Sobota 18. mája, 2024
(Zľava) Budúci prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) počas podpisovania memoranda o porozumení v Bratislave 11. októbra 2023. (Foto: VLADIMIR SIMICEK/AFP via Getty Images)

Nový predseda parlamentu a budúcnosť Hlasu: podľa politológa si Fico s Dankom delia korisť

Do inaugurácie nového prezidenta ostáva už len pár týždňov. Vyhlásením výsledkov volieb stratil Peter Pellegrini poslanecký mandát i funkciu predsedu parlamentu a dočasne ho v Národnej rade (NR) zastupuje jeho stranícky kolega Peter Žiga. Stále nie je jasné, kto bude novým šéfom parlamentu. V zmysle koaličnej zmluvy tento post patrí strane Hlas-SD. Podľa šéfa národniarov Andreja Danka však došlo po prezidentských voľbách k zmene politickej mapy a na miesto si nárokuje. Premiér Fico by takéto usporiadanie preferoval tiež. Strana Hlas-SD nezdieľa názor premiéra či úmysly a plány predsedu SNS, jej nominantom je Richard Raši. Minister Taraba nechce s riešením tejto otázky čakať do eurovolieb. Môže sa odchodom Petra Pellegriniho do prezidentského paláca oslabiť Hlas-SD?

Tri Svätoplukove prúty

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by pre Slovensko bolo najlepšie, ak by Pellegriniho vo funkcii predsedu parlamentu nahradil šéf SNS Andrej Danko. Premiér uviedol, že absolútne najlepším riešením pre Slovensko by bolo, keby vo vládnej koalícii vznikla dohoda, podľa ktorej by bol prezidentom už zvolený Peter Pellegrini, predsedom vlády by bol Robert Fico a predsedom parlamentu by bol Andrej Danko. „Toto by bolo pre vládnu koalíciu to najlepšie – to by boli tie tri Svätoplukove prúty, ktoré by potom fungovali,“ vyhlásil premiér. Pritom však rešpektuje, že post podľa koaličnej zmluvy, ktorá je stále v platnosti, patrí strane Hlas-SD.

Danko hneď po druhom kole prezidentských volieb (8. 4.) zas avizoval, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach ďalšieho fungovania koalície do budúcna, keďže výsledkami volieb sa zásadne mení politická mapa. 

„Pre mňa ako predsedu SNS a predsedu poslaneckého klubu je dôležité, že tieto voľby ukázali, že naša politika má podporu verejnosti,“ vyhlásil. Víťazstvo zvoleného prezidenta označil za víťazstvo koalície ako celku. „Urobili sme všetko pre vznik tejto vlády a takisto sme v druhom kole Petra Pellegriniho jasne podporili,“ dodal.

Šéf národniarov možné preusporiadanie politických postov v rámci koalície po prezidentských voľbách naznačoval už začiatkom januára. „Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií.“

Strana Hlas-SD naďalej zdieľa názor, že post predsedu NR SR prináleží jej. „Vládna koalícia sa riadi platnou koaličnou zmluvou, ktorá stanovuje rozdelenie zodpovednosti vládnych strán. Táto zmluva vychádza z pomerov v Národnej rade po parlamentných voľbách, pričom tieto pomery sa po prezidentských voľbách nijakým spôsobom nezmenili a voľba prezidenta nebola súčasťou koaličnej zmluvy,“ uviedla pre Epoch Times Slovensko hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

Taraba chce vyriešiť otázku šéfa parlamentu čo najskôr

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v utorok (30. 4.) uviedol, že predseda národniarov Danko má naďalej záujem o kreslo šéfa NR SR. Zároveň dodal, že podľa neho je potrebné túto záležitosť vyriešiť ešte pred eurovoľbami, aby šéf SNS mohol ľuďom jasne povedať, že jeho budúcnosť je buď zostať na Slovensku, alebo ísť do europarlamentu. 

„Nie je dobré,ak by SNS na čele s Andrejom Dankom mala ísť do eurovolieb s tým, že sa nevie presne zodpovedať otázka, že akú politickú víziu má predseda SNS. Preto aj ja som mu poradil, že podľa mňa nie je dôvod čakať až po eurovoľbách, v rámci šéfov politických strán v koalícií by si to mali otvoriť,“ konštatoval minister životného prostredia.  

Taraba si myslí, že by táto otázka mala byť do dvoch týždňov vyriešená, aby mal predseda SNS rozviazané ruky. Podľa neho je akákoľvek odpoveď riešením, lebo najhoršie, podľa vicepremiéra, je ísť do eurovolieb s nevysporiadanou otázkou líderstva. „Aby národní voliči vedeli, čo majú očakávať,“ vysvetlil a zároveň dodal, že aj v Bruseli je potrebný nový vietor, ktorý by tam eventuálne Danko mohol privanúť. 

Taraba ako minister a podpredseda vlády osobne touto témou nežije, ale myslí si, že sa zmenila politická mapa a strana Hlas-SD by to mohla zohľadniť. Ale ak aj nezohľadní, tvrdí, že vláda na tomto nepadne.

Podľa ministra národniari urobili dosť pre to, aby Pellegrini v druhom kole uspel. „Ja osobne som s ním mal tlačovú konferenciu, osobne mi tlmočil, že si váži angažovanosť, ktorú sme v tom druhom kole mali. Politická realita je taká, že ak by aj národné konzervatívne sily nezatiahli, tak druhé kolo by nemuselo tak dopadnúť, ako dopadlo.“

Hlas-SD svoj post prepustiť neplánuje

K téme sa v strede apríla vyjadril aj podpredseda Hlasu-SD, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, podľa ktorého sa Pellegriniho zvolením politická mapa nezmenila, keďže sa nezmenil počet poslancov v parlamente. 

„My sa budeme dožadovať dodržania koaličnej dohody, na základe ktorej post predsedu parlamentu patrí koaličnej strane Hlas-SD. Ak má existovať nejaká dôvera medzi partnermi, má sa opierať o koaličnú dohodu a programové vyhlásenie vlády.“ Nominantom Hlasu-SD na post predsedu NR SR má byť Richard Raši (Hlas-SD) – v súčasnosti minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Tomáš povedal, že by sme sa definitívne o vládnej nominácii mohli dozvedieť po júnových voľbách do Európskeho parlamentu.  

Aj podľa samotného Richarda Rašiho k voľbe dôjde až po eurovoľbách. „Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť. Andrej Danko má zrejme na to iný názor,“ uviedol a doplnil, že podpora národniarov bude závisieť od volebného výsledku Danka a jeho konečného rozhodnutia, či do Bruselu nastúpi. Koaličná strana Hlas-SD neuvažuje o tom, že by vymenila kreslo šéfa parlamentu za nejaký ministerský post alebo niečo iné. „Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo,“ uzavrel Raši.

Podľa poslankyne parlamentu a podpredsedníčky hnutia PS Lucie Plávkovej je zvláštne, že niekoľko týždňov po prezidentských voľbách nie je jasná nominácia na prázdnu stoličku šéfa parlamentu.

Delenie koristi

Podľa politológa Tomáša Koziaka je požiadavka Andreja Danka skutočne nadštandardná a zrejme je prejavom politického vydierania. Tiež považuje za prekvapivé, ako sa k tomu postavil sám premiér Fico. „To, že by Hlasu zobral post predsedu parlamentu, ukazuje vnímanie, že Hlas odchodom Petra Pellegriniho bude politicky oslabený,“ uviedol.

Podľa politológa Ficov postoj predznačuje, že Hlas bude po Pellegriniho zvolení za prezidenta oslabený. „Robert Fico a Andrej Danko to takýmto demonštratívnym spôsobom dávajú najavo, akoby si delili korisť,“ zhodnotil Koziak.

„Strane Hlas-SD nehrozí žiadna destabilizácia,“ reagoval Peter Pellegrini na otázku o možnom pohltení strany Hlas Smerom. „Nepoznáte budúcnosť, môže sa to skončiť aj naopak,“ uzavrel.

Odchod otca zakladateľa strany býva v slovenských politických reáliách zväčša osudový. „Určite to bude znamenať zmenu, Hlas bude bez lídra, ktorý celú stranu symbolizoval. Bude mať teda vážny problém definovať svoju identitu, čo môže vyústiť až do rozkladu strany,“ myslí si politológ z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Marušiak.

Podľa politológa z Prešovskej univerzity Michala Cirnera bude všetko závisieť od šikovnosti nového vedenia Hlasu, ako si vytýči vzťahy v koalícii, ako bude presadzovať ich priority a či si bude udržiavať dôveru verejnosti. “O voličov Hlasu sa okrem koaličných partnerov budú biť aj politické sily opozície a mimoparlamentné strany,“ povedal a pripomenul, že Hlas nepríde len o otca zakladateľa, ale aj o veľmi obľúbeného politika.

Prečítajte si aj