Sobota 27. júla, 2024
Bývalá prvá dáma Michelle Obamová hovorí počas podujatia pri príležitosti odhalenia jej portrétu a portrétu bývalého prezidenta Baracka Obamu vo Východnej miestnosti Bieleho domu vo Washingtone 7. septembra 2022. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Michelle Obamová by mohla kandidovať na prezidentku skôr, než sa očakávalo (Komentár)

Už asi rok sa s „Rocky Topom“ – politickým guru a bývalým prezidentským poradcom, ktorý pod svojím pseudonymom vystupuje v mojej novej knihe „Americkí utečenci“ – počas našich spoločných obedov zhodujeme, že kandidátom Demokratickej strany v roku 2024 nebude prezident Joe Biden, ale Michelle Obamová.

Zhodneme sa aj na tom, že by bola oveľa silnejšou kandidátkou ako súčasný prezident, a to nielen kvôli jeho očividne chatrnému stavu, ale aj kvôli tej odpudivej koncepcii, na ktorej sú demokrati závislí – politike identity – podľa ktorej Obamová spĺňa dve hlavné kritériá – je žena a je černoška.

Taktiež nemá problém s tým, že by ju ľudia nepoznali.

Pôvodne sme špekulovali, že oznámenie tejto zmeny (vyslobodenia?) sa bude čo najviac odkladať až na zjazd Demokratickej strany 19. až 22. augusta v Chicagu alebo o niečo skôr, kedy by sa mohla uskutočniť nejaká zákulisná dohoda. Všimnite si, že zjazd sa uskutoční v Chicagu – v centre podporovateľov Obamových.

Zhodujeme sa na tom, že odklad by bol pre Michelle Obamovú výhodný, pretože by skrátil kampaň a obmedzil čas na detailné skúmanie jej obdobia ako prvej dámy, kedy nedosiahla veľmi veľa významných úspechov.

Takisto by bola pozornosť menej upriamená na jej honosný životný štýl, počas niekoľkých posledných rokov, ktorý sa hodí skôr na stránky Vogue ako na seriózne rokovania so svetovými lídrami počas vojny alebo na riešenie škodlivých dôsledkov otvorených hraníc.

Rockyho názor, prečo sa možno toto oznámenie oneskorí, sa však zmenil, rovnako aj môj názor. (Ako keby naše mysle splynuli.)

Dňa 20. januára som od neho dostal nasledujúcu textovú správu:

„24. február by mohol byť pre demokratov dôležitým zlomovým momentom. Ak prezident Donald Trump, ako sa očakáva, vyhrá 24. marca v Južnej Karolíne, fakticky sa tým skončí nominačný súboj v rámci republikánskej strany. Demokrati a maintreamové média (MSM) sa prebudia do krutej reality neohrozenej, Trumpovej nominácie a začnú otvorene hovoriť, že Biden musí odstúpiť.”

“Povedal som, že šanca, že vyberú Michelle, sa zvýši, keď sa pre demokratov skončia primárky a/alebo keď Biden získa viac ako polovicu potrebného počtu delegátov – niekedy v polovici alebo koncom jari.”

„Teraz si myslím, že ich znepokojenie by mohlo prísť už oveľa skôr, povedzme 25. februára.”

“Čeliac Trumpovi odtrhnutému z reťaze budú panikáriť.”

Pri počúvaní nedávnych prejavov prezidenta Trumpa cítiť novú vyzretosť, ktorá pramení zo sebadôvery a skúseností. Nie je ako útočiaci pes (republikánov), ale skôr zmierovateľom vo vnútri strany.

A čo je možno ešte dôležitejšie, zjavne sa usiluje o masívne víťazstvo, ktoré narobí problémy demokratom v mnohých tradičných modrých štátoch vrátane New Yorku. Pokúsi sa zvíťaziť tak presvedčivo, že jeho vojna proti Deep State bude môcť byť dostatočne úspešná a trvať mnoho rokov, aby zachránila našu ústavu a republiku.

V tejto chvíli niet pochýb o tom, že vyhrá republikánsku nomináciu, a veľmi mierne sa rozchádzam s názorom “Rockyho Topa“ v tom, že si nemyslím, že budeme musieť čakať až do 24. februára.

V podstate je rozhodnuté. Priblíži sa bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová k D. Trumpovi natoľko, aby sme to mohli nazvať “súbojom”? V skutočnosti je New Hampshire jediným štátom z 50, kde má nejakú šancu – a ani to nie je veľmi ľudnatý štát s veľkým počtom delegátov.

Nie, republikánske primárky sa v podstate skončili, pričom skutočné dianie, zjavné aj skryté, je na strane demokratov, ako naznačujú moje dialógy s Rockym, ako aj toto z blogu “The Lid„:

“Možno ste si všimli, že sa v médiách zrazu začali objavovať rôzne príbehy o Barackovi a Michelle Obamových? Niektorí tvrdia, že je to preto, lebo Michelle chce nahradiť Joea Bidena na poste kandidáta Demokratickej strany v roku 2024. A je ťažké vyvrátiť túto logiku.”

„Len minulý týždeň napríklad médiá široko informovali o tom, že Michelle Obamová je “vydesená“ z toho, že Donald Trump sa opäť ujme Bieleho domu.”

“Čo sa stane v nasledujúcich voľbách? Som zdesená z toho, čo by sa mohlo stať, pretože na našich lídroch záleží. To, koho si vyberieme, kto za nás hovorí, kto obsadí rečnícky pult, to nás ovplyvňuje spôsobom, ktorý si niekedy podľa mňa ľudia ani neuvedomujú,” povedala bývalá prvá dáma Jayovi Shettymu v jeho podcaste On Purpose.

Bolo by hlúpe ignorovať kandidatúru Michelle Obamovej. Jej prípadné víťazstvo by v podstate znamenalo štvrté funkčné obdobie prezidenta Baracka Obamu, ak započítame jeho hlboký vplyv na to súčasné obdobie.

Bookmakeri (ktorí vedia lepšie čítať situáciu ako prieskumy) už teraz uvádzajú M. Obamovú na druhom mieste v boji o demokratickú nomináciu pred kalifornským guvernérom Gavinom Newsomom a na niektorých stránkach sa objavuje aj na treťom mieste v boji o samotné prezidentské kreslo za prezidentom Trumpom a prezidentom Bidenom s neustále klesajúcimi preferenciami.

Ak by sme porovnali kompetentnosť medzi súčasnou prvou dámou Jill Bidenovou a Michele Obamovou, nech to vyznie akokoľvek bizarne, Jill Bidenová zjavne musela pre svojho manžela urobiť veľa vecí, o ktorých sa vie aj nevie, a má možno reálnejšie predpoklady zastávať prezidentský úrad ako Michelle Obamová.

Okrem toho má prezident Biden možno ďalšie dôvody, aby sa čo najdlhšie udržal v prezidentskom úrade a zachoval si trestnoprávnu bezúhonnosť.

Súťaž u demokratov má iba malú šancu, aby sa zvrhla na neľútostný zápas medzi  dvoma tábormi.

M. Obamovú s rastúcou, a teraz už aj vyplašenou politickou mašinériou, ktorá za ňou stojí, bude ťažké zastaviť.

Ale vzhľadom na to, aké je to dôležité, mám pre Trumpových priaznivcov niekoľko úprimných rád, ak chcú vyhrať, čo predpokladám, že chcú.

V komentároch na webových stránkach tu aj inde som videl mnoho posmešných odkazov na Michelle Obamovú, kde ju označujú za chlapa „Mikea“.

Po prvé, je to naozaj hlúpe.

Po druhé, je to lož. Michelle Obamová je žena, ktorá má deti.

Po tretie, nahráva to opozícii, ktorá na to môže poukázať ako na dôkaz, že pravičiari sú primitívni alebo, čo je ešte horšie, bieli rasisti, ktorí šíria zvrátené konšpiračné teórie alebo útočia na ľudí pre ich vzhľad – a v tomto prípade by mali pravdu.

Nerobte to.

Je veľa vecí, za ktoré možno oboch Obamovcov kritizovať, sú skutočné a opodstatnené. Nezaoberajte sa nechutnými výmyslami, ani keby to isté robili oni. Tie názory ľudí nezmenia. Práve naopak, budú mať opačný účinok.

Teraz je čas na víťazstvo.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj