Sobota 4. mája, 2024
Ilustračná fotografia (gpointstudio / freepik)

Záujem o domáce vzdelávanie zostáva za posledné roky približne rovnaký

Ako sme spomenuli v predchádzajúcom článku, domáce vzdelávanie je v mnohých krajinách bežným štandardom a na Slovensku funguje od roku 2008.

Podľa legislatívy sú žiaci riadne zapísaní v kmeňovej škole umožňujúcej individuálne vzdelávanie a majú garanta odborne dohliadajúceho na priebeh vzdelávania svojho zverenca.

Domoškoláctvo v číslach

Podľa štatistických údajov Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) z roku 2022/2023 je na Slovensku vzdelávaných doma na žiadosť rodiča 614 predškolákov (MŠ) a 1 654 školákov (ZŠ). Za rok 2021/2022 bolo doma vzdelávaných 485 predškolákov a 1 275 školákov.

Na základe aktuálnych čísel, ktoré sú k dispozícii od januára 2024 sa v školskom roku 2023/2024 vzdeláva doma na žiadosť rodiča 1 830 školákov (ZŠ) a 652 predškolákov (MŠ).

V tlačovej správe vydanej Občianskym združením Domáce vzdelávanie na Slovensku (OZ DVS) sa uvádza, že v školskom roku 2023/2024 je „na základných školách na Slovensku viac ako 514-tisíc žiakov“ a počet doma vzdelávaných detí na základe žiadosti rodiča (1830) predstavuje 0,36 % všetkých žiakov základných škôl.

Tiež sa v nej píše, že podľa nedávnych vyjadrení hlavnej školskej inšpektorky Alžbety Štofkovej Dianovskej narástol počet domoškolákov medziročne o jednu tretinu.

Monika Ludrovanová, podpredsedníčka OZ DVS konkretizuje čísla nasledovne: „Pre predstavu, jednotretinový prírastok predstavoval 379 domoškolákov. V tomto školskom roku sa nárast počtu domoškolákov výrazne spomalil a počet domoškolákov vzrástol len o 176 detí, teda asi o jednu desatinu.“

Záujem rodičov prvákov o domáce vzdelávanie je zhruba konštantný

V tlačovej správe OZ DVS uviedlo, že nárast počtu domoškolákov v posledných dvoch školských rokoch nebol spôsobený náhlym zvýšením záujmu o domáce vzdelávanie. „Hlavným dôvodom nárastu je fakt, že vo vyšších ročníkoch je domoškolákov zatiaľ menej, pretože do školského roka 2021/2022 domáce vzdelávanie na 2. stupni nebolo povolené. A preto je počet detí, ktoré z domáceho vzdelávania po ukončení 9. ročníka každoročne odchádzajú, výrazne menší ako počet prvákov doň vstupujúcich.“

Podľa OZ DVS vstupuje do domáceho vzdelávania ročne 300 – 350 prvákov, čo predstavuje 0,5 % všetkých prvákov na Slovensku. Sú aj prípady, kedy sa deti vracajú z domáceho vyučovania nazad do škôl. Na základe posledného porovnania to bol prípad asi 80 detí.

„Okrem rodín, ktorým stačí DV na prvom stupni, to pripisujeme najmä úspešnému zaradeniu niektorých vzdelávacích skupín do siete škôl a školských zariadení. Tento formát bol štartovacou pozíciou aj pre iné súkromné základné školy, ktoré sú dnes zapísané v sieti, no v minulosti boli vzdelávacími skupinami (Greenwill, Citadela, Libellus a napokon aj Slobodná škola v Košiciach),“ napísala pre Epoch Times Slovensko Diana Šimová, podpredsedníčka OZ DVS.

Prečítajte si aj