Štvrtok 16. mája, 2024
Propalestínski demonštranti demonštrujú počas úvodného mítingu kampane SPD pre voľby do Európskeho parlamentu v nemeckom Hamburgu 27. apríla 2024. (Morris MacMatzen/Getty Images)

Vyše 1 000 protestujúcich žiada založenie Islamského štátu v Nemecku

Organizátori uviedli, že zhromaždenie bolo protestom proti údajnej islamofóbnej politike nemeckej vlády a národných médií.

V nemeckom Hamburgu sa 27. apríla zišlo viac ako 1 000 demonštrantov, pričom vodca skupiny požadoval vytvorenie islamského kalifátu v tejto európskej krajine.

Kalifát je politicko-náboženská forma vlády pod vedením islamského správcu s titulom kalif alebo „nástupca Božieho proroka“, ktorý sa v moslimskom svete považuje za vysokopostaveného vodcu.

Podľa správ miestnych nemeckých médií a nemeckých orgánov protest zorganizoval mladý muž, ktorý vedie populistickú extrémistickú skupinu Muslim Interaktiv. Na niekoľkých videozáznamoch z protestu zverejnených na internete je počuť rečníka, ktorý sa prihovára k davu a opisuje kalifát ako „systém, ktorý poskytuje bezpečnosť“, ktorý bol „démonizovaný“ politikmi a médiami v Nemecku. Dav reagoval jasotom a niektorí aj skandovaním „Alláhu akbar (Boh je najväčší)“.

Účet na sociálnej sieti prepojený so skupinou zdieľal viacero fotografií a príspevkov z protestu, ktorého cieľom bolo postaviť sa proti „démonizovaniu celého islamského života v Nemecku“.

Organizátori tvrdia, že zhromaždenie bolo protestom proti údajnej islamofóbnej politike nemeckej vlády a údajným dezinformačným kampaniam médií proti moslimom v Nemecku podávajucich správy o prebiehajúcej vojne medzi Izraelom a Hamasom.

„Spoločne pozdvihneme svoj hlas, inhallah (ak to Boh dá),“ uvádza sa v príspevku na X. „Spoločne proti islamofóbnemu spravodajstvu v posledných týždňoch aj mesiacoch.“

Moslimský Interaktiv prepojený s teroristickou skupinou

Nemecká Spolková kriminálna spravodajská služba (BKA) a hamburské bezpečnostné služby tvrdia, že Muslim Interaktiv je súčasťou Hizb ut-Tahrir (Strana oslobodenia), globálneho salafistického islamistického hnutia, ktorého cieľom je zjednotiť svet pod islamským kalifátom a zaviesť právo šaría.

Hizb ut-Tahrir, ktorá bola založená v Jeruzaleme v roku 1953, má od roku 2003 zakázané pôsobiť v Nemecku. Podľa Európskej rady pre zahraničné vzťahy je zakázaná aj v mnohých krajinách s moslimskou väčšinou a čelí odporu Palestínskej samosprávy na Západnom brehu Jordánu, kde presadzuje obnovenie kalifátu nevojenskými prostriedkami.

Spojené kráľovstvo zakázalo skupinu v januári na základe svojich protiteroristických zákonov. Analytik extrémizmu Ghaffar Hussain s týmto označením nesúhlasil. Na januárovom fóre však upozornil, že hoci si nemyslí, že Hizb ut-Tahrir je teroristickou skupinou, keďže jej ideológia priamo nevedie členov k páchaniu násilných činov, ideológia šíri násilnú a antisemitskú rétoriku a ospravedlňuje a podporuje násilie a terorizmus zo strany iných islamistických skupín.

Minister vnútra Spojeného kráľovstva James Cleverly spomenul riziko podnecovania násilia a antisemitizmu počas protestov za prímerie v Gaze. Podľa opatrenia, ktorým sa označujú za teroristickú organizáciu, je príslušnosť k Hizb ut-Tahrir alebo vyzývanie na podporu tejto skupiny trestným činom. Páchateľom môže byť uložený potenciálny trest odňatia slobody alebo pokuta.

V súčasnosti sa neobjavili žiadne podozrenia, že demonštrácia moslimského Interaktivu v Nemecku porušila zákon, napriek tomu, že skupina je spravodajskými službami klasifikovaná ako extrémistická. V októbri 2023, krátko po tom, ako teroristi z Hamasu zaútočili na Izrael a zabili 1 200 ľudí, zorganizovala skupina Muslim Interaktiv podobný protest, ktorý sa skončil zrážkami s políciou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová z ľavicovej Sociálnodemokratickej strany v rozhovore pre miestne nemecké médiá uviedla, že polícia musí konať, ak sa počas politických demonštrácií páchajú trestné činy.

„Vidieť takúto islamistickú demonštráciu v našich uliciach je ťažké. Je dobré, že hamburská polícia proti zločinu zakročila svojou širokou prítomnosťou,“ povedala.

„Červená čiara, pri ktorej sa končí ochrana zhromažďovacieho práva a slobody prejavu v Nemecku, musela byť jasná. Žiadna teroristická propaganda Hamasu, žiadne nenávistné prejavy namierené proti Židom. Ak dôjde k takýmto trestným činom, musí sa na demonštráciách okamžite a rázne zasiahnuť.“

Stúpenci moslimského Interaktivu sú klasifikovaní ako „pop-islamisti“ a ich rastúci dosah a vplyv medzi mladými ľuďmi označili nemecké orgány za znepokojujúci. Podľa Faeserovej je skupina sledovaná.

„Naše bezpečnostné orgány sledujú aj iné skupiny, ktoré vyvolávajú emócie, radikalizujú sa a verbujú nových islamistov. Patrí k nim aj skupina na demonštrácii v Hamburgu,“ povedala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj