Nedeľa 12. mája, 2024
Ilustračná fotografia (foto: Freepik.com)
»

Zohrejte sa ikonickou japonskou polievkou Ramen (recept)

Ramen je obľúbené japonské jedlo, ktoré pozostáva z pšeničných rezancov čínskeho typu podávaných v mäsovom, rybacom, alebo zeleninovom vývare, často ochutenom sójovou omáčkou alebo misom, a doplnenom prísadami, ako sú plátky bravčového mäsa, dusená zelenina, sušené morské riasy, huby a zelená cibuľka. Kde však až siahajú jeho korene?

Všetko sa začalo v Číne v roku 1800, ktorá sa považuje za miesto zrodu ramenu. Prvý známy ramen sa dostal do Japonska v roku 1859, keď čínsky veľvyslanec v Japonsku Zeng Gongliang predstavil toto jedlo japonskému cisárovi.

Myšlienka rezancov v polievkovom vývare sa spolu s čínskymi prisťahovalcami dostala koncom 19. a začiatkom 20. storočia do Japonska. Ramen si v Japonsku rýchlo získal popularitu a začiatkom 20. storočia sa stal obľúbeným jedlom v krajine.

V roku 1947 vo Fukuoke vznikol dnes svetoznámy ramen Hakata tonkotsu úplným omylom! Keď kuchári v reštaurácii polievku prevarili, bravčový vývar sa stal mimoriadne mliečnym a bielym. Keď ho však ochutnali, uvedomili si, že sa im podarila dobrá vec – a zrodil sa vývar Hakata tonkotsu.

Začali vznikať regionálne varianty ramenu, pričom prvým bol Ajino Sanpei 味の三平 v meste Sapporo na Hokkaide na severe Japonska. Prvá reštaurácia, kde sa podával ramen, je dnes synonymom Hokkaida.

Rezancová polievka Miso Ramen s hubami

Ingrediencie: 

2 polievkové lyžice oleja (hroznového alebo olivového)

1/2 šálky cibule nakrájanej na plátky

3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky

1 šálka húb, nahrubo nakrájaných

1 čajová lyžička hubového prášku alebo bujónu

1/2 čajovej lyžičky morskej soli

1 kocka zeleninového vývaru

4 šálky vody

1 šálka plnotučného kokosového mlieka

2 polievkové lyžice bielej miso pasty

100 gramov rezancov ramen

1 polievková lyžica sójovej omáčky alebo kokosovej amino omáčky

1 zelená cibuľa, jemne nasekaná

1 malá kapusta baby bok choy, uvarená v pare alebo podusená

Postup:

Pripravte základ polievky: V hrnci na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Restujte ich, kým nezískajú vôňu a priesvitnosť, približne 3 – 4 minúty.

Do hrnca pridajte nakrájané huby. Varte, kým nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu, približne 5-6 minút.

Polievku dochuťte: Vmiešajte hubový prášok a morskú soľ. Do hrnca rozdrobte kocku zeleninového bujónu a prilejte vodu. Zmes priveďte do varu.

Pridajte kokosové mlieko a pastu Miso. Vlejte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Pridajte bielu miso pastu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí v polievke. Polievku nechajte mierne vrieť asi 5 minút.

Medzitým uvarte rezance ramen podľa návodu na obale. Sceďte ich a odložte bokom.

Do polievky vmiešajte sójovú omáčku alebo kokosovú amino omáčku. Podľa potreby ochutnajte a okoreňte, pridajte viac soli alebo miso pasty.

Zostavte misky Ramen: Rozdeľte uvarené rezance ramen do misiek. Na rezance nalejte horúcu hubovú polievku. Každú misku ozdobte nasekanou zelenou cibuľkou a dusenou kapustou baby bok choy.

Polievku podávajte horúcu. Je to ideálna pochúťka počas chladnejšieho počasia.

Vychutnajte si jej upokojujúcu chuť!

Prečítajte si aj