Sobota 27. júla, 2024
Poslanec SAS Ondrej Dostál reční na zhromaždení praktizujúcich Falun Gongu protestujúcich proti porušovaniu ľudských práv v Číne, 11. mája 2024, Hviezdoslavovo námestie, Bratislava (foto: epochtimes.sk)

Slovenskí politici o porušovaní ľudských práv v Číne: „Zlu sa má čeliť a nie podrobovať sa mu a mlčať.“

V sobotu (11. 5.) sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave konalo protestné zhromaždenie praktizujúcich meditačnej praxe Falun Gong (známej aj pod názvom Falun Dafa). Akcia sa uskutočnila pri príležitosti medzinárodného dňa Falun Dafa, ktorý sa oslavuje na celom svete 13. mája. Súčasťou podujatia bolo predvádzanie cvičení a petícia proti prenasledovaniu praktizujúcich v Číne. Zhromaždenia sa zúčastnil aj politici Peter Osuský a Ondrej Dostál. 

Marek Tatarko, predseda slovenskej Asociácie Falun Dafa

Organizátor a člen Asociácie Falun Dafa na Slovensku Marek Tatarko vysvetlil význam tohto dňa: „13. mája 1992 zakladateľ tejto praxe, pán Li Chung- č’, predstavil Falun Gong v čínskom meste Čchang-čchun. Vysoká popularita Falun Gongu, ako aj jeho hodnoty – pravdivosť, súcit, znášanlivosť – sa stali tŕňom v oku čínskej komunistickej vláde, ktorá sa rozhodla zničiť ho. Už viac ako 24 rokov sú ľudia cvičiaci Falun Gong v Číne kruto prenasledovaní, či dokonca podrobovaní násilným odberom orgánov. Rovnaké represívne techniky sa v súčasnosti v Číne používajú aj proti iným etnickým a náboženským skupinám, politickým disidentom, či dokonca proti bežným občanom. Dnešnou akciou upozorňujeme na pretrvávajúce prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu Čínskou komunistickou stranou.”

Podpora politikov

Bývalý poslanec a zakladajúci člen Občianskej konzervatívnej strany Peter Osuský je dlhoročným podporovateľom a účastníkom protestných akcií na podporu praktizujúcich Falun Gongu v Číne. „Celý svoj občiansky a politický život si myslím, že zlu sa má čeliť a nie podrobovať sa mu a mlčať a hlavne ukázať, že nie všetkým je to jedno. Predstava, že zoberieme slušného občana svojej krajiny, zavrieme ho a zabijeme, odoberieme z neho orgány, je tak do neba volajúca, že máločo okrem holokaustu sa s tým dá porovnať… Toto samotné je taká nehoráznosť, že si nedokážem predstaviť, že by som sa stretol s predstaviteľom zločineckého komunistického režimu z Pekingu a nepovedal toto ako prvý, druhý a aj posledný bod.  Oni musia vedieť, že my vieme, “ povedal pre Epoch Times. 

Peter Osuský, slovenský politik a lekár (foto: epochtimes.sk)

Zhromaždenia sa zúčastnil aj súčasný šéf Občianskej konzervatívnej strany a poslanec za SAS Ondrej Dostál.  „Prišiel som dnes, aby som podporil Falun Gong a jeho nasledovníkov v Číne a po celom svete, najmä tých, čo sú prenasledovaní za svoje presvedčenie. Je to nehorázne, a je to príkladom toho, že čínsky režim je totalitný  a je to diktatúra,  kde nie sú rešpektované základné ľudské práva, je to zlo na zemi, ” povedal pre Epoch Times.  

Ondrej Dostál, poslanec za SAS (foto: epochtimes.sk)

Poslanec sa vyjadril  aj k nedávnym aktivitám namiereným proti praktizujúcim Falun Gongu mimo Číny: „Zaregistroval som tiež príklad prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu v Rusku, je to tiež krajina s diktatúrou, nerešpektuje práva občanov, nenechá ich slobodne konať, slobodne sa združovať. Je to potrebné odsúdiť rovnako ako aj v Číne,“ dodal poslanec.

Solidarita verejnosti

Mnohí okoloidúci využili možnosť podpísať petíciu proti prenasledovaniu a porušovaniu ľudských práv praktizujúcich Falun Dafa v Číne. Petícia je adresovaná hlave štátu, ktorá by mala pri stretnutí s čínskymi predstaviteľmi otvoriť otázku porušovania ľudských práv v Číne, konkrétne praktizujúcich Falun Gongu, v mene podpísaných občanov. 

„Čína je najväčšia ekonomika sveta, ale viem, že je to na úkor ľudí, že sú tam zotročovaní a že im vyplácajú minimálnu mzdu. Snažím sa to ako spotrebiteľ riešiť a zamýšľať sa nad tým, čo kupujem a čo vlastne podporujem… Bola by som rada, keby každý mal tú slobodu vo svojom živote a mal možnosť robiť to, čo ho napĺňa a baví,” hovorí pani Radka, bývalá riaditeľka bankovej pobočky. 

„Prenasledovanie je hrozná vec… Treba sa brániť, treba sa stále ozývať a treba dávať svoj hlas, pretože sloboda je veľmi krehká. Nemôžeme súhlasiť so všetkým. Musíme si tú slobodu skutočne chrániť, je to strašne dôležité,” myslí si pani Benčíková, 93 ročná bývalá učiteľka.   

Stretnutie prívržencov Falun Gongu a ich podporovateľov sa nieslo v pokojnej atmosfére až do neskorých večerných hodín. O 19.00 hod. sa akcia na Hviezdoslavovom námestí skončila. 

Prečítajte si aj