Utorok 22. októbra, 2024
Lietadlo Suchoj Su-30SM vo vzduchu (Autor: Alex Beltyukov – CC BY-SA 3.0 )
»

Ako čínska komunistická strana verbuje západných pilotov stíhačiek

Komunistický režim v Číne sa čoraz viac snaží využívať skúsenosti západných vojenských pilotov. Aliancia Five Eyes (FVEY) pred tým varuje. Pokusy o nábor veteránov často nie sú hneď rozpoznateľné. Dôvodom k obavám sú tiež najnovšie čínske vývozné obmedzenia.

Aliancia varuje pred rastúcimi snahami komunistického režimu v Číne verbovať západných veteránov. Zoskupenie spravodajských agentúr z USA, Veľkej Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu sa zameriava predovšetkým na súkromné spoločnosti nielen v samotnej Číne, ale aj v Juhoafrickej republike.

Tie prevádzkujú letecké školy a bývalým pilotom stíhačiek zo západných krajín ponúkajú atraktívne zárobky. Náborové aktivity sa zameriavajú na Kanadu, Francúzsko, Veľkú Britániu a Nemecko. V skutočnosti za lovom hláv stojí Čínska ľudovo-oslobodenecká armáda (ČLOA). Jej cieľom je optimalizovať svoje vojenské schopnosti a získať odborné skúsenosti Západu.

Aliancia varuje pred rastúcim úsilím komunistického režimu v Číne verbovať západných veteránov (Pixabay/ Free photo)

Sankcie voči dvom prevádzkovateľom leteckých škôl za spoluprácu s Pekingom

Five Eyes teraz vo svojom bulletine varovala veteránov pred aktivitami Čínskej komunistickej strany (ČKS). Ohrozená je nielen bezpečnosť samotných veteránov a ich známych, ale aj bezpečnosť USA a ich spojencov. Bývalí piloti môžu byť vystavení riziku trestného stíhania.

Britské ministerstvo obrany už v októbri informovalo, že čínsky režim sa pokúša naverbovať približne 30 bývalých pilotov stíhačiek a vrtuľníkov. Krátko nato USA vyšetrovali amerického námorníka vo výslužbe Daniela Duggana, ktorý je podozrivý z výcviku čínskych vojenských pilotov.

USA sa usilovali o jeho vydanie z Austrálie. V júni 2023 americké ministerstvo obchodu uvalilo sankcie aj na dve spoločnosti, ktoré prevádzkovali letecké školy v Juhoafrickej republike. Údajne školili vojenských pilotov pre ČLOA.

Pokusy o nábor do ČLOA sa môžu skrývať za nenápadnými inzerátmi

Podľa bulletinu snahy o nábor nie sú vždy zjavné. Emisári ČKS často využívajú osobné kontakty alebo nenápadné internetové inzeráty na pracovných portáloch alebo internetových sieťach. Napojenie na ČLOA alebo ČKS sa zvyčajne utajuje.

Bulletin odporúča bývalým vojakom, aby boli opatrní pri zverejňovaní informácií o svojich bezpečnostných previerkach a skúsenostiach z armády na internete. Čím viac ľudí dáva takéto informácie k dispozícii, tým väčšie je riziko, že sa neúmyselne stanú terčom čínskych náborových snáh.

Organizácia Five Eyes varuje, že takáto podpora ČLOA by mohla zvýšiť riziko budúcich konfliktov a znížiť odstrašujúce schopnosti Západu. V prípade konfliktu by veteráni mohli vystaviť svojich bývalých kolegov zvýšenému riziku.

Čínske stíhačky J-15 štartujú z paluby lietadlovej lode Liaoning počas vojenského cvičenia v Žltom mori pri východnom pobreží Číny 23. decembra 2016 (STR/AFP via Getty Images)

Na ktoré výrobky sa vzťahujú vývozné obmedzenia?

Ďalší vývoj je podnetom na zamyslenie aj pre služby USA a ich spojencov. Režim ČKS oznámil, že od 1. júla zavedie kontroly vývozu niektorých leteckých dielov, materiálov a technológií súvisiacich s armádou. Tieto opatrenia sa okrem iného týkajú zariadení, softvéru a technológií súvisiacich s leteckými konštrukčnými dielmi.

Zahrnuté sú však aj vlákna na výrobu motorov a plynových turbín. Okrem toho existujú vlákna z polyetylénu s ultravysokou molekulovou hmotnosťou, ktoré sa používajú na výrobu nepriestrelných zariadení. Časť amerického leteckého priemyslu sa vyrába v Číne. Odborníci v tom preto vidia ďalší krok k vzďaľovaniu sa od Západu.

V najhoršom prípade ide o znak príprav na vojnu

Čínsko-americký ekonóm David Wong poukazuje na to, že predmetný dokument bol prvýkrát zverejnený v mene Ústrednej vojenskej komisie. To naznačuje, že režim ČKS v Číne chce uzavrieť niektoré medzery pre vývoz potenciálne citlivých výrobkov.

V priaznivom prípade predstavujú opatrenia len kroky na zníženie celkového vývozu alebo vytvorenie zásob pre Rusko. V menej priaznivom prípade by mohli byť prejavom príprav samotného Ruska na vojnu.

Nové kontroly sa týkajú najmä krajín ako USA, India a Vietnam. Tieto krajiny sú najväčšími dovozcami čínskych výrobkov s plynovými turbínami. Brazília, Vietnam, USA a Izrael sú hlavnými odberateľmi polyetylénových vlákien z Číny. Okrem vojenského vybavenia sú na novom zozname vývozných obmedzení aj materiály a komponenty pre letecký priemysel. Týka sa to najmä USA, Vietnamu a Singapuru.

Hlavný veliteľ Kambodžských kráľovských ozbrojených síl Vong Pisen (C) a veliteľ Južného divadelného veliteľstva Čínskej ľudovo-oslobodeneckej armády (ČLOA) Gao Xiucheng (L) prechádzajú okolo čestnej stráže počas kambodžsko-čínskeho cvičenia Dragon Gold-2024 na základni vojenskej polície v provincii Kampong Chnang 16. mája 2024 (TANG CHHIN SOTHY/ AFP via Getty Images)

Reakcia ČKS na americké sankcie v oblasti špičkových technológií?

Wang He, pozorovateľ Číny pôsobiaci v USA, považuje tieto opatrenia za politický krok Číny. Má ukázať, že Čína sa nebojí Spojených štátov a je pripravená brániť sa proti americkým sankciám v oblasti špičkových technológií.

Biely dom tieto sankcie zaviedol, pretože režim využíval dovážané a kradnuté západné technológie na vojenské účely. Wang zdôrazňuje, že USA sa teraz snažia oddeliť od Číny a snažia sa obmedzovať jej technologický rozvoj.

Obmedzenia vývozu zo strany Číny sú preto aj politickým a diplomatickým signálom, ktorý by mohol ešte viac zhoršiť vzťahy medzi oboma krajinami.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj