Pondelok 20. mája, 2024
Klinická farmaceutka Ellie Mortonová sa pripravuje na aplikáciu vakcíny Oxford AstraZeneca COVID-19 v komunitnom očkovacom centre v kampuse Penrhyn Road na Kingstonskej univerzite v Londýne 12. marca 2021 (Chris Jackson/Getty Images)

Spoločnosť AstraZeneca spúšťa celosvetové sťahovanie vakcíny proti covidu-19

Spoločnosť AstraZeneca spustila v utorok celosvetové sťahovanie svojej vakcíny proti covidu-19 s odvolaním sa na „prebytok“ aktualizovaných očkovacích látok na trhu pre nové varianty, a to niekoľko mesiacov po tom, ako priznala vzácne riziko závažných vedľajších účinkov svojho produktu.

Očkovacia látka farmaceutického giganta Vaxzevria už nie je v Európskej únii povolená od 7. mája po tom, ako spoločnosť AstraZeneca 5. marca požiadala o zrušenie jej „povolenia na uvedenie na trh“.

K odobratiu povolenia došlo len niekoľko týždňov po tom, ako spoločnosť v dokumente predloženom britskému súdu priznala, že jej injekcia „môže vo veľmi zriedkavých prípadoch spôsobiť“ krvné zrazeniny a zníženie počtu krvných doštičiek, čo je vzácny, ale závažný stav známy ako syndróm trombózy s trombocytopéniou (TSS). Spoločnosť pôvodne príčinnú súvislosť popierala.

Spoločnosť AstraZeneca však toto priznanie neuviedla ako dôvod, ktorý prispel k jej rozhodnutiu. Namiesto toho tvrdí, že v súčasnosti existuje „nadbytok aktualizovaných vakcín“ od iných spoločností, ktoré sú zamerané na nové varianty vírusu spôsobujúceho ochorenie covid-19 .

Vo vyhlásení pre The Epoch Times spoločnosť AstraZeneca uviedla, že je „neuveriteľne hrdá na rolu, ktorú Vaxzevria zohrala pri ukončení globálnej pandémie. Podľa nezávislých odhadov sa len v prvom roku používania zachránilo viac ako 6,5 milióna životov a na celom svete bolo dodaných viac ako tri miliardy dávok“.

„Vzhľadom na to, že odvtedy bolo vyvinutých viac variantov vakcín proti covidu-19, je k dispozícii nadbytok aktualizovaných vakcín. To viedlo k poklesu dopytu po vakcíne Vaxzervria, ktorá sa už nevyrába ani nedodáva. Spoločnosť AstraZeneca preto prijala rozhodnutie iniciovať zrušenie registrácie vakcíny Vaxzevria v rámci Európy,“ uviedla spoločnosť pre Epoch Times.

Hromadná žaloba v Spojenom kráľovstve

Vaxzevria, vakcína založená na vírusovom vektore, bola povolená na používanie v Európskej únii v januári 2021.

Európske stiahnutie nasleduje po podobnom vyradení vakcíny spoločnosti AstraZeneca z austrálskeho registra terapeutických tovarov 23. apríla.

Stiahnutie v Austrálii bolo odôvodnené „obchodným rozhodnutím spoločnosti z dôvodu neexistencie súčasného alebo predpokladaného budúceho dopytu po vakcíne a nadväzuje na podobné obchodné rozhodnutia prijaté v zahraničí“.

Austrália v roku 2021 zmenila oficiálne odporúčanie pre očkovanie proti covidu-19 pre určité vekové skupiny z vakcíny spoločnosti AstraZeneca na alternatívnu očkovaciu látku na základe dôkazov o prípadoch TSS.

Priznanie spoločnosti AstraZeneca, ktoré bolo odhalené vo februárovom dokumente britského Najvyššieho súdu zverejnenom koncom apríla, vyšlo najavo vďaka zdĺhavej právnej bitke v Spojenom kráľovstve.

Tento prípad sa týkal tvrdení o desiatkach poškodení a úmrtí v Spojenom kráľovstve, ktoré údajne spôsobila vakcína spoločnosti AstraZeneca. Viac ako 50 ľudí zažalovalo túto spoločnosť spolu s výrobcom vakcíny, spoločnosťou Serum Institute of India, o odškodnenie kvôli tvrdeniam, že vakcína spôsobila poškodenie.

Spoločnosť AstraZeneca tieto tvrdenia poprela, ale pripustila riziko TTS.

Pokiaľ by bol farmaceutický gigant uznaný zodpovedným, budú musieť britskí daňoví poplatníci zaplatiť účet za prípadné vyrovnanie v tomto súdnom spore vďaka dohode, ktorú spoločnosť uzavrela s britskou vládou o odškodnení za akékoľvek negatívne účinky vakcíny.

Distribúcia vakcíny spoločnosti AstraZeneca bola už predtým dočasne pozastavená v európskych krajinách po správach o úmrtiach, ktoré sa pripisujú vakcíne v Holandsku, a o nežiaducich účinkoch v iných krajinách.

Prípady boli potvrdené aj v Austrálii, vrátane prípadu austrálskej herečky, ktorá zažalovala spoločnosť AstraZeneca po tom, ako jej diagnostikovali TTS vyvolaný vakcínou, ktorý viedol k život ohrozujúcej mŕtvici, v dôsledku čoho nebola schopná pracovať v priebehu niekoľkých týždňov po podaní vakcíny.

Podľa Európskej agentúry pre lieky (EMA) vakcína Vaxzevria neobsahuje samotný vírus spôsobujúci covid-19, ale je tvorená iným vírusom z rodiny adenovírusov modifikovaným tak, aby obsahoval gén na tvorbu proteínu z vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid-19.

Hoci sa všeobecne považuje za bezpečnú a účinnú, výskyt TTS bol hlásený približne u dvoch až troch osôb na 100 000 osôb očkovaných vakcínou Vaxzevria.

Niektoré výskumy spájajú covidové vakcíny založené na vírusových vektoroch, ako je Vaxzevria, s trikrát až štyrikrát vyšším rizikom Guillainovho-Barrého syndrómu v porovnaní s vakcínami založenými na mRNA.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj