Pondelok 13. mája, 2024
Čínski kresťania sa modlia počas bohoslužby v protestantskom kostole podzemnej cirkvi v Pekingu 12. októbra. Čína, ktorá je oficiálne ateistickou krajinou, uplatňuje voči kresťanom množstvo obmedzení a legálne praktizovanie viery povoľuje len v štátom schválených kostoloch. (Kevin Frayer/Getty Images)
»

Prenasledovanie kresťanov v Číne pod dohľadom Si Ťin-pchinga

Pod vedením čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga ČKS zintenzívnila potláčanie kresťanov

Kresťania v Číne, ktorí čelia neustálemu prenasledovaniu zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS), sa už roky stretávajú v kostoloch podzemnej cirkvi, pretože štát oficiálne zakázal všetky cirkvi okrem jednej – „Vlasteneckého hnutia troch samospráv“, ktorú ČKS kontroluje. Tí, ktorí odmietajú navštevovať štátnu cirkev, sa naďalej stretávajú vo svojich domovoch a na iných miestach.

Podľa ChinaAid v roku 2022 prenasledovanie podzemných kresťanov zo strany ČKS každým dňom silnie. Prostredie je čoraz nepriateľskejšie voči zahraničným misionárom, pretože strana označuje ich aktivity za „západný vplyv“. V júli bol v Číne prijatý nový zákon proti špionáži, ktorý definuje „nelegálne náboženské aktivity“ ako špionáž a cudzincom podľa tohto zákona hrozia vysoké tresty odňatia slobody.

Kresťanstvo za režimu prezidenta Si Ťin-pchinga

Pod vedením čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga uskutočnila ČKS bezprecedentné zásahy proti kresťanom. ChinaAid vyjadrila znepokojenie nad tým, že strana požaduje od štátom schválených cirkví lojalitu voči Si Ťin-pchingovi, zatiaľ čo situácia „domácich cirkví“ je oveľa horšia.

Režim ČKS zaviedol „Vlastenecké hnutie troch samospráv“, ktoré organizovalo kresťanské cirkvi pod dohľadom ČKS. To, čo sa vyučuje v týchto štátom schválených cirkvách, musí byť schválené stranou. Na druhej strane, domáce alebo podzemné cirkvi fungujú nezávisle od štátu, často v súkromných domoch a bytoch, pričom sú terčom útokov režimu.

„Vždy to bolo zlé, ale v roku 2018, keď prezident Si Ťin-pching zmenil ústavu a stal sa natrvalo prezidentom, sa to ešte zhoršilo,“ povedal pre Epoch Times pastor Luigi Bilucaglia, nezávislý baptistický misionár z kanadského Quebecu, ktorý pôsobí v Číne už 18 rokov. „Stal sa [v skutočnosti] cisárom a začala sa dynastia Si. V tom čase začali tvrdo útočiť na cirkvi. V nedeľu som musel ísť skoro ráno do nášho kostola a zisťovať, či tam je alebo nie je polícia.“

Bilucaglia a jeho rodina boli koncom roka 2021 vyhostení z Číny, kde žil ako misionár od roku 2003. Orgány čínskej komunistickej strany vykonali raziu v jeho kostole a podrobili ho výsluchu v súvislosti s jeho aktivitami v Číne.

„Predviedli ma na výsluch,“ povedal. „Hlavný vyšetrovateľ ma zozadu udrel do hlavy a ostatným kresťanom povedal, že sú tam kvôli mne. Snažili sa nás rozdeliť, aby nás mohli obviniť. Keď sa rozhodli, že ma namiesto uväznenia deportujú, dostal som sedem dní na opustenie krajiny a počas týchto siedmich dní ma previezli na päť rôznych policajných staníc a vypočúvali ma v nádeji, že ma počas výpovede chytia do pasce a spoja s nejakým zahraničným subjektom, aby ma mohli obviniť zo špionáže.“

Bob Fu, prezident organizácie ChinaAid, povedal, že čínska komunistická strana sa snaží prepísať Bibliu a zmeniť jej text tak, aby sa v nej písalo, že Ježiš bol „porušovateľ zákona“ a „vrah“. Potvrdzuje to aj skúsenosť pána Bilucaglia, ktorý uviedol, že strana sa ponáhľala do štátnych kostolov, aby nakúpila čo najviac výtlačkov Biblie, než sa prestane tlačiť súčasná verzia.

Ďalším znepokojujúcim javom sú správy o tom, že ľuďom vo väzbe sa testuje krv, čo by mohlo byť znakom odberu orgánov väzňom svedomia. Osobu, ktorej krvná skupina sa zhoduje s potenciálnym „kupcom“, môžu zabiť pre jej orgány. Bilucaglia počul svedectvá o tom, že polícia odoberá krv čínskym kresťanom.

„Často počúvam o zastrelených väzňoch, ktorí čakajú na lekárov, aby im odobrali orgány a predali ich,“ povedal.

Útok na kresťanské charity a školy

D. Smithová, ktorá žije v Alabame, bola so svojím dnes už zosnulým manželom viac ako dvadsať rokov misionárkou v Číne. Založili kostol v strednej Číne, ktorý však bol odvtedy rozdelený do 14 rôznych miest pre ich nedeľné bohoslužby, to všetko kvôli kampani ČKS proti domácim cirkvám.

D. Smithová pre Epoch Times uviedla, čo jej minulý rok povedali kresťania v Číne: „Do sirotinca spravovaného cirkvou prišla zásahová jednotka 20 až 30 policajných áut a odviezla siroty do štátnych sirotincov. Polícia im povedala, že nesmú organizovať sirotince pod hlavičkou kresťanstva. Nesmie sa tam nosiť Biblia a nikto tam nesmie slúžiť. Na všetky budovy v Číne začali lepiť plagáty (ponúkajúce odmeny) ľuďom, ktorí nahlásia veľké cirkevné zhromaždenia.“

Od roku 2005 kostol, ktorý pani Smithová založila so svojím zosnulým manželom, pomáha sirotincu. Čínsky režim sa snaží kresťanstvo z čínskej spoločnosti úplne odstrániť, pretože ho považuje za hrozbu pre komunistickú ideológiu.

Popri domácich kostoloch založených zahraničnými misionármi existovali v Číne desiatky kresťanských škôl, ktoré používali program Zrýchlená kresťanská škola (Accelerated Christian Education – ACE), kresťanský vzdelávací program zo Spojených štátov. Tieto školy neboli registrované v rámci čínskeho režimu, keďže ČKS prísne zakazuje „vyučovanie náboženstva“ budúcim generáciám. Mnohí kresťania sa rozhodli pre školy ACE podľa amerického učebného programu, pretože nechcú, aby ich deti boli v štátnych školách násilne kŕmené propagandou ČKS.

„Chcú ďalšej generácii vymývať mozgy komunizmom,“ povedal Bilucaglia.

Uviedol, že všetky tieto kresťanské školy boli začiatkom roka 2022 násilne zatvorené po tom, ako orgány ČKS vystopovali IP adresy všetkých účastníkov online konferencie pre učiteľov kresťanských škôl. Cudzinci spojení s týmito školami boli vyhostení z krajiny a mnohí čínski učitelia dodnes čelia vyšetrovaniu a sledovaniu.

Drakonický štát kontroly a monitorovania

Čínska komunistická strana čoraz viac využíva svoje špičkové technológie na kontrolu občanov a prenasledovanie kresťanov. Čína je už známa svojou prísnou cenzúrou internetu a sociálnych médií. V marci 2022 ČKS zaviedla nové pravidlá zakazujúce všetky formy online náboženského učenia a náboženských skupín. Režim údajne najal a vyškolil zamestnancov na monitorovanie obsahu sociálnych médií.

„Keď zaviedli nové pravidlá, sme si začali dávať veľký pozor na naše štúdium Biblie a bohoslužieb na Zoome,“ povedala pre Epoch Times pani Liu, učiteľka kresťanskej nedeľnej školy zo strednej Číny. „Zvyčajne sa snažíme, aby jedno zariadenie zdieľalo niekoľko ľudí, aby online stretnutia nevyzerali tak veľké. Polícia náhodne kontroluje telefóny ľudí na ulici. Ak vidia, že na telefóne používame Zoom, aplikáciu vymažú a ľudí vypočúvajú.“

Pastor Joseph Jiang, čínsky kresťanský pastor v exile na Novom Zélande, povedal, že online kázne sú často zakázané.

„Často meníme platformy,“ povedal. „Keď náš obsah získa určitý počet zobrazení, úrady ho zakážu. Neustále sa snažíme nájsť nové platformy pre online zdieľanie.“

Čínski stúpenci domácej cirkvi sa zvyčajne stretávajú tajne v bytoch. Bilucaglia uviedol, že ČKS zaviedla peňažné odmeny pre ľudí, ktorí podajú informácie o cirkevných zhromaždeniach alebo o ľuďoch, ktorí majú iné názory ako ČKS.

„Bolo nám povedané, aby sme si pred odchodom z domu do kostola v nedeľu vypli telefóny alebo ich aspoň prepli do letového režimu,“ povedala Liu. „V opačnom prípade môžu úrady sledovať vaše telefóny prostredníctvom GPS, a ak si všimnú, že sa u vás v nedeľu zhromažďujú ľudia, prídu vám zaklopať na dvere.“

Zneužívanie vzdelávacieho systému

Od protestov na Námestí nebeského pokoja v roku 1989 až po prodemokratické protesty v Hongkongu v roku 2019, tieto hnutia začali práve na univerzitných kampusoch, kde sa vo všeobecnosti darilo slobodnému mysleniu a západným ideálom. ČKS preto považuje vzdelávanie za kľúčové pri indoktrinácii ďalšej generácie, chce, aby sa z nej stali lojálni komunisti, a toto je spôsob, ako zabezpečiť stabilitu režimu.

Liu spomína, ako príslušníci čínskej štátnej bezpečnosti vykonali v jej dome raziu: „Varovali ma, že mám prísne zakázané ,vyučovať náboženstvo‘ deti alebo študentov univerzity. Snažili sa ma prinútiť, aby som sa zriekla svojej kresťanskej viery. Hneď po tom, ako urobili raziu v mojom dome a hľadali Bibliu a iné kresťanské knihy, som v našom susedstve videla nové propagandistické plagáty, na ktorých stálo, že nie sú povolené žiadne ,nelegálne náboženské aktivity‘.“

Čína bola verným spojencom Spojených štátov a západného sveta predtým, ako sa v Číne v roku 1949 násilnou komunistickou revolúciou chopila moci ČKS. Komunisti sa najprv snažili rozdeliť obyvateľstvo na rôzne spoločenské triedy – „utláčaných“ a „utláčateľov“ – režim podporoval násilie voči určitým triedam v spoločnosti, ktorých označil za „kapitalistov“. Terčom prenasledovania sa stalo aj kresťanstvo, pretože ČKS ho považovala za „nákazu“ z kapitalistického Západu. Náboženská sloboda bola pre stranu hrozbou, pretože bránila indoktrinácii ľudí komunizmom.

Od Karola Marxa po Vladimíra Lenina považovali komunisti náboženstvo za „kapitalistický útlak“, kvôli čomu  sa Sovietsky zväz a komunistická Čína po nástupe k moci aktívne snažili náboženstvo vykoreniť. Komunistická Čína dnes vytvorila väčšinovo ateistickú krajinu, pričom náboženskí predstavitelia a prívrženci prešli do utajenia, aby mohli naďalej praktizovať svoju vieru.

„Hlásal som Bibliu, čo bolo pre komunistov to najhoršie,“ povedal Bilucaglia. „Oslobodzuje ľudí duševne aj fyzicky. Verím, že ľudia v Číne by sa chceli zbaviť komunistickej strany, ak by mali takú možnosť.“

Článok pôvodne vyšiel v americkom vydaní denníka Epoch Times.

Prečítajte si aj