Pondelok 20. mája, 2024
Rozhovor s praktizujúcim Falun Gongu Dejanom Markovičom o jeho filme "Na čiernej listine" v máji 2019. (Snímka/NTD News)
»

Srbsko pred návštevou vodcu ČKS zatklo a zadržiavalo praktizujúcich Falun Gongu

Srbské úrady zatkli pred návštevou vodcu Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pchinga viacerých praktizujúcich Falun Gongu a po Si Ťin-pchingovom odchode z krajiny ich prepustili.

K tomuto kroku srbských úradov došlo len niekoľko dní po tom, ako ruské úrady pred plánovaným stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina so Si Ťin-pchingom vykonali razie v piatich domoch a zatkli štyroch praktizujúcich Falun Gongu.

Čínsky režim sa od roku 1999 snaží prenasledovať Falun Gong – duchovnú disciplínu, ktorá pozostáva z meditačných cvičení a morálnych zásad, a preniesť toto prenasledovanie aj za hranice Číny.

Podľa Dejana Markoviča, jedného zo zadržaných, srbské orgány 7. mája zatkli šesť praktizujúcich a dvoch ich príbuzných a držali ich v zajatí približne 24 hodín na viacerých miestach. Medzi zatknutými bol aj jeho brat a 80-ročná žena.

V zatykači vydanom na pána Markoviča sa uvádza, že je podozrivý z toho, že predstavuje „vážnu hrozbu pre osoby pod medzinárodnou ochranou“.

Po tom, ako Si Ťin-pching opustil krajinu, bol jemu a ostatným zadržaným odovzdaný dokument, v ktorom sa uvádza, že táto hrozba už neexistuje. Spisy poskytol denníku The Epoch Times.

Vyhlásenie v tomto dokumente bolo „najväčším nezmyslom“ v celej kauze, povedal pán Markovič pre The Epoch Times. Uviedol, že jeden praktizujúci Falun Gongu bol zadržaný v cele s vegánskym aktivistom, ktorého skupina na ochranu práv pred desiatimi rokmi viedla kampaň proti konzumácii psieho mäsa v Číne.

„Podľa tejto logiky by mohol byť z bezpečnostných dôvodov zadržaný každý, kto niekedy povedal niečo proti Číne,“ povedal a dodal, že je presvedčený, že cielené zatýkanie bolo výsledkom príkazov ČKS.

Srbské orgány sa k zatýkaniu verejne nevyjadrili a zadržaní neboli obvinení zo žiadnych trestných činov. Srbské ministerstvo vnútra na otázku denníka The Epoch Times bezprostredne neodpovedalo.

Bližšie väzby

Srbsko, člen čínskej iniciatívy Pásmo a cesta, sa vo veľkej miere spolieha na miliardové investície z Číny, čo vyvoláva zvýšené obavy Európskej únie, do ktorej sa Srbsko už dlho snaží vstúpiť.

„Upozorňujeme všetkých našich partnerov, aby si veľmi dobre uvedomovali čínsku agendu v Európe a čínsku agendu vo vzťahu k európskemu spoločenstvu,“ povedal Gabriel Escobar, vyslanec USA pre západný Balkán, na tlačovej konferencii o nedávnej návšteve Si Ťin-pchinga.

Srbské úrady usporiadali pre Si Ťin-pchinga významnú uvítaciu ceremóniu, na ktorú priviezli autobusy tisíce ľudí z celého Srbska, aby pred Srbským palácom skandovali „Čína, Srbsko“ a mávali vlajkami. Na mrakodrape neďaleko letiska sa vynímala niekoľkoposchodová čínska vlajka a menšie čínske vlajky boli viditeľné pozdĺž hlavnej diaľnice a v centre mesta.

Srbský prezident Aleksandar Vučič (vpravo) stojí vedľa vodcu Komunistickej strany Číny Si Ťin-pchinga počas uvítacieho ceremoniálu v Belehrade 8. mája 2024. (ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images)

Počas stretnutia obaja lídri opätovne potvrdili dohodu o voľnom obchode, ktorá má nadobudnúť platnosť v júli. Srbský populistický prezident Aleksandar Vučić, ktorý sa prihovoril davu z balkóna, označil Si Ťin-pchinga za „železného“ priateľa a ocenil jeho návštevu ako „historickú“ pre svoj potenciál zblížiť krajiny.

„Je poľutovaniahodné vidieť, ako krajina, ktorá bola kedysi hrdá na svoju vlastnú históriu a záznamy o odklone od komunistického systému, teraz objíma ČKS,“ povedal pre The Epoch Times Erping Zhang, hovorca Informačného centra Falun Dafa.

„Tento zbabelý čin bol jasne podnietený ČKS, ktorá vyváža svoje domáce represie do zahraničia.“

Tlak ČKS

Vtedajší vodca ČKS Ťiang Ce-min začal prenasledovanie Falun Gongu v roku 1999, keď ho podľa odhadov praktizovalo 70 až 100 miliónov ľudí. Režim sa dodnes zameriava na jeho likvidáciu a praktizujúcich vystavuje zneužívaniu, ako je otrocká práca a nútené odoberanie orgánov.

Peking neustále vyvíja diplomatický nátlak a iné donucovacie opatrenia na bagatelizovanie akýchkoľvek negatívnych informácií, keď jeho predstavitelia cestujú do zahraničia.

Najnovšia akcia v Srbsku nebola prvým prípadom zatknutia praktizujúcich pred návštevou vysokého predstaviteľa ČKS. V roku 2014 srbská polícia zatkla 11 praktizujúcich Falun Gongu, ktorí plánovali usporiadať pokojné demonštrácie s cieľom zvýšiť povedomie o štátom riadenom násilnom odbere orgánov v Číne pred samitom vtedajšieho čínskeho premiéra Li Kche-čchianga s krajinami strednej a východnej Európy.

Najnovšie zatýkanie pripomínalo časy, keď bolo Srbsko ešte socialistickou Juhosláviou a úrady sa zameriavali na každého, koho považovali za podozrivého, v rámci tzv. preventívneho zadržania,“ povedal pán Markovič.

„Toto sa dnes určite robí v Číne,“ povedal. „Ale v Srbsku, ktoré je kandidátskou krajinou EÚ, by sa to nemalo diať. A deje sa to kvôli úzkym vzťahom medzi Srbskom a Čínou.“

Pán Markovič poznamenal, že keď v roku 2019 spolu s dcérou vydali dokumentárny film s názvom „Na čiernej listine“, ktorý poukazuje na prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu v Srbsku pod tlakom komunistickej Číny, úrady im zabránili v premietaní filmu na viacerých miestach. Nakoniec sa film premietal na mieste patriacom rakúskej spoločnosti, ktoré bolo mimo kontroly srbskej vlády.

Keď sa 7. mája objavila polícia a predvolala ho na stanicu, policajti dali jasne najavo, že len plnia rozkazy, povedal pán Markovič.

„Vedia, že sme pokojní,“ povedal. Šéf belehradskej polície im to povedal: „Viem, že ste dobrí ľudia. Nebudem vás spochybňovať. Nemusím vás vypočúvať. Ale okresný prokurátor nás požiadal o 48-hodinové zadržanie,“ rozprával pán Markovič. „Nemôže s tým nič robiť.“

Pán Markovič povedal, že praktizujúci plánujú zažalovať vládu kvôli zadržaniu. Praktizujúci Falun Gongu v Srbsku už predtým podali dve žaloby na vládu, jednu z nich kvôli zatknutiu v roku 2014, ktorú vyhrali na najvyššom súde v krajine.

„Aj pre toto ich budeme žalovať a som si istý, že vyhráme.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj