Štvrtok 27. novembra, 2025
(Foto: Shutterstock)

Konzumácia vlašských orechov znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a predlžuje život

Štúdia uverejnená v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases potvrdzuje, že vlašské orechy môžu pomôcť v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Vedci zistili, že mladí ľudia, ktorí pravidelne konzumujú vlašské orechy, majú väčšiu šancu, že si udržia lepšie fyzické zdravie v strednom veku, menšiu pravdepodobnosť obezity a nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že vlašské orechy vyživujú obličky, osviežujú mozog a predlžujú život. Niektoré z týchto pozitívnych účinkov potvrdili aj početné vedecké štúdie.

Kardiovaskulárne ochorenia

Štúdia z roku 1985 sledovala stravovacie návyky 3 092 zdravých mladých dospelých vo veku od 18 do 30 rokov a v priebehu 30 rokov boli zaznamenávané rôzne ukazovatele ich zdravia.

Účastníci boli rozdelení do troch skupín – konzumenti vlašských orechov, konzumenti iných orechov a konzumenti, ktorí nekonzumovali žiadne orechy.

Podľa štúdie účastníci, ktorí konzumovali vlašské orechy v mladšom veku, boli v lepšej fyzickej kondícii ako tí, ktorí ich nekonzumovali. Dosahovali lepšie výsledky v oblastiach, ako je telesná hmotnosť, obvod pása, krvný tlak a hladina triglyceridov – všetky tieto parametre ovplyvňujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Hoci štúdia preukázala, že aj konzumácia iných orechov ako vlašských je prospešná, u konzumentov vlašských orechov bola pravdepodobnosť obezity menšia ako u tých, ktorí konzumovali iné orechy.

Po 30 rokoch mali konzumenti vlašských orechov nižší index telesnej hmotnosti (BMI), menší obvod pása a celkovo priaznivejšie ukazovatele telesnej hmotnosti než tí, ktorí konzumovali iné orechy. Boli teda vystavení nižšiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.

Podľa americkej Národnej databázy živín USDA obsahuje 100 g vlašských orechov:
15,2 g bielkovín,
6,7 g vlákniny,
65,2 g tuku.

Väčšinu tukov vo vlašských orechoch tvoria polynenasýtené mastné kyseliny vrátane kyseliny alfa-linolénovej (9,1 g) a kyseliny linolovej (38,1 g), ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Kyselina alfa-linolénová sa vo väčšine ostatných orechov nenachádza.

Štúdie uverejnené v American Journal of Clinical Nutrition rovnako potvrdili, že zdravé tuky v orechoch môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Riziko ochorení mozgu

Okrem toho sa spomína pozitívny vplyv na mozog. Štúdia uverejnená v časopise Nutrients zistila, že vlašské orechy sú bohaté na antioxidanty a majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť kognitívnu výkonnosť, znížiť riziko miernej kognitívnej poruchy, Alzheimerovej choroby a spomaliť zhoršovanie ochorenia. Okrem toho môžu znížiť riziko iných porúch mozgu vrátane Parkinsonovej choroby, mŕtvice a depresie.

Jednou z výhod vlašských orechov pri zlepšovaní zdravia mozgu je ich schopnosť redukovať voľné radikály v ľudskom tele. Voľné radikály sú chemicky nestále, pričom môžu poškodiť bunky chemickou reakciou s lipidmi, bielkovinami a nukleovými kyselinami v bunkách. Keď je v tele príliš veľa voľných radikálov, urýchľuje to starnutie. Mozog je v tomto ohľade na účinky voľných radikálov obzvlášť citlivý.

Prieskum, do ktorého sa zapojilo viac než 15 000 žien vo veku nad 70 rokov, zistil, že ženy, ktoré jedli aspoň 140 gramov orechov týždenne, boli na tom po mentálnej stránke tak dobre, ako keby boli o dva roky mladšie. Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Nutrition, Health & Aging.

Výskum Kalifornskej univerzity v Los Angeles konštatoval, že denný príjem potravinových doplnkov z vlašských orechov môže zlepšiť kognitívnu výkonnosť u mladých aj starých ľudí. Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Nutrition, Health & Aging.

Výživa obličiek a posilnenie mozgu

Tradičná čínska medicína (TČM) pripisuje vlašským orechom významnú úlohu pri posilňovaní mozgu. 

„Vlašské orechy vyzerajú veľmi podobne ako mozog. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že veci rovnakého/podobného tvaru sa môžu navzájom dopĺňať. Nie je teda prekvapujúce, že vlašské orechy posilňujú mozog. Z tohto ohľadu je tradičná čínska medicína naozaj fascinujúca,“ povedal v programe televízie NTD Hu Naiwen, praktický lekár čínskej medicíny z Taiwanu.

Podľa teórie čínskej medicíny mozog a centrálny nervový systém potrebujú výživu z obličiek, pričom vlašské orechy majú na obličky tonizujúci účinok a dopĺňajú ich energiu.

Esencia (jing) v TČM je vysoko výživná tekutina uložená vo vnútorných orgánoch, ktorá zahŕňa životné látky zdedené od rodičov aj živiny získané po narodení. Neustále spotrebúvanie esencie vedie k starnutiu – a konzumácia vlašských orechov môže doplniť esenciu obličiek a vyživovať mozog až do dlhovekosti.

Najnovší výskum uverejnený v American Journal of Nephrology rovnako potvrdil, že konzumácia vlašských orechov prospieva obličkám tým, že znižuje riziko ich chronického ochorenia. Pacienti s chronickým ochorením obličiek, ktorí jedia vlašské orechy, majú nižšiu úmrtnosť.

Vynikajúce tonikum pre starších ľudí

He Xia, japonský lekár TČM, v rozhovore pre Epoch Times povedal, že vlašské orechy sú vhodný doplnok stravy, najmä pre starších ľudí. Dr. He odporúča starším ľuďom jesť jeden alebo dva vlašské orechy ráno a večer. Podľa neho pomáhajú zmierniť závraty, nespavosť, búšenie srdca, zábudlivosť a stratu chuti do jedla. Dlhodobá konzumácia vlašských orechov môže zlepšiť aj farbu, lesk a stav vlasov.

Tenká membrána vo vnútri vlašského orecha má z medicínskeho hľadiska pozitívny účinok aj pri nespavosti. Ide o tenký kúsok listovej štruktúry, ktorý sa po rozlúsknutí nachádza medzi jadrami vlašského orecha.

Dr. He odporúča, aby ľudia, ktorí trpia stresom, nespavosťou alebo majú často nepríjemné sny, namočili vnútorné blany z vlašských orechov do horúcej vody a urobili z nich nálev. Vezmite asi 3 gramy týchto blán, zalejte ich horúcou vodou, počkajte 10 minút a potom nálev vypite. Jeden pohár ráno a jeden večer pred spaním – je to veľmi účinné na zmiernenie príznakov nespavosti.

Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times.

Podporte nás

Váš názor nás zaujíma! Pomôžte nám zlepšovať obsah hodnotením tohto článku.

Prečítajte si aj