
Zohrejte sa ikonickou japonskou polievkou Ramen (recept)
Ramen je obľúbené japonské jedlo, ktoré pozostáva z pšeničných rezancov čínskeho typu podávaných v mäsovom, rybacom, alebo zeleninovom vývare, často ochutenom sójovou omáčkou alebo misom, a doplnenom prísadami, ako sú plátky bravčového mäsa, dusená zelenina, sušené morské riasy, huby a zelená cibuľka. Kde však až siahajú jeho korene?
Všetko sa začalo v Číne v roku 1800, ktorá sa považuje za miesto zrodu ramenu. Prvý známy ramen sa dostal do Japonska v roku 1859, keď čínsky veľvyslanec v Japonsku Zeng Gongliang predstavil toto jedlo japonskému cisárovi.
Myšlienka rezancov v polievkovom vývare sa spolu s čínskymi prisťahovalcami dostala koncom 19. a začiatkom 20. storočia do Japonska. Ramen si v Japonsku rýchlo získal popularitu a začiatkom 20. storočia sa stal obľúbeným jedlom v krajine.
V roku 1947 vo Fukuoke vznikol dnes svetoznámy ramen Hakata tonkotsu úplným omylom! Keď kuchári v reštaurácii polievku prevarili, bravčový vývar sa stal mimoriadne mliečnym a bielym. Keď ho však ochutnali, uvedomili si, že sa im podarila dobrá vec – a zrodil sa vývar Hakata tonkotsu.
Začali vznikať regionálne varianty ramenu, pričom prvým bol Ajino Sanpei 味の三平 v meste Sapporo na Hokkaide na severe Japonska. Prvá reštaurácia, kde sa podával ramen, je dnes synonymom Hokkaida.
Rezancová polievka Miso Ramen s hubami
Ingrediencie:
2 polievkové lyžice oleja (hroznového alebo olivového)
1/2 šálky cibule nakrájanej na plátky
3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
1 šálka húb, nahrubo nakrájaných
1 čajová lyžička hubového prášku alebo bujónu
1/2 čajovej lyžičky morskej soli
1 kocka zeleninového vývaru
4 šálky vody
1 šálka plnotučného kokosového mlieka
2 polievkové lyžice bielej miso pasty
100 gramov rezancov ramen
1 polievková lyžica sójovej omáčky alebo kokosovej amino omáčky
1 zelená cibuľa, jemne nasekaná
1 malá kapusta baby bok choy, uvarená v pare alebo podusená
Postup:
Pripravte základ polievky: V hrnci na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Restujte ich, kým nezískajú vôňu a priesvitnosť, približne 3 – 4 minúty.
Do hrnca pridajte nakrájané huby. Varte, kým nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu, približne 5-6 minút.
Polievku dochuťte: Vmiešajte hubový prášok a morskú soľ. Do hrnca rozdrobte kocku zeleninového bujónu a prilejte vodu. Zmes priveďte do varu.
Pridajte kokosové mlieko a pastu Miso. Vlejte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Pridajte bielu miso pastu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí v polievke. Polievku nechajte mierne vrieť asi 5 minút.
Medzitým uvarte rezance ramen podľa návodu na obale. Sceďte ich a odložte bokom.
Do polievky vmiešajte sójovú omáčku alebo kokosovú amino omáčku. Podľa potreby ochutnajte a okoreňte, pridajte viac soli alebo miso pasty.
Zostavte misky Ramen: Rozdeľte uvarené rezance ramen do misiek. Na rezance nalejte horúcu hubovú polievku. Každú misku ozdobte nasekanou zelenou cibuľkou a dusenou kapustou baby bok choy.
Polievku podávajte horúcu. Je to ideálna pochúťka počas chladnejšieho počasia.
Vychutnajte si jej upokojujúcu chuť!
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Váš názor nám pomôže tvoriť lepší obsah. Ako sa vám páčil tento článok?