Utorok 16. septembra, 2025
Kváskový chlieb (Anikó Hanzlová)

Zoznámte sa s prospešnými účinkami kváskového chleba

Kváskový chlieb sa stáva v slovenských domácnostiach čoraz populárnejším. Poznáte jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie?

Ako si postupne hlbšie uvedomujeme hodnotu kvalitných potravín, prestáva nás odrádzať časová náročnosť prípravy domáceho a zdravého pokrmu. Po stáročia sa chlieb vyrábal len z troch prísad – z múky, vody a soli. Avšak chlieb z obchodu obsahuje aj iné prísady a mnoho ľudí priznáva, že má problémy s jeho trávením.

Podomácky pripravený chlieb z kvasu má nezameniteľnú vôňu i chuť. Jeho príprava zaberie o niečo viac času ako s použitím droždia, pretože kvas dvíha cesto pomalšie. Z ceremónie pečenia chleba sa však môže veľmi ľahko stať nový a radostný rituál, ktorý naplní dom krásnou vôňou a myseľ šťastím z dobre odvedenej práce a z vydareného bochníka.

Chlieb z kvásku s motívom (Anikó Hanzlová)

Kváskový chlieb je vyrobený kvasením cesta. Odborníci sa domnievajú, že táto forma kvasenia obilia vznikla v starom Egypte a bola hlavným spôsobom kysnutia chleba až do čias, kým ho nenahradilo pekárske droždie pred menej ako 150 rokmi. Niektoré z najstarších kvasových chlebov sa datujú až do roku 3700 pr. Kr.

Pokiaľ ešte nepoznáte priaznivé účinky domáceho kváskového chleba na ľudské zdravie, neváhajte sa začítať do nášho článku a možno sa vydáte cestou jeho pečenia aj vy. Niet nad dobrý pocit položiť na stôl vlastný zdravý chlieb upečený s láskou a naplno využiť benefity, ktoré ponúka.

1. Kváskový chlieb je nadýchaný, vláčny a stráviteľnejší. Nespôsobuje pálenie záhy ani nadúvanie. Pretože rozkladá zložité štruktúry lepku na jednoduchšie, nezaťažuje trávenie. Má lepšiu štruktúru ako kvasnicový chlieb.

2. Má nižší glykemický index. Pocit nasýtenia nastúpi skôr a pocit zasýtenia trvá dlhšie. Navyše baktérie mliečneho kvasenia produkujú podľa vedcov kyseliny, ktoré môžu zabrániť zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

3. Zlepšuje zdravie čriev, podporuje ich peristaltiku. Má priaznivý vplyv na alergie, ekzémy a zvyšuje aj obranyschopnosť organizmu.

4. Rozkladá kyselinu fytovú, nachádzajúcu sa v obale zrna, ktorá bráni vstrebávaniu minerálov.

5. Neobsahuje žiadne prídavné látky, iba múku, vodu, soľ alebo rascu.

6. Celozrnný kvas je zdrojom vlákniny a živín ako selén, kyselina listová, tiamín, mangán, meď, niacín a železo.

7. Prítomnosť kvasiniek a baktérií zaručuje, že tento chlieb je naozaj jedinečný. Najčastejšie sa vyskytujúce kvasinky v kvase sú:

Ukážky kvasových chlebov (Anikó Hanzlová)

Kazachstania exigua (Saccharomyces exiguous)
Saccharomyces cerevisiae
Candida milleri
Candida humilis

Z baktérií mliečneho kvasenia sa v ňom môžu vyskytovať tieto baktérie:

Lactobacillus sanfranciscensis
L. pontis
L. fermentum
L. fructivorans
L. brevis
L. paralimentarius

Aj naše staré mamy zvykli piecť chlieb týmto spôsobom; nejde teda o vynález dneška. Jeho priaznivé účinky sú známe už niekoľko stoviek rokov. Aby ľudia konzumovali kvalitné potraviny, čoraz viac z nich sa uchyľuje k nákupu lokálneho ovocia, zeleniny alebo mäsa od domácich pestovateľov či farmárov. Tí, ktorí majú možnosť vypestovať si niečo vo vlastnej záhrade, patria k tým šťastnejším. Chlieb si však môže upiecť doma naozaj každý. Netreba mať žiadne špeciálne zručnosti, ba ani výbavu, stačí mať iba chuť vyskúšať niečo nové a zároveň prospešné.

Len malé upozornenie na koniec. Môže sa pokojne stať, že po ochutnaní vlastného kváskového chleba pripraveného v teple domova už nebudete chcieť konzumovať ten kupovaný.

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj