Pondelok 20. mája, 2024
Mauglí sa stal vodcom opičieho ľudu Bandar-log, 1903, autor John Charles Dollman (Verejná doména)

Tip na čítanie: Kniha džunglí od Rudyarda Kiplinga

Hľadáte príjemné a zábavné čítanie, oživujúce svetlé dni vašej mladosti? Alebo možno niečo na čítanie vašim deťom počas neskorých večerov? Pravdepodobne pre vás a vaše ratolesti neexistuje lepšia kniha ako Kniha džunglí, ktorá je rozmarná, ale aj múdra.

Slávna zbierka príbehov Rudyarda Kiplinga s názvom „Kniha džunglí“ je duchaplné, hravé safari s momentmi hlbokej vážnosti, ktoré evokujú a zároveň zakotvujú to, čo znamená byť človekom v divočine plnej tvorov – teda mať postavenie a panstvo.

Zbierka zaujímavých a podmanivých príbehov o zvieracej ríši a kráľovi zvierat sa snaží poukázať na miesto, kam veľké i malé tvory v širokom a divokom svete patria.

Svet tigrov, tuleňov, slonov… a ľudí

Mauglí je malý chlapec vychovaný vlkmi v indickej džungli, ktorý rastie, aby spoznal svoje miesto najprv vo svorke, potom v ľudskej dedine a nakoniec pri prekonávaní hrozného tigra Šere Chána.

Hoci sú epizódy s Mauglím najznámejšie, bola by škoda ponechať v zabudnutí bieleho tuleňa Kotika, zachraňujúceho svoj druh pred lovcami v Beringovom mori, alebo mangustu Rikki-Tikki-Tavi  ochraňujúcu anglickú rodinu pred dvojicou kobier, či Toomaiho, mladého ošetrovateľa slonov, ktorý svojou láskavosťou príde na záhadný tanec týchto ťažkopádnych zvierat.

„Kniha džunglí“ je viac džungľa ako kniha a jej radosť je radosťou divokých vecí spolu so vznešenou a desivou suverenitou človeka, najdivokejšej veci zo všetkých. Lebo, ako ukazuje Mauglí, práve jeho pohľad zvieratá neznesú.

Nestarnúca perspektíva

Pri Knihe džunglí si treba dať pozor na jednu vec: Kiplinga často kritizujú za jeho dôraz na to, čo by sme mohli nazvať patriotizmom – a my by sme to mohli nazvať imperializmom – a na kastové systémy, ktoré ovplyvňujú jeho príbehy. Nie sú však príliš dominantné.

Anglická prítomnosť v Indii, Afrike a Afganistane, či už v rámci rodinných jednotiek, ako je to u „Rikki-Tikki-Tavi“ alebo vo vojenských jednotkách, ako je to v záverečnej kapitole „Služobníci jej veličenstva“, nie je prezentovaná ako rasová alebo ideologická invázia, ale skôr ako jednoduchá a akceptovaná záležitosť.

Kipling za svojím pracovným stolom, 1899. Portrét od Philipa Burne-Jonesa. (Verejná doména)

Situácie sa nesú skôr v pragmatickom než znevažujúcom duchu a ponúkajú hierarchický pôvab organizujúci kráľovstvo zvierat s niečím, čo sa podobá skôr na spoluprácu než na súťaženie – alebo potravinový reťazec. Od zvierat predierajúcich sa dymiacimi lesmi, až po tie v britskom vojenskom tábore, veľké tajomstvo džungle spočíva v tom, že v nej platí zákon džungle, „ktorý nikdy nič neprikazuje bezdôvodne“.

Kniha pre malých i veľkých

„Kniha džunglí“ je potešením pre malých i veľkých čitateľov, pretože oplýva energiou, s ktorou sa mladí môžu stotožniť a starí si ju môžu pripomenúť. Mauglího dobrodružstvá sú pre deti vzrušujúce a pripomínajú rituály prechodu k dospelosti.

Musí využiť vedomosti naučené v útlom detstve, aby sa stal zodpovedným mužom a oslobodil ľudské spoločenstvo od hrozivého tigra.

Čo sa týka štýlu, Kiplingove príbehy sú rozprávané s formálnosťou baviacou čitateľov svojím starodávnym, ale živým tónom. Kiplingove rozprávačské schopnosti robia z „Knihy džunglí“ pôvabnú prehliadku vedúcu cez zverinec, v ktorom je na každom kroku viac života a energie než v čomkoľvek, čo možno vidieť pri nudnej prehliadke zoologickej záhrady.

Je to tam džungľa

Príťažlivosť a láska k zvieratám je súčasťou ľudstva, má korene v pradávnych džungliach nášho dedičstva a ozýva sa v minulých storočiach, keď človek kráčal nahý a nebojácny so šelmami. Detská fascinácia živočíšnou ríšou môže byť pozostatkom z čias, keď bol človek vo svojom ranom období a kráčal v Rajskej záhrade ako kráľ všetkých zvierat. Veľká časť tohto strateného dedičstva – tejto stratenej nevinnosti – je opatrovaná v literatúre, ktorá znovu spája človeka so zvieratami prostredníctvom imaginatívnych antropomorfných dobrodružstiev.

„Kniha džunglí“ je lídrom tohto typu kníh spájajúcich ľudstvo so zvieracím rodom, umožňujúcich čitateľom pripomenúť si vzrušujúcu divočinu, ktorá pulzuje letným teplom a nespútanou romantikou divokých zvierat.

Vydajte sa na výlet do džungle a presvedčte sa, že Kiplingova jednoduchosť nám môže pomôcť orientovať sa v džungli nášho každodenného života.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj