Piatok 10. mája, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com / timolina)
»

Recept na výnimočné jedlo, ktoré preslávila rozprávka od Disney:  Ratatouille

Ratatouille sa preslávil vďaka známej rozprávke Disney z roku 2007, v ktorej sa malá myška zvŕta v kuchyni prestížnej parížskej reštaurácie.

Je to recept, ktorý za svoj názov vďačí francúzskemu touiller a okcitánskemu ratatolha. Tieto výrazy označujú miešanie zeleniny, ktoré je pri príprave tohto receptu nevyhnutné. Ratatouille pozostáva z čerstvej zeleniny, ktorá sa musí nakrájať a naaranžovať špecifickým a presným spôsobom. Základom je krájanie zeleniny, ktorá musí byť nakrájaná na kocky a približne rovnako veľká, aby sa rovnomerne uvarila. Všetky druhy sa musia dusiť spoločne a musí sa dodržať ich poradie. Tým sa zabráni ich rozvareniu alebo nedovareniu.

Ingrediencie:

200 g cibule

1 kg cukety

600 g baklažánu

700 g paradajok

1 červená paprika

2 žlté papriky

4/5 strúčikov cesnaku

extra panenský olivový olej

tymián

bobkový list

soľ

korenie

Postup 

Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké plátky. Všetku ostatnú zeleninu očistite a nahrubo nakrájajte na malé kúsky.

Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a orestujte baklažány približne 5 minút. Sceďte ich a odložte na tanier, aby sa udržali teplé. To isté urobte s cuketou a paprikou. 

V hrnci rozohrejte tri lyžice oleja a orestujte na ňom cibuľu. Pridajte paradajky a za stáleho miešania drevenou lyžicou pridajte všetku restovanú zeleninu. Varte ju na silnom ohni ďalších 5 minút.

Pridajte tymián, bobkový list, cesnak, soľ a korenie a po prikrytí pokrievkou znížte teplotu a varte ďalších 30 minút.

Pred odstavením z ohňa ochutnajte všetku zeleninu: ak je to potrebné, predĺžte čas varenia o 10 minút.

Ratatouille sa môže podávať teplý alebo studený a môže sa podávať na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ho vyskúšať ako prílohu k hlavným jedlám s mäsom, ale aj ako príloha k ryži, cestovinám a kuskusu alebo ho jednoducho podávať s chlebom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítajte si aj