Pondelok 20. mája, 2024
Minister poľnohospodárstva Cem Oezdemir, ilustračná fotografia: (Foto: Michele Tantussi/Getty Images)

Protesty v Nemecku: Rybári sú solidárni s farmármi, lobby veternej energie na mori však nie

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Oezdemir chce „vziať vietor z plachiet“ protestom farmárom kompromisným návrhom, ktorý predložil vo štvrtok 4. januára. Ponúkol zachovanie oslobodenia od dane z motorových vozidiel pre poľnohospodárske a lesnícke vozidlá. Úľava pre poľnohospodársku naftu však má byť zrušená – aj keď až postupne behom troch rokov. Združenie pre veternú energiu na mori je s kompromisným návrhom ministra veľmi nespokojné.

C. Oezdemir sa tak teraz dostal do problémov s lobistami za veternú energiu na mori. Na podporu svojich návrhov sa chystá prerozdeliť 780 miliónov eur z príjmov z aukčných výnosov z tendrov na veternú energiu na mori. Namiesto toho, aby tieto peniaze smerovali do dvoch účelovo viazaných fondov na ochranu morí a na rybolov, majú teraz plynúť do obecného rozpočtu.

Budúcnosť farmárov ako celku a domácej produkcie potravín

Zväz nemeckých farmárov (DBV) už kompromisný návrh odmietol ako nedostatočný. Predseda zväzu Joachim Rukwied trvá na tom, že oba návrhy škrtov by mali byť vypustené. Ide „jednoznačne tiež o budúcu životaschopnosť nášho odvetvia a o to, či je domáca produkcia potravín vôbec ešte žiadúca“.

Pre farmárske podniky by škrty znamenali ročnú záťaž vo výške niekoľko tisíc eur. Dôvodom škrtov je skutočnosť, že výnosy z dane z nafty sú primárne určené na financovanie obecnej cestnej infraštruktúry. Farmári ju však takmer vôbec nepoužívajú – ich poľnohospodárske stroje sa používajú hlavne na poliach.

Oezdemir chce teraz znížiť daňové zvýhodnenie o 40 % v roku 2024 a o ďalších 30 % v každom z nasledujúcich rokov. Od roku 2027 už dotácie nebudú existovať.

Rybolov sa má „transformovať“ pomocou výnosov z dotácií

Stefan Thimm zo Spolkového zväzu prevádzkovateľov veterných elektrární na mori (BWO) označil Oezdemirov plán pre Euractiv za „zlý signál“. Ide podľa neho o „zvrátenosť“, že by sa prostriedky získané z prevádzky obnoviteľných zdrojov energie mali použiť na zachovanie dotácií pre fosílne palivá.

Zrušením dotácií pre poľnohospodárstvo chcela vláda pre rok 2024 ušetriť približne 950 miliónov eur. Výška dotácií na veternú a solárnu energiu podľa zákona o obnoviteľných zdrojoch energie (EEG) v roku 2020 po prvýkrát prekročila hranicu 30 miliárd eur.

Výnosy z výberových konaní na veternú energiu na mori by zase mali prospieť projektu v súvislosti s „transformáciou“. Tá sa má uskutočniť v odvetví rybolovu. To má namiesto plánovaných 670 miliónov eur získať iba 134 miliónov eur, aby sa stalo „udržateľným“.

Rybári prejavujú solidaritu s farmármi napriek ohláseným škrtom

Napriek plánovaným škrtom pre rybárov, ktoré majú kompenzovať oneskorené ukončenie dotácií na poľnohospodársku naftu, prejavujú rybári z kutrov a pobrežných oblastí s farmármi solidaritu. Z klesajúceho počtu rybolovných oblastí tak zrejme nevinia poľnohospodárov, ale skôr rozširovanie veternej energie na mori.

Ako informovali noviny Süddeutsche Zeitung, rybársky zväz sa zúčastní miestnych protestov organizovaných farmármi. Zúčastnia sa tiež veľkej záverečnej demonštrácie 15. januára v Berlíne.

Podľa vyhlásenia rybársky priemysel „odmietol zrušenie poľnohospodárskej nafty a zrušenie oslobodenia poľnohospodárskych vozidiel od dane“. Rovnako sa to týka zvýšenia mýta pre nákladné automobily. Predseda zväzu Dirk Sander kritizoval vládu, že chce spreneveriť prostriedky určené na kompenzácie a úpravy v rybárskom priemysle, „aby zalepil diery v rozpočte spolkovej vlády“.

Rybársky zväz navrhol Oezdemirovi znížiť finančné prostriedky na prestavby stodôl. To by však bolo obtiažne vysvetliť farmárom. Z tohto dôvodu je minister pravdepodobne naklonený presmerovaniu peňazí z veterných elektrární na mori. Tie koniec koncov v roku 2023 vyniesli výrazne viac, než sa očakávalo. 5 % výnosov musí ísť na transformáciu rybolovu. Minister chce teraz zrejme ako mierku použiť pôvodne plánované príjmy namiesto skutočných.

Pôvodný článok. Text bol redakčne upravený.

Prečítajte si aj