou tých najlepších liečebných postupov, aké moderná medicína ponúka.

Aj občasná pozitivita posilňuje imunitu

Okrem liečby existuje mnoho faktorov, ktoré prispievajú k imunite. Patrí medzi ne vek, genetika, spánok, strava, pohyb, sociálne interakcie a nálada. Nálada sa často podceňuje ako faktor, ktorý ovplyvňuje imunitu človeka.

Štúdie však ukazujú, že mračenie sa škodí imunitnému systému, zatiaľ čo úsmev ho posilňuje. To ovplyvňuje prirodzenú imunitu aj pravdepodobnosť toho, že vakcína proti chrípke bude naozaj fungovať. Táto dynamika mysle a tela je obzvlášť naliehavá vzhľadom na rastúci počet depresií v rozvinutých krajinách.

Americká psychologická asociácia uvádza, že pozitívne myslenie má mnoho výhod. Výskum ukazuje, že šťastnejší jedinci majú:

  • silnejšiu imunitnú odpoveď
  • menej chorôb
  • menšiu bolesť
  • lepšie prognózy
  • nižšiu úmrtnosť

Možno si teraz hovoríte: „No áno, ale ja sa v poslednom čase necítim tak pozitívne.“ Dobrou správou je, že nikdy nie je neskoro zmeniť svoj pohľad na svet, a teda aj svoje zdravotné vyhliadky.

Aj krátke chvíle šťastia, ako je napríklad sledovanie komédie, písanie denníka alebo cvičenie jogy, prispievajú k zlepšeniu zdravotných ukazovateľov. Patrí k nim lepšia činnosť parasympatického centrálneho nervového systému („relaxuj a stráv to“ namiesto „bojuj alebo utekaj“), nižšia hladina kortizolu („stresového hormónu“), viac prirodzených zabíjačov (buniek imunitného systému), menej zápalov a menej hlienu.

Ako dobrá nálada podporuje imunitu

Nálada ovplyvňuje imunitné reakcie navonok, prostredníctvom životných návykov, ale aj „zapínanie“ alebo „vypínanie“ viacerých kľúčových biochemických reakcií, zistil výskum.

Zakaždým, keď sa usmievate, váš mozog sa zapája a vyjadruje nielen vaše šťastie, ale podporuje aj celkové zdravie. Aktivuje sa takzvaný endogénny opioidný systém – vnútorný mechanizmus tela, ktorý vytvára a reguluje pocity potešenia a úľavy od bolesti. Na rozdiel od syntetických opioidov, ktoré môžu byť návykové a nebezpečné, sú tieto prírodné zlúčeniny pre naše telo prospešné.

Pestovanie pozitívnej nálady pomáha vrátiť telo do regeneračného stavu, ktorý pôsobí proti korozívnym stresovým reakciám. Neurotransmitery dobrej nálady, ako sú dopamín a serotonín, umožňujú relaxáciu zapojením nervu vagus (blúdivého nervu), ktorý je súčasťou parasympatického nervového systému. Relaxácia umožňuje telu liečiť sa a opravovať sa, zatiaľ čo chronická stimulácia „bojuj alebo utekaj“ spôsobuje opotrebovanie. Relaxácia prospieva aj kardiovaskulárnemu systému, ktorý ovplyvňuje väčšinu ochorení.

Dobrý pocit potláča hormóny súvisiace so stresom, ako sú kortizol a katecholamíny. Pri vysokom strese tieto zlúčeniny zvyšujú zápal a obmedzujú tvorbu imunitných buniek a protilátok.

5 spôsobov, ako využiť pozitivitu na posilnenie imunity

Aj keď na boj s infekciou môžete použiť celý rad receptov, najprirodzenejším východiskom je pozitivita. A pritom nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Tu je niekoľko spôsobov, ako si pomocou dobrej nálady posilniť imunitný systém:

  • Urobte si čas na komédiu

Ako sa hovorí, „smiech je najlepší liek“. Ak si nájdete čas na komédiu a humor, môžete zmeniť náročný deň na príjemný a zároveň si posilniť imunitu. Keď sa cítite skleslo, môže byť ťažké sa z toho dostať a sledovanie niečoho vtipného sa môže zdať nezlučiteľné s vašou náladou. Napriek tomu vám dobrý vtip prinesie nečakané množstvo radosti. Vo všetkom hľadajte vtipnú stránku veci. Aj veľmi frustrujúce situácie môžu byť zábavné, ak sa na ne pozriete zo správneho uhla a s odstupom.

  • Vychutnajte si radosť

Keď si nájdete čas na zámerné vychutnávanie pozitívnych momentov, zvýšite ich hodnotu a rozšírite emocionálny prínos, ktorý plynie z pozitívnych zážitkov. Od vychutnávania obľúbeného jedla až po obdivovanie krásneho západu slnka, to všetko môže prispieť k budovaniu pozitívnejšej a odolnejšej mysle.

  • Buďte vnímaví

Vnímavosť dopĺňa vychutnávanie okamihov a trénuje nehodnotiacu pozornosť na aktuálny okamih, namiesto toho, aby ste sa nechali unášať ľútosťou, obavami alebo inými negatívnymi myšlienkovými tunelmi.

Vnímavosť podporuje nereaktívny a akceptujúci postoj k myšlienkam a pocitom a podporuje vyváženejšiu perspektívu. Cvičenia tohto typu, ako sú meditácia a joga, sa spájajú so znížením príznakov úzkosti a depresie, zvýšením pocitu pokoja, jasnej mysle a spokojnosti, ako aj s posilnením imunity.

  • Napíšte si to na papier

Vedenie denníka prináša jasnosť tým, že svoje myšlienky prenesiete na papier. Zápisky do denníka nie sú len o vďačnosti za to, čo vám deň priniesol. Táto prax nám tiež pomáha zamerať sa na to, čo sa nám v živote darí. Keď sa zamyslíme nad tým, ako žijeme v súlade so svojimi hodnotami, môžeme zvýšiť svoje odhodlanie robiť viac a posilniť svoje zdravie. Zosúladenie nášho správania s osobnými cieľmi má dôležité fyziologické dôsledky, najmä pre funkciu imunitného systému.

  • Pestujte si svedomitosť

Desaťročia výskumu ukázali, že negatívne nálady sa najúčinnejšie redukujú v spojení s pestovaním svedomitosti – sklonu k usilovnosti, organizovanosti a orientácii na detaily. K podpore svedomitého života môže pomôcť niekoľko nástrojov.

Po prvé, stojí za to venovať čas plánovaniu našich aktivít a zamyslieť sa nad tým, ako dobre sme dosiahli naše ciele. Nástroje, ako sú kontrolné zoznamy, rýchle poznámky a aplikácie na sledovanie času, nám môžu pomôcť lepšie sa zorganizovať. 

Plánovanie dopredu, napríklad pomocou aplikácie Google kalendár alebo nejakého plánovača, prináša lepšie uvedomenie si času a dáva nám lepšiu predstavu o tom, ako strávime nasledujúce dni.

Niekedy sa život stane chaotickým. Keď sa to stane, na zvládnutie situácií môžete použiť terapeutické karty. Ide napríklad o výroky typu „ak – potom“ („Ak sa stane X, urobím Y“). Takto sa môžeme vyhnúť úzkosti z neočakávaného scenára a v mysli budeme mať jasnejší obraz o tom, ako sa s takýmito výzvami vysporiadame.

V zložitom tanci medzi mysľou a telom je pozitivita krokom, ktorý môžeme zvládnuť všetci. Prečo tento krok neurobiť a nesledovať, ako vás vaše zdravie nasleduje?

Pôvodný článok

Prečítajte si aj