Sobota 18. mája, 2024
Členovia a podporovatelia strany Hlas-SD na mítingu v Sabinove pred predčasnými parlamentnými voľbami, 27. augusta 2023. (Foto: FB / Peter Pellegrini)

Vynárajú sa pochybnosti, ako sa donori Hlasu dostali na vplyvné pozície

Hlas-SD zverejnil zoznam osôb, ktoré prispeli na činnosť politickej strany za rok 2023. Podľa údajov niektorí darcovia alebo ich rodinní príslušníci zastávajú významné pozície v štátnej správe. Vynárajú sa tak pochybnosti ohľadom ich odbornosti či dôveryhodnosti. Politickí predstavitelia strany podozrenia odmietajú. Tvrdia, že nominácie sú založené na odbornosti a zákonných kritériách. Opozícia plánuje prípady prešetriť. Mená darcov, ktorí pomohli budúcemu prezidentovi Petrovi Pellegrinimu financovať kampaň, sa dozvieme až o rok.

Štedrí donori strany

Denník SME poukázal na prípad nominantky Hlasu, ktorá v roku 2023 darovala strane finančný príspevok a dnes je na čele Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Novom meste nad Váhom. Dvadsaťosem ročná Michaela Štefanovičová totiž figuruje na zozname darcov Hlasu za rok 2023, ktorý zverejňuje v nasledujúcom roku. Na základe výpisu darcov podporovateľka darovala strane 10 000 eur.

Rovnakú pozíciu pod rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne obsadil ďalší podporovateľ strany Hlas- SD Mário Zajac. Ten daroval strane za rok 2023 o polovicu menej ako Štefanovičová. Denník spomína ešte Beátu Áčovú, prednostku Okresného úradu v Nitre, ktorej adresa trvalého bydliska je zhodná s adresou Richarda Áča. Z dátumu narodenia usudzujú, že by mohol byť jej synom. Áč je zároveň manželom Moniky Áčovej, ktorá poslala v roku 2023 strane až 20 000 eur.

Časť darcov tvoria poprední predstavitelia Hlasu-SD, členovia predsedníctva, či primátori. Najvyšší dar v sume 80 000 eur za rok 2023 poslal podnikateľ z Banskej Štiavnice Rastislav Ondrejmiška, ktorý o niečo menšiu sumu daroval aj rok predtým. Denník N upozornil na to, že hoci k strane je podnikateľ nesmierne štedrý, sudkyňu presviedčal, že nezarába dosť na to, aby si mohol dovoliť platiť vyššie výživné na syna.

Za ďalšieho darcu vzbudzujúceho pochybnosti označil denník SME Lukáša Mlynárika, tiež z Banskej Štiavnice, ktorý v roku 2022 daroval strane spolu s niektorými jeho zamestnancami sociálneho podniku až 90-tisíc eur. Denník poukazuje na to, že Mlynárik nemusí byť skutočným darcom Hlasu-SD, nakoľko sa pri podnikaní zadĺžil a nevedel vysvetliť, odkiaľ mohol mať toľko peňazí.

Nie je problém, ak funkcie zastávajú nominanti strany. Problém vzniká, ak je to na úkor odbornosti

Minister vnútra a zároveň generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok v reakcii na článok Sme odmietol, že by boli funkcie v štátnej správe odmenou pre stranických donorov. Šutaj Eštok nevníma ako problém, ak nejakú verejnú funkciu či post v štátnej správe zastáva niekto, kto finančne podporil stranu za podmienky, že spĺňa kvalifikačné kritéria. Na všetky pozície sa podľa jeho slov vyberali adepti na základe odbornosti.

Zhodne sa k zisteniam denníka stavia aj ďalší vysokopostavený člen, podpredseda Hlasu a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. „Každý jeden riaditeľ úradu práce musel splniť zákonné podmienky a každý jeden príspevok strane Hlas-SD musel byť poskytnutý v súlade so zákonom,“ uviedol. Podľa zoznamu darcov za rok 2023 Tomáš taktiež poskytol strane finančný dar v hodnote 12 000 eur.

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) v tejto súvislosti avizovala podanie podnetu na prokuratúru. „Hlas postupuje pri nomináciách do štátnej správy v duchu čím neschopnejší, tým lepšie,“ komentovala aj v súvislosti s ďalšími postami na úradoch či ministerstvách a hovorila o prerážaní dna.

Michal Piško, riaditeľ mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) nevidí problém v tom, ak sa darcovia strany alebo niekto z ich rodiny stane nominantom strany do voľných funkcií. „Špeciálne v prípade, ak sa takáto strana k svojim nominantom otvorene hlási a za ich výkon preberá aj zodpovednosť,“ objasňuje. „Na druhej strane je podľa Piška úplne namieste a dokonca vo verejnom záujme, ak sa médiá a aktívni občania o tieto prepojenia bližšie zaujímajú.

Za nežiaduce však pokladá, ak sa priame politické nominácie nadužívajú na úkor tých odborných. „Hoci politické nominácie sa nadmerne objavovali za každej vlády, aktuálna garnitúra koristnícky prístup k verejnej sfére posunula opäť o roky dozadu,“ zhodnotil.

Mená darcov budúceho prezidenta zatiaľ nie sú známe

Predseda Hlas-SD Peter Pellegrini skončil v hodnotení transparentnosti podľa TIS najhoršie naprieč celým kandidátskym spektrom: s 30%. Je to aj v dôsledku toho, že nepoznáme mená jeho darcov. Jeho oponent Ivan Korčok získal v hodnotení TIS 90%, na účte vidieť podporu aj tzv. malých prispievateľov. 

Metodiku, ktorú TIS používa, popísal riaditeľ M. Piško. Hodnotia transparentný účet, kde by mali byť viditeľné celé výdavky toho, ako kampaň prebieha a čo si za to kandidáti financujú. Ak sú informácie minimálne, nemožno podľa neho hovoriť o transparentnej kampani. “Po druhé, informovanie o tom, ako je financovaná kampaň – kto ju platí. Po tretie, či vôbec informujú a komunikujú (kandidáti, pozn. red.) s voličmi. Pellegrini mal zablokovanú možnosť poslať otázku, nemal zverejnený email na svojom webe,” uviedol riaditeľ TIS.

Hoci strana Hlas-SD pred prezidentskými voľbami tvrdila, že kampaň bude financovaná z darov jej sympatizantov, napokon neumožnila posielať priame dary na Pellegriniho transparentný účet. Počas kampane sme v príjmovej časti videli len dve platby a to zhodne po štvrť milióna priamo od strany Hlas. Tá druhá platba prišla na Pellegriniho účet dokonca v čase, keď už mal byť účet blokovaný – za čo mu hrozí aj sankcia.

„Peter Pellegrini vedie transparentný účet. Verejnosť si môže overiť financovanie kampane z transparentného účtu. Je to dôvod, pre ktorý sa tieto účty zriaďujú. Považujeme za dôležité, aby verejnosť poznala zdroj financovania kampane Petra Pellegriniho a nájdete ho na transparentnom účte – kampaň financuje strana Hlas-SD v plnom súlade so zákonom,“ uviedla hovorkyňa budúceho prezidenta Patrícia Medveď Macíková.

TIS dodáva, že Pellegriniho kampaň bola netransparentná aj na výdavkovej strane, keď rôzne výdavky spojil pod jednu sumu – “hromadné agentúrne platby” – a na príjmovej strane, keď si zablokoval transparentný účet a dary zbieral iba cez neverejný účet strany. 

“Tá na rozdiel od minulosti teraz proaktívne nezverejňuje svojich darcov ani na webe, podrobnosti financovania prezidentskej kampane sa tak verejnosť zrejme dozvie až z výročnej správy Hlasu-SD vyše rok po voľbách,“ uviedlo TIS.

Prečítajte si aj