Štvrtok 9. mája, 2024

Vojna proti farmárom (SK titulky)

Celebrity, ako Nicole Kidman či Zac Efron už roky propagujú konzumáciu hmyzu.

Ale prečo?

Roman Balmakov skúma prostredie nášho globálneho zdroja potravín – poľnohospodárskeho priemyslu. Stanú sa jedálenské stoly plné cvrčkov a červov našou novou realitou?

Náš cieľ

Poľnohospodári sú základom nášho potravinového systému, avšak sú nútení obmedzovať výrobu. Na ich osobných skúsenostiach a pohľadoch záleží. A my chceme šíriť ich hlasy.

Ľudia si neuvedomujú, čo prichádza. Myslia si, že teraz je to ťažké… ceny potravín sa zdvojnásobia [kvôli reguláciám, ktoré majú vplyv na poľnohospodárov].

Nemôžem viesť farmu len na päť percent. To je pre mňa koniec… Nemôžem ju nikomu predať kvôli reguláciám. Nikto to nechce kúpiť. [Ale vláda to chce kúpiť]. A preto [majú] podľa mňa tie nariadenia.

[Klimatický plán írskej vlády by spôsobil] „výrazné zníženie produkcie“ a potenciálne „devastáciu poľnohospodárskeho sektora v Írsku“.

„Nie je to vojna proti poľnohospodárstvu, je to vojna proti malým poľnohospodárom a nezávislým poľnohospodárom, je to vojna na podporu elitného veľkého poľnohospodárstva.“

Dôkazy z celého sveta

Náš tím viedol rozhovory s poľnohospodármi a odborníkmi z odvetvia od Holandska, cez Srí Lanku, až po Kaliforniu.

50

Rozhovorov

25

Lokalít

119

Hodín záznamu

Roman Balmakov

„Po mojej reportáži o protestoch farmárov v Holandsku som vedel, že za tým, čo vidíme, je niečo viac. Bol som nútený pátrať po pravde a už sa neviem dočkať, kedy tento film ponúkne naše zistenia svetu.“

Prečítajte si aj