Pondelok 20. mája, 2024
Muž prechádza okolo Central Business District v Pekingu 31. mája 2023. (Foto: Jade Gao/AFP via Getty Images)
»

Tretina čínskych malých podnikov má problémy, takmer 200 miliónov zamestnancov v ohrození

Nedávna správa o malých podnikoch a mikroprevádzkach v Číne uvádza, že viac než tretina týchto podnikov má nezdravé finančné podmienky a čelí početným rizikám.

Čínsky analytik sa domnieva, že s klesajúcou trajektóriou čínskej ekonomiky prestali rásť základné piliere hospodárskeho rastu – vývoz, nehnuteľnosti a infraštruktúrne projekty.

Najnovšia správa, ktorú 30. januára zverejnila Čínská akadémia pre finančné začleňovanie (CAFI) pri Renminskej univerzite, sa zaoberala finančnou situáciou malých podnikov a mikroprevádzok v Číne. Avšak nezverejnila počet a sídlo skúmaných podnikov.

Správa vypracovala „Index finančného zdravia“, podľa ktorého je viac než tretina mapovaných malých podnikov a mikroprevádzok „nezdravá“. To má vplyv na pracovné vyhliadky pre 180 miliónov ľudí.

Z údajov vyplynulo, že pri každodennom finančnom manažovaní sa malé podniky a mikroprevádzky potýkajú s významným problémom – pohľadávkami po lehote splatnosti. To vedie k značnému tlaku a chýbajúce peniaze je komplikované nahradiť. Približně 80 % z tých, ktoré boli klasifikované ako „veľmi nezdravé“, nebolo schopných vymáhať pohľadávky na čas.

Správa uvádza, že malé podniky a mikroprevádzky čelia predovšetkým vysokej konkurencii na trhu, nedostatku každodenného prevádzkového kapitálu a kolísaniu cien. Medzi hlavné prekážky, ktoré bránia zlepšeniu poistného krytia týchto podnikov, patria nedostatočné povedomie o rizikách, nedostatok informácií a absencia vhodných poistných produktov na trhu.

Malé podniky a mikroprevádzky tiež čelia problémom s manažovaním a získavaním kapitálu, ako je obdržanie financií a vysoké pôžičkové náklady. Voľba bankového financovania prináša prekážky, ako napríklad nedostatočné prostriedky na ručenie, dlhotrvajúce procedúry schvaľovania úverov a zvýšené finančné výdavky.

Ekonomika v problémoch

V januári 2015 vydala China Guangfa Bank (CGB) v Pekingu „Bielu knihu o malých podnikoch a mikroprevádzkach v Číne“ a spustila prvý čínsky „Index zdravia malých podnikov a mikroprevádzok“.

Biela kniha (White paper) sa sústredila na 12 veľkomiest, kde je najväčšia koncentrácia malých podnikov a mikroprevádzok, a na 15 odvetví s najvyšším podielom malých podnikov a mikroprevádzok.

Podľa štatistických výpočtov chýba v čínskych malých podnikoch a mikroprevádzkach 22 biliónov jüanov (približne 1,69 bilióna USD), ktoré doposiaľ neboli dostatočne poskytnuté prostredníctvom adekvátnych spôsobov financovania. Celkový dopyt po financovaní na trhu bol mimoriadne veľký.

Približne tretina malých podnikov a mikroprevádzok v Číne mala „Komplexný index zdravia“ pod základnou hodnotou, čo naznačuje, že ich stav nie je optimálny a prináša problémy pre ich fungovanie a rast. Výrobky ako liečivá, kultúrny a športový tovar, obuv a tašky vykazovali nižšie hodnoty indexu, čo naznačuje zvýšený pracovný tlak.

Podľa Bielej knihy fungovanie a rozvoj malých podnikov a mikroprevádzok v Číne čelí piatim spoločným problémom: „tvrdá konkurencia v odvetví“, „vysoké hlavné náklady vedúce k nízkym ziskom“, „nepriaznivé celkové ekonomické prostredie“, „nadmerné daňové zaťaženie“ a „ťažkosti so zabezpečením financovania“.

V reakcii na pokračujúci hospodársky pokles Číny povedal politický analytik Wang He čínskemu vydaniu Epoch Times, že v posledných niekoľkých dekádach sa Čínska komunistická strana (ČKS) spoliehala na investície, ktoré stimulovali ekonomiku.

Uviedol však, že rozsah čínskych investícií sa stal neudržateľný a návratnosť investícií sa znižuje. Podľa neho sa súkromný kapitál ustupuje a prejavuje neochotu investovať, pričom aj zahraničný kapitál odchádza. Ako jediné východisko pre Peking vidí investovať do infraštruktúrnych projektov, čo by zahŕňalo požičiavanie si peňazí.

„Pokiaľ bude závislosť na vládnych investíciách pretrvávať, mohlo by to zhoršiť vládnu dlhovú krízu,“ povedal Wang, „ČKS má preto v súčasnej dobe dilemu.“

Pomer dlhu Číny k HDP dosiahol v roku 2023 nové rekordné maximum 287,8 % – uviedla agentúra Nikkei Asia s odvolaním sa na správu Národného inštitútu pre financie a rozvoj.

Wang upozornil, že chýba hlavne dôvera v hospodársku situáciu Číny doma i v zahraničí, čo vedie k výraznému odlivu finančných prostriedkov.

„Od minulého roka Čína zaznamenala pokles investícií, pokles zahraničného obchodu a nedostatočný spotrebiteľský dopyt, čo v podstate spôsobilo zastavenie troch pilierov ekonomiky,“ povedal s odkazom na export, nehnuteľnosti a infraštruktúrne projekty.

Trhoví analytici podľa neho očakávajú, že tohtoročná hospodárska situácia bude „vážnejšia ako minulý rok a nebude vykazovať žiadne známky zlepšenia“.

Na tejto správe sa podieľala Li Jing.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj