Nedeľa 28. apríla, 2024
Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve patriaca Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. (Foto: Falin, CC BY-SA 3.0)

Ukrajinská pravoslávna cirkev je pod vládnym nátlakom, tvrdí medzinárodný právnik

Zatiaľ čo na Ukrajine prebieha boj proti Rusku, vedie sa tam údajne boj aj proti Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. V programe s názvom America’s Hope televízie Epoch TV sa k tejto téme vyjadril medzinárodný právnik Robert Amsterdam, ktorý osobne vycestoval na Ukrajinu, aby sa stretol s členmi „Svätej synody“, kňazmi, ako aj členmi ukrajinského parlamentu.

Robert „Bob“ Amsterdam je medzinárodný právnik z advokátskej kancelárie Amsterdam & Partners s kanceláriami vo Washingtone D.C. a Londýne. Jeho služby využívajú mnohé suverénne vlády, politické strany a kandidáti, medzinárodní vyšetrovatelia a medzinárodné spoločnosti.

Súhlasí s podporou Ukrajiny v konflikte proti ruským silám.

R. Amsterdam na webovej stránke “Save The UOC” (Zachráňme Ukrajinskú pravoslávnu cirkev, pozn. prekl.) tvrdí, že „pod zámienkou vojny s Ruskom ukrajinskí vládni predstavitelia výrazne obmedzili náboženské slobody a zaútočili na práva členov Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Tí, ktorí sú bez dôkazov obvinení z napomáhania Rusku, požadujú, aby boli rešpektované ich zaručené práva“.

Moderátor programu America’s Hope televízie Epoch TV Kelly Wright a hosť Robert Amsterdam. (Screenshot/EpochTV)

R. Amsterdam odišiel na Ukrajinu so svojimi zamestnancami, hoci ho od toho slov ostatní odrádzali. „To, čo sme zistili, je absolútne znepokojujúce,“ zveril sa R. Amsterdam moderátorovi. „Stretol som sa s mnohými kňazmi, ktorých ukrajinská tajná polícia hrozným spôsobom zbila.“

„A toto nie je stalinistické Rusko, ale Zelenského Ukrajina, a naša vláda a naše médiá mlčia. Sme spoluvinníkmi deštrukcie tejto cirkvi,“ dodal R. Amsterdam.

Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) je podľa neho hlavnou cirkvou na Ukrajine. Zelenského režim podporuje podľa Amsterdama Pravoslávnu cirkev Ukrajiny, ktorá sa stala v podstate politickým a štátnym projektom a jej kostoly zívajú prázdnotou – v porovnaní s tými, ktoré patria Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Americká vláda verí, že Ukrajinská pravoslavná cirkev je nejakým spôsobom prepojená s Putinovým režimom, čo však R. Amsterdam v rozhovore vyvracia. R. Amsterdam v rozhovore hovorí, že chápe obavy západného sveta z vplyvu Kremľa v Ruskej pravoslávnej cirkvi ako aj v susedných krajinách, ako je Bielorusko a Ukrajina, avšak podľa jeho slov je Ukrajinská pravoslávna cirkev od roku 1992 nezávislá od Ruskej cirkvi.

Podľa ruskej BBC Ukrajinská pravoslávna cirkev vyhlásila úplnú nezávislosť koncom mája 2022 kvôli nesúhlasu s postojom moskovského patriarchu Kirilla podporujúceho ruskú inváziu na Ukrajinu.

„Pri prenasledovaní týchto náboženských vodcov – kultúrnych a duchovných ľudí v pokročilom veku – ukrajinská vláda pri úplnej absencii presvedčivých dôkazov vykonštruovala trestné obvinenia a uplatnila nepodložené sankcie, ktoré porušujú ukrajinskú ústavu,“ uviedol R. Amsterdam v tlačovej správe na stránke savetheuoc.com.

Útok na Ukrajinskú pravoslávnu cirkev je však údajne len jedným z príkladov širšieho útoku na čokoľvek alebo kohokoľvek, kto má čo i len historické spojenie s Moskvou, alebo na tých, ktorí sú ochotní pozdvihnúť nesúhlasný hlas proti vládnej politike, tvrdí R. Amsterdam.

„Ukrajinská vláda sankcionuje vlastných občanov, ktorí nesúhlasia s vládnou politikou, a označuje ich za domácich nepriateľov,“ dodáva.

Podľa portálu savetheuoc.com sa snaha o verejnú informačnú kampaň stala naliehavou, keď ukrajinský parlament (Rada) schválil v druhom čítaní kontroverzný návrh zákona 8371, ktorý by štátu umožnil svojvoľne zakázať celé náboženstvo.

Návrh zákona 8371 sa snaží v niektorých ohľadoch zmeniť ukrajinský zákon „O slobode svedomia a náboženských organizáciách“, čo by údajne umožnilo selektívne trestať náboženské komunity a zasahovať do ich práva na slobodu náboženského vyznania.

Ochrana náboženskej slobody všetkých Ukrajincov je podľa R. Amsterdama kľúčová pre trvalú podporu Ukrajiny zo strany Washingtonu a kľúčových európskych hlavných miest. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj