Sobota 27. júla, 2024
Afganskí študenti s vlajkami Talibanu zdravia miestne úrady (C), pri príchode na slávnostné otvorenie nového školského roka na strednej škole Amani v Kábule 20. marca 2024. Dievčatá nesmú navštevovať stredné školy, ako je táto, od roku 2021 (Wakil Kohsar/ AFP via Getty Images)

Putin chce rozšíriť vzťahy s Talibanom a vyškrtnúť ho zo zoznamu teroristických organizácií

Miliónové obchody, obnovenie vzťahov: Rusko zvažuje vyradenie Talibanu zo zoznamu zakázaných teroristických organizácií.

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje zintenzívniť vzťahy s Talibanom vládnucim v Afganistane. „Musíme sa vyrovnať s realitou,“ povedal Putin v stredu na stretnutí so zahraničnými novinármi v Petrohrade. Keďže v Afganistane je pri moci Taliban, Moskva musí „rozšíriť vzťahy s vládou Talibanu“.

Rozhovory sa konali popri Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade, kam v stredu pricestovala aj delegácia Talibanu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tiež oznámil, že Moskva plánuje vyradiť Taliban zo zoznamu zakázaných teroristických organizácií tri a pol roka po jeho návrate k moci v Kábule. Vyškrtnutie zo zoznamu teroristických organizácií by mohlo ďalej podporiť diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Afganistanom, ale neznamenalo by oficiálne uznanie vlády Talibanu v Kábule.

Rusko má s Talibanom dlhodobé vzťahy

Vzťahy medzi Talibanom a Ruskom sú mnohostranné. Rusi majú v Afganistane dobrú povesť, hoci Taliban je v Rusku od roku 2003 považovaný za teroristickú organizáciu.

Zástupcovia Talibanu sa napriek zaradeniu na zoznam teroristických organizácií zúčastňovali na rôznych medzinárodných stretnutiach v Rusku, napríklad na XV. medzinárodnom ekonomickom fóre „Rusko – islamský svet“, ktoré sa konalo 15. mája v Kazani. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 20 000 účastníkov z 87 krajín, bolo podpísaných 120 dohôd a odznelo 800 prejavov.

Ľudia na letiskovej ploche vedľa lietadla spoločnosti Flydubai na letisku v Kábule 15. novembra 2023. Bol to prvý let spoločnosti Flydubai v Kábule od obnovenia prevádzky nízkonákladovej leteckej spoločnosti do Afganistanu po približne dvojročnej prestávke ( -/AFP prostredníctvom Getty Images)

Napriek zvláštnej právnej situácii mohli zástupcovia Talibanu v Tatarstane vykonávať svoju agendu bez väčších problémov. Zúčastnili sa rôznych diskusií za okrúhlym stolom, ktoré boli zamerané najmä na ekonomické otázky, ako je islamské bankovníctvo, obchodné cesty, logistika, cestovný ruch a halal potraviny (povolené podľa islamskej tradície).

Obchod v miliónoch

Rustam Chabibullin, vedúci Ruského hospodárskeho centra v Afganistane, pre RIA Novosti uviedol, že obchod medzi oboma krajinami bol v roku 2022 bol odhadovaný na 170 miliónov USD a v súčasnosti vzrástol na viac ako 1 miliardu USD.

Pripisuje to „stiahnutiu vojsk USA a NATO (z regiónu), ktoré v každom ohľade bránilo aktívnemu rozvoju hospodárskych a politických vzťahov medzi oboma krajinami“.

Vojaci Talibanu sa fotia so športovým autom, keď afganskí vodiči trénujú na preteky pri jazere Qargha na predmestí Kábulu 1. februára 2024 (Wakil Kohsar/ Getty Images)

Prevažujú poľnohospodárske produkty – Rusko vyváža napríklad múku, pšenicu a slnečnicový olej – ako aj ropné produkty a ropu. Moskva nakupuje v Afganistane kovové výrobky a stavebný materiál. Štát, ktorý je známy svojimi početnými nerastnými zdrojmi, investuje aj do zariadení na spracovanie rôznych rúd.

Afganistan sa zasa zaujíma o ruské iniciatívy, ako je napríklad medzinárodný dopravný koridor Sever – Juh. Táto dopravná sieť lodných, železničných a cestných trás slúži na prepravu nákladu medzi Indiou, Iránom, Azerbajdžanom, Ruskom, Strednou Áziou a Európou na vzdialenosť približne 7 200 kilometrov.

Zavlažovací kanál Taliban

Moskva chce investovať do afganskej ekonomiky. V súčasnosti sa zaujíma najmä o kanál Kush-Tepa, pozdĺž ktorého brehov si Rusko prenajíma pozemky. Kanál je zavlažovacím projektom afganskej vlády Talibanu, ktorý sa buduje od marca 2022.

Bezpečnostné sily Talibanu sedia pred kontrolným stanovišťom v okrese Argo v provincii Badachšán 5. mája 2024 (Omer Abrar/ via Getty Images)

Uzbekistan a Turkménsko majú voči projektu obrovské výhrady, pretože kanál ovplyvní ich poľnohospodársku a priemyselnú výrobu v dôsledku zníženého prietoku vody. Ponuky ďalších expertíz a konzultácií o uskutočniteľnosti a udržateľnosti projektu Taliban ignoroval.

Otvorenie ruského obchodného centra v Kábule pod záštitou Kazaňskej moslimskej vlasteneckej charitatívnej nadácie tiež svedčí o zbližovaní. Zároveň bolo navrhnuté otvorenie afganského obchodného centra v Moskve.

Peking uznal vládu Talibanu

Čínska vláda bola prvým štátom, ktorý nadviazal vzťahy s vládou Talibanu. Vodca Si Ťin-pching 2. februára 2024 oficiálne prijal prvého afganského veľvyslanca v Číne – čo znamenalo oficiálne uznanie. Ide o prvého diplomata vyslaného vládou Talibanu v Kábule.

Oficiálny čínsky štátny rozhlas 30. januára informoval, že Si Ťin-pching prijal vo Veľkej sále ľudu v Pekingu oficiálne poverovacie listiny novovymenovaných veľvyslancov zo 42 krajín vrátane Bilala Karima z Talibanu. Čínska komunistická strana už predtým vyslala veľvyslancov do Afganistanu v septembri 2023.

Talibanskí veľvyslanci zaujali posty aj v Pakistane a Iráne.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj