Streda 8. mája, 2024
Prorodinný, pro-life a anti-interrupčný aktivista drží plagát s nápisom "Človek od počatia, modlime sa za život" počas "Pochodu za rodinu" v rámci konferencie Svetového kongresu rodín (WCF) 31. marca 2019 vo Verone. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP via Getty Images)
»

Taliansky senát umožnil voľný vstup pro-life organizáciám do kliník plánovaného rodičovstva

Taliansky senát schválil v utorok (23. 4.) opatrenie, ktoré umožňuje protipotratovým neziskovým organizáciám pôsobiť v klinikách plánovaného rodičovstva. Toto rozhodnutie vzbudilo kontroverziu, pretože pro-life organizáciám bude na poradenské aktivity poskytnutá finančná podpora z Plánu obnovy a odolnosti (štátne fondy verejného zdravotníctva). Ide o spôsob, akým chce taliansky štát podporiť tieto organizácie a poskytnúť ďalšie služby tým, ktorí hľadajú alternatívy k potratom.

Znenie pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu poskytuje regiónom možnosť využiť prostriedky určené na zdravotníctvo na organizovanie služieb v poradniach, ktoré môžu využívať „bez nového alebo väčšieho zaťaženia verejných financií a zapojiť subjekty tretieho sektora, ktoré majú kvalifikované skúsenosti v oblasti podpory materstvaˮ.

Pozmeňujúci návrh, ktorého autorom je Lorenzo Malagola z vládnej strany Bratia Talianska, už prešiel Poslaneckou snemovňou, ktorá schválila text 16. apríla.

Utorkovému hlasovaniu predchádzala protestná akcia pred Senátom

Potom, čo komora talianskeho parlamentu schválila v pondelok (22. 4.) novú legislatívu umožňujúcu aktivistom proti potratom vstupovať na potratové kliniky, vypukli v Ríme protesty.

Protestujúci legislatívu ostro kritizovali a tvrdili, že aktivistom proti potratom uľahčí zastrašovanie žien, ktoré zvažujú podstúpiť interrupciu.

„Zákon 194 nie je o slobodnom rozhodnutí sa pre interrupciu,ˮ povedala jedna z protestujúcich žien, Bianca Monteoleone. „Zákon je mimoriadne paternalistický, pretože stanovuje sociálnu ochranu materstva a interrupciu ako výnimku, ktorej sa treba čo najviac brániť, napríklad prostredníctvom štátnych opatrení.ˮ

Potraty boli v roku 1978 legalizované do 90-teho dňa tehotenstva na základe tzv. zákona 194. Ženy, ktoré chcú v Taliansku podstúpiť interrupciu, musia získať potvrdenie od zdravotníckeho orgánu, vrátane kliník plánovaného rodičovstva, v ktorom sa uvádza, prečo tehotenstvo predstavuje zdravotné riziko.

Podľa talianskej premiérky novela nie je zmenou zákona 194

Premiérka Giorgia Meloniová (Bratia Talianska) sa naopak domnieva, že toto opatrenie poskytuje ženám informácie o finančnej pomoci a sociálnych službách, ktoré majú k dispozícii. Jej strana trvá na tom, že novela nie je zmenou, ale len objasňuje aspekty zákona, ktorý pôvodne legalizoval interrupcie.

Vláda tvrdí, že prítomnosť skupín podporujúcich materstvo v poradniach by plne realizovala ustanovenia zákona 194. Tento zákon hovorí, že štát a regionálne orgány by mali podporovať sociálno-zdravotnícke služby, aby zabránili zneužívaniu potratu ako východisku neželaného počatia.  Cieľom je minimalizovať situácie, kedy je potrat využívaný ako prostriedok na obmedzenie podpory na dôstojné a zdravé možnosti v oblasti plánovaného rodičovstva a reprodukčného zdravia.

Podľa správy Ministerstva zdravotníctva vykonáva Taliansko každý rok približne 60 tisíc potratov. Dôležité je, že 42,8 % žien, ktoré prejavili záujem o potrat, sa obracia na poradne.

Lekári v historicky katolíckej krajine tiež môžu odmietnuť vykonať zákrok z morálnych alebo náboženských dôvodov. Podľa čísel, ktoré zverejnilo talianske ministerstvo zdravotníctva v roku 2021, viac ako 60% gynekológov v krajine odmieta vykonať interrupciu.

Prečítajte si aj