Pondelok 13. mája, 2024
Učiteľka Glawdys Leger. (foto: Christian Legal Centre)

Kresťanská učiteľka usvedčená z neprijateľného správania kvôli odmietnutiu výučby LGBTQ

Kresťanskí učitelia musia „ o svojom presvedčení nielen mlčať, ale musia aktívne podporovať ideológiu LGBTQ, inak riskujú prísny trest“, varovala učiteľka.

Úrady označili kresťanskú učiteľku za vinnú z „neprijateľného profesionálneho správania“, keď odmietla vyučovať „extrémnu LGBTQ ideológiu“ na Strednej škole Anglikánskej cirkvi.

43-ročná Glawdys Legerová vyučovala moderné cudzie jazyky 12 rokov, až kým ju v máji 2022 nevyhodili zo strednej školy Anglikánskej cirkvi v Bromley v grófstve Kent.

G. Legerová, ktorú podporuje Kresťanské právne centrum, uviedla, že s ňou „zaobchádzali ako s nebezpečným zločincom“, pretože odmietla vyučovať hodiny LGBTQ, ktoré boli začlenené do hodín náboženskej výchovy pre žiakov 7. ročníka školy.

LGBTQI+ je súhrnný pojem pre lesby, gejov, bisexuálov, transrodové osoby a osoby s inou orientáciou.

Kresťanské právne centrum uviedlo, že materiály pre hodiny náboženskej výchovy s názvom „Kto som“ obsahovali oboznámenie detí 7. ročníka s rodovými identitami, ako sú pansexuál, asexuál, intersexuál a transsexuál. G. Legerová počas diskusie o otázkach LGBTQ žiakom prezentovala svoje presvedčenie, že „Boh verí, že ľudia sa rodia ako muži a ženy a že praktiky LGBTQ sú hriešne“.

Kresťanské právne centrum uviedlo, že Úrad pre reguláciu vyučovania (TRA) rozhodol o vine učiteľky pre jej „neprijateľné profesionálne správanie“. Pre učiteľku to znamená, že nemôže dočasne vyučovať.

V rozhodnutí a liste zaslanom G. Legerovej a jej právnikom z decembra 2023 TRA rozhodla, že sa „nepodarilo dokázať“ zneváženie profesie alebo že by jej správanie bolo „v rozpore so základnými britskými hodnotami, teda, že by jej chýbala tolerancia voči ľuďom s iným presvedčením.“

Obvinená z toho, že neprezentovala vyvážený pohľad

V reakcii na rozsudok vo svojom vyhlásení G. Legerová uviedla, že sa jej uľavilo, pretože jej „nezakázali vyučovať v Spojenom kráľovstve“.

„Považujem však za mimoriadne znepokojujúce, že som bola uznaná vinnou z toho, že som na hodine náboženstva diskutovala o kresťanskom učení v kresťanskej škole,“ povedala.

„Upozornila som na to, pretože deti sa v škole učili jeden extrémny pohľad na LGBTQ bez akejkoľvek diskusie. Ale bola som usvedčená z toho, že neprezentujem vyvážený pohľad, keď som vyjadrila a učila o kresťanskom pohľade na túto otázku,“ dodala.

Upozornila, že každá kresťanská alebo náboženská škola „musí byť otvorená a čestná voči rodičom, ktorí veria, že svoje deti posielajú do kresťanskej školy, ak už táto škola nevyznáva kresťanské učenie alebo vieru, alebo dokonca už neuznáva ani svoje tradičné, principiálne učenie o ľudskej sexualite.“

„Musia rodičom jasne povedať, že v mnohých prípadoch niektoré kresťanské školy namiesto toho vnucujú deťom hlboko sporné a škodlivé ideológie bez súhlasu alebo vedomia rodičov,“ povedala.

Taktiež uviedla, že úrady „poškodili moju povesť“, a vyjadrila obavy z toho, ako sa „zachovajú budúci potenciálni zamestnávatelia“.

Dodala, že „odkaz“ zo strany TRA je taký, že „kresťanskí učitelia musia nielen mlčať o svojom presvedčení, ale musia aktívne propagovať ideológiu LGBTQ, inak riskujú prísny trest a dokonca stratu kariéry“.

Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra, povedala: „Regulačné orgány vytvárajú učiteľom represívne prostredie, ktoré ochladzuje atmosféru a bráni vyjadrovaniu kresťanskej viery v školách a akémukoľvek alternatívnemu alebo vyvažujúcemu pohľadu na ideológiu LGBTQ.“

Protikresťanské marxistické ideológie

Reverend Calvin Robinson v rozhovore pre Epoch Times povedal: „Naozaj žijeme v prevrátenom svete, kde byť kresťanom v kresťanskej inštitúcii je trestným činom.“

Vyjadril presvedčenie, že „Glawdys je prenasledovaná kvôli svojej viere.“

„Škola ju nielenže vyhodila, ale nahlásila ju aj Úradu pre reguláciu vyučovania, ktorý ju uznal za vinnú z ,neprijateľného profesionálneho správania‘“.

„Tak a máme to, byť kresťanom v škole anglikánskej cirkvi je teraz oficiálne neprofesionálne,“ dodal.

C. Robinson uviedol, že celý tento prípad „je postavený na hlavu“.

„Anglikánska cirkev by sa mala postaviť proti genderovej a queer teórii, týmto protikresťanským marxistickým ideológiám. Škola mala obhajovať Legerovej postoj k Úradu pre reguláciu vyučovania, a nie ju ohovárať. Namiesto toho sa škola (CofE) rozhodla ísť ešte ďalej, ako sú vládne usmernenia, a prostredníctvom nových učebných osnov (RSE) vnucuje deťom tieto škodlivé ideológie. Zdá sa, že oddelenie vzdelávania na škole je v zajatí liberálov rovnako ako dom biskupov,“ dodal.

Epoch Times sa obrátil na (CofE), ministerstvo školstva a Strednú školu Anglikánskej cirkvi so žiadosťou o komentár.

Povodný článok

Prečítajte si aj