Pondelok 20. mája, 2024
Screenshot z tlačovej besedy odvysielanej na oficiálnej FB stránke Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory - SPPK

Prísnejšie pravidlá pre chovateľov na Slovensku

Slovensko pripravuje zaviesť jedny z najprísnejších pravidiel pre chovateľov hospodárskych zvierat v rámci Európskej únie. Plánovaná digitalizácia by mala uľahčiť tento proces a pomôcť farmárom. Aj keď chovatelia digitalizáciu schvaľujú, nesúhlasia so skracovaním doby na nahlasovanie zmien v počte zvierat.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR chystá úpravu pravidiel, ktorá by znamenala, že každé nahlásenie zmeny v počte hospodárskych zvierat – narodenie, úhyn alebo prevoz – bude musieť byť nahlásené štátu v skrátenom čase. ​​Z vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva vyplýva, že chovatelia budú musieť nahlásiť zmeny v počte ich zvierat do 3 dní, na rozdiel od súčasných 7 dní.

„Keď máte farmu s tisíckami kusov ošípaných, aby ste vedeli fyzicky zabezpečiť počítanie tých zvierat, je to veľmi náročné na pracovnú silu,“ povedal na tlačovej besede riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Martin Nevoľný.

Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), porovnal slovenský návrh s podmienkami v iných krajinách EÚ: „Teraz má šesť dní len Bulharsko a všetky ostatné krajiny, či už Česko, Nemecko, Rakúsko a ostatné krajiny, majú minimálne sedem dní.“

Riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka Ivan Nemčovský dodal, že pre situáciu na Slovensku je pôvodné sedemdňové nahlasovacie obdobie veľmi vhodné.

Chovateľom, ktorí nestihnú nahlásiť zmeny v počte zvierat včas, hrozí pokuta. Tá by mohla byť až vo výške až 3 500 eur, uviedol Peter Repiský, predseda Zväzu chovateľov slovenského strakatého dobytka. Táto penalizácia môže mať tiež negatívne dopady na pridelenie európskych a národných finančných prostriedkov.

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora upozorňuje, že ak by sa zaviedla trojdňová oznamovacia lehota, Slovensko by sa stalo jednou z krajín s najprísnejšími pravidlami pre chovateľov v rámci EÚ.

Poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš zdôraznil, že nové pravidlá ešte nie sú definitívne. „Platnosť tejto vyhlášky je až od 1. júla 2024, takže ešte bude priestor pre prípadnú zmenu a určite budem rokovať aj s komisiou.“

Ako dôvod zmeny uviedol vysokú chybovosť v nahlasovaní. Zároveň spomenul, že chovateľom by mala výrazne pomôcť pripravovaná digitalizácia.

„My, chovatelia, nerozumieme, prečo ministerstvo pristúpilo k zavedeniu skráteného termínu, keď sme vysvetľovali, že takto nastavená povinnosť zvýši byrokraciu a výrazne sťaží chov hospodárskych zvierat. Opäť raz chceme ísť opačnou cestou a namiesto zjednodušovania podnikania ho len zhoršujeme. Treba otvorene povedať, že štát za posledné roky nezvládol svoju úlohu pripravovať pre poľnohospodárov také podmienky, aby podnikanie v poľnohospodárstve bolo atraktívnejšie, prispelo k celkovému rozvoju vidieka a oslovilo viac aj mladú generáciu,“ povedal podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

Farmári a minister vyjadrili záujem o prediskutovanie celej veci. Na konkrétnom dátume stretnutia sa však zatiaľ nedohodli.

Prečítajte si aj