Pondelok 20. mája, 2024
Na archívnej snímke ruskej štátnej agentúry Sputnik ruský prezident Vladimir Putin poskytuje rozhovor moderátorovi americkej talk show Tuckerovi Carlsonovi v Kremli v Moskve 6. februára 2024. (Foto: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP) (Photo by GAVRIIL GRIGOROV/POOL/AFP via Getty Images)

Prvý rozhovor západného novinára s Putinom od začiatku vojny: Plánuje Rusko rozšíriť vojnu za hranice Ukrajiny?

V utorok počas dvojhodinového rozhovoru s Tuckerom Carlsonom v Moskve Vladimir Putin obvinil krajiny NATO, že sa snažia vystrašiť svoje obyvateľstvo „vymyslenou“ ruskou hrozbou. Rozhovor, ktorý je historicky prvým rozhovorom západného novinára s ruským prezidentom od začiatku konfliktu v roku 2022, sa dotkol rôznych tém.

Ruský líder povedal, že NATO sa snaží vystrašiť vlastné obyvateľstvo „imaginárnou“ ruskou hrozbou.

Vladimir Putin vyhlásil, že „absolútne“ nemá záujem o rozšírenie prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine na ďalšie krajiny a obvinil Západ zo zveličovania jadrovej hrozby, ktorú jeho krajina predstavuje.

NATO je vojenská aliancia, ktorú tvorí 29 európskych krajín, Spojené štáty a Kanada.

Na Carlsonovu otázku, či sa NATO obáva, že konflikt na Ukrajine prerastie do globálnej vojny alebo jadrového konfliktu, Putin odpovedal: „Minimálne o tom hovoria.“ Tieto obavy vníma ako manipuláciu verejnej mienky.

„Snažia sa vystrašiť vlastné obyvateľstvo v rámci imaginárnej ruskej hrozby,“ dodal Putin. „To je zrejmá skutočnosť.“

V. Putin trval na tom, že informovaní jednotlivci, najmä analytici a tí, ktorí sa zaoberajú reálnou politikou, chápu, že táto hrozba je „falošná“.

„Snažia sa nafúknuť ruskú hrozbu,“ dodal.

Pošle Putin ruské vojská do Poľska?

Ruský prezident spresnil, že hrozba, o ktorej hovoril, sa týkala možného rozšírenia konfliktu do Poľska a ďalších východoeurópskych krajín.

„Viete si predstaviť scenár, že pošlete ruské vojská do Poľska?“ spýtal sa T. Carlson. Putin kategoricky vyhlásil, že takýto scenár by nastal len v prípade, ak „Poľsko napadne Rusko“.

„Prečo by sme to robili? Jednoducho o to nemáme záujem. Je to len strašenie,“ dodal. Putin odmietol obvinenie, že jeho invázia na Ukrajinu naznačuje jeho väčšie územné ambície.

„Je to absolútne vylúčené,“ povedal. „Nemusíte byť žiadnym analytikom. Je v rozpore so zdravým rozumom zapojiť sa do nejakej globálnej vojny. A globálna vojna privedie celé ľudstvo na pokraj skazy. To je zrejmé.“

Podľa Putina bolo Rusko využité na to, aby „všetkých“ v Spojených štátoch a Európe „strašilo neustálou hrozbou jadrovej vojny s cieľom „vymámiť od amerických daňových poplatníkov a európskych daňových poplatníkov ďalšie peniaze v konfrontácii s Ruskom na ukrajinskom vojnovom poli“.

„Cieľom je čo najviac oslabiť Rusko,“ dodal.

Počas obhajovania vojny na Ukrajine hovoril Putin viac ako 30 minút o histórii východnej Európy.

„Povedzte nám, prečo si myslíte, že by Spojené štáty mohli z ničoho nič udrieť na Rusko,“ spýtal sa T. Carlson. „Ako ste k tomu dospeli?“

„Nie je to tak, že by sa Amerika, Spojené štáty, chystala nečakane udrieť na Rusko,“ povedal Putin. „To som nepovedal. Máme tu talkshow alebo seriózny rozhovor?“

Ruský prezident tvrdil, že niektoré regióny Ukrajiny majú historické väzby na Rusko a boli dlhší čas súčasťou jeho územia.

Vojna sa vraj skončí do niekoľkých týždňov, ak USA prestanú vyzbrojovať Ukrajinu

V októbri 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zablokoval vyhliadky na akékoľvek mierové rokovania s Putinom, keď podpísal dekrét (o ruských územiach historicky obývaných Ukrajincami, pozn. red).

Keď sa ho Carlson opýtal, prečo nedošlo k mierovým rokovaniam, Putin s odkazom na Zelenského povedal: „Ale ako budeme rokovať, keď to sám sebe aj ostatným zakázal?“

Putin povedal, že naposledy hovoril s prezidentom Joeom Bidenom pred inváziou Ruska na Ukrajinu a povedal mu, že podpora Ukrajiny zo strany USA by bola „obrovskou chybou“. Ruský prezident odkázal Carlsonovi, aby požiadal Biely dom o ďalšie podrobnosti o ich rozhovore.

Podľa Putinových slov by vojna na Ukrajine mohla skončiť do niekoľkých týždňov, ak Spojené štáty prestanú vyzbrojovať Ukrajinu, pričom trval na tom, že komunikačné kanály medzi Moskvou a Washingtonom zostávajú otvorené.

Na otázku, prečo nezdvihne telefón a nezavolá prezidentovi Bidenovi, aby mu povedal: „Poďme to vyriešiť,“ spýtal sa Putin Carlsona: „Čo tu je potrebné vyriešiť?“

„Je to veľmi jednoduché. Opakujem. Máme kontakty prostredníctvom rôznych úradov. Poviem vám, čo v tejto veci hovoríme a čo tlmočíme vedeniu USA. Ak chcete skutočne prestať bojovať, musíte prestať dodávať zbrane. V priebehu niekoľkých týždňov sa to skončí. To je všetko a potom sa môžeme dohodnúť na nejakých podmienkach,“ povedal ruský prezident.

Posledná otázka Carlsona sa týkala zadržaného amerického novinára Evana Gerškoviča. Putin uviedol, že prebiehajú rozhovory s predstaviteľmi USA a je možné dosiahnuť dohodu o prepustení reportéra, „ak naši partneri podniknú recipročné kroky“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj