Nedeľa 19. mája, 2024
Vladimir Putin (Rusko, l.) a Si Ťin-pching (Čína) na stretnutí v Pekingu 18. októbra 2023 Foto: Sergei Guneyev/Pool/ AFP via Getty Images

Moskva sa dištancuje od Pekingu: Svojich susedov si nemôžete vyberať.

Niektorí odborníci na Čínu sa domnievajú, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú založené na vzájomnom využívaní. Keď sa naskytne príležitosť, Moskva a Peking sa rozídu a obrátia sa na Západ. Denník Epoch Times sa o tejto téme rozprával s čínskym analytikom Čchenom Pcho-kchungom.

Tucker Carlson položil 6. februára v rozhovore v Moskve Vladimirovi Putinovi približne 60 otázok. Téme Číny sa zatiaľ v médiách venovalo len málo pozornosti. Putinove výroky však upútali pozornosť niektorých čínskych analytikov.

Carlson v rozhovore povedal, že mnohí Američania očakávali návrat k normálnym vzťahom medzi USA a Ruskom po rozpade Sovietskeho zväzu.

Opak je však pravdou: Západ sa obáva silnejšieho Ruska. Zdá sa však, že Západ nemá rovnaké obavy zo silného komunistického režimu v Číne. Ako na to reagoval Putin?

Ruská hlava štátu odpovedala, že Rusko a Čína sú susedia. Putin vysvetlil: „Nemôžete si vybrať svojich susedov, rovnako ako si nemôžete vybrať svojich blízkych príbuzných.“

Putin tiež zdôraznil, že medzi Ruskom a Čínou je desaťnásobný rozdiel v počte obyvateľov a že Čína je z hľadiska hospodárskej sily ďaleko pred Ruskom. Potenciál Číny je obrovský. Ruský prezident uzavrel túto záležitosť slovami:

„Západ sa viac bojí silnej Číny ako silného Ruska.“

Po roku 1991 sa Rusko usilovalo o integráciu s „civilizovanými krajinami“ a požiadalo o vstup do NATO. Ten bol však zamietnutý. Rusko má teraz trhové hospodárstvo a komunistická strana bola zbavená moci.

Putin povedal, že po rozpade Sovietskeho zväzu už neexistujú významné ideologické rozdiely so Západom. Rusko dokonca dobrovoľne a aktívne iniciovalo rozpad Sovietskeho zväzu. Západ by to mal vnímať ako ponuku na spoluprácu. Práve to vraj „Rusko očakávalo od Spojených štátov a celého tzv. kolektívneho Západu“.

Peking sa chce vyhnúť sankciám

Podľa čínskeho analytika pôsobiaceho v USA Čchena Pcho-kchunga Putinove komentáre odhaľujú základy čínsko-ruských vzťahov.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa v posledných rokoch prehĺbili, keďže sa snažia vybudovať nový svetový poriadok zameraný na ich spoločného protivníka, USA.

Podľa analytika sa však Čína a Rusko v skutočnosti navzájom využívajú. Obe strany sa navzájom opustili a obrátili sa na Západ vždy, keď sa v zákulisí objavili vhodné príležitosti.

Putin si je vedomý toho, že jeho inváziu na Ukrajinu povzbudzoval a podporoval čínsky vodca Si Ťin-pching. Ten však uznal, že rusko-ukrajinská vojna sa vlečie a nemá vyhliadky na úspech. A vedel tiež, že ak Čína nahnevá USA, bude sa to rovnať nahnevaniu celého Západu. Akonáhle by USA uvalili na Čínu sankcie, ostatné krajiny by reagovali zodpovedajúcim spôsobom.

„Toho si bol vedomý aj Putin. Preto využil príležitosť vyjadriť svoje myšlienky počas rozhovoru s Carlsonom,“ hovorí Chen Pchong. „Navonok jeho vzťahy so Si Ťin-pchingom vyzerajú dobre, ale on chce byť len zdvorilý a neísť na verejnosti tvrdo proti Si Ťin-pchingovi.“

Putin podal Západu olivovú ratolesť

Podľa Čchena Pcho-kchunga boli Rusko a Čínska komuninstická strana pôvodne vo vzťahu, v ktorom sa navzájom využívali. Ale Rusko aj Čína dospeli k záveru, že nie je možné zmeniť medzinárodný svetový poriadok, ktorému od konca studenej vojny dominujú Spojené štáty. Uvedomujú si, že ním jednoducho nie je možné otriasť.“

Putin preto využil príležitosť, ktorú mu rozhovor poskytol, aby USA podal olivovú ratolesť – v nádeji na uvoľnenie vzťahov s USA a Západom.

Ruský prezident zároveň vedel, že v Spojených štátoch sa v roku 2024 uskutočnia voľby a že existuje možnosť, že sa Trump vráti k moci. „A tak prostredníctvom Carlsona poslal Trumpovi a Spojeným štátom odkaz.“

Ponúknutie olivovej ratolesti je tradičným symbolom mieru a zmierenia. Toto starobylé gesto sa spomína aj v Biblii ako znak mieru po potope sveta.

Spojenectvo s Ruskom proti Číne?

Od začiatku republikánskych primárok pre prezidentské voľby v USA v roku 2024 je jasným favoritom Donald Trump. Ak bude tento trend pokračovať, jeho návrat do Bieleho domu sa považuje za veľmi pravdepodobný.

Niektorí pozorovatelia očakávajú, že ak Trump vyhrá voľby, ukončí rusko-ukrajinskú vojnu a bude presadzovať spojenectvo s Ruskom proti Čínskej Komunistickej strane (ČKS).

Podľa Čchena Pcho-kchunga mal v prvom funkčnom období v úmysle zlepšiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Pôvodným plánom bolo presadzovať „stratégiu spojenectva s Ruskom proti ČKS“. Tento plán však bol odložený v dôsledku vyšetrovania tzv. kauzy „Russia-gate“ [1]. Potom prišla zmena vlády, ruská invázia na Ukrajinu a ďalšie dôležité udalosti.

„Preto v súčasnej situácii bude Putinov záujem o túto záležitosť veľmi vysoký,“ očakáva analytik.

Si Ťin-pching a Putin sa telefonicky rozprávali pred čínskym novým rokom. Čchen Pcho-kchung uviedol, že je nezvyčajné, že ani jedna zo strán sa nezmienila o reorganizácii svetového poriadku. Čínska hlava štátu túto tému predostrela.

„Teraz sa zdá, že Čínska komunistická strana  a Rusko sledujú svoje vlastné plány a obe strany sa budú obracať na USA a Západ, aby si navzájom ustúpili z cesty alebo sa navzájom využívali ako odrazový mostík či štít,” domnieva sa Čchen Pcho-kchung.  

„Za týchto okolností sa čínsko-ruské spojenectvo už rozpadá, najdôležitejší základný kameň spojenectva sa uvoľňuje.“

Čína a Rusko sú stále vo vzájomnom mieri, ale každý z nich má na zreteli svoje vlastné záujmy. „Len čo sa naskytne príležitosť, ich cesty sa rozídu. Putinovo vyhlásenie treba vnímať na tomto pozadí,“ hovorí expert na Čínu.

Povrchná spolupráca

Pokiaľ ide o smerovanie čínsko-ruských vzťahov, Čchen Pcho-kchung sa domnieva, že Čína a Rusko budú naďalej udržiavať vzťahy založené na vonkajšej spolupráci.

„Obe strany by mali byť naďalej blízkymi spojencami, aby spoločne čelili Západu. Keď však jedna z oboch strán zlepší svoje vzťahy so Západom, druhá strana znervóznie.“

„V dôsledku toho sa čínsko-ruské vzťahy budú pravdepodobne čoraz viac uvoľňovať a toto spojenectvo bude stáť na veľmi vratkých základoch,“ povedal Čchen Pcho-kchung.

„Samozrejme, tieto zmeny nenastanú zo dňa na deň, či už ide o zlepšenie a uvoľnenie vzťahov so Západom, alebo o zhoršenie čínsko-ruských vzťahov. Až do rozpadu bude trvať obdobie otvoreného a skrytého boja. Celkový trend sa však nezmení. Čína a Rusko budú spolupracovať dovtedy, kým to bude slúžiť ich vlastným záujmom. Potom sa oddelia. Keď si každý triezvo spočíta svoje vlastné záujmy, nakoniec sa oddelia.“

[1] Kým bol Trump vo funkcii, bývalý riaditeľ FBI Robert Mueller viedol takmer dvojročné vyšetrovanie „Russia-gate“ ako osobitný prokurátor. „Russia-gate“ sa týka obvinení, že Trumpov volebný tím sa spolčil s Ruskom s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v USA v roku 2016. Správa, ktorá bola zverejnená v apríli 2019, dospela k záveru, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by tieto obvinenia potvrdzovali.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj