Sobota 27. júla, 2024
ilustračná fotka
,

Pošta i tento rok deťom robí radosť listom pre Ježiška. Aké boli vianočné želania detí v minulosti?

Tak ako každoročne, i tento rok Slovenská pošta pripravila pre deti Vianočnú pohľadnicu, kde môžu deti písať svoje priania Ježiškovi. Túto pohľadnicu im môžu rodičia zadarmo priniesť z ktorejkoľvek pobočky Slovenskej pošty alebo môžu pohľadnicu vyplniť aj online.

Ak nevedia písať, môžu svoje želanie i nakresliť. Táto tradícia Slovenskej pošty trvá už 25 rokov. Deti každoročne píšu pohľadnicu Ježiškovi na adresu „999 99 Ježiško“, pričom pre každého z nich má pošta pripravený malý darček. 

Najkrajšia kresba, ktorá bude zaslaná spolu s pohľadnicou, bude námetom pre budúcoročnú vianočnú známku od Slovenskej pošty.

Deti si môžu návod na odoslanie pošty Ježiškovi pozrieť aj na stránke www.vianocnaposta.sk, kde sa dozvedia aj o súťaži na námet novej známky.

V minulom roku pošta dostala 111 474 vianočných prianí od detí zo 43 krajín sveta. Tento rok na Slovenskej pošte už zaznamenali 1200 vianočných prianí, z toho 815 je zo Slovenska. Pohľadnice prichádzajú z rôznych častí sveta – Taiwanu, Číny aj Japonska.

„Vďaka tomuto unikátnemu projektu môžu napísať deti Ježiškovi svoje tajné želania, čo podporuje ich kreativitu i fantáziu, a Slovenská pošta všetky pozdravy Ježiškovi doručí. Projekt organizujeme už 25.-ty krát a za tento čas sme doručili Ježiškovi do Rajeckej Lesnej viac ako dva milióny pozdravov od detí z celého sveta,“ uviedol pre RTVS generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Krupka.

Napísať Ježiškovi deti môžu až do 15. decembra 2023. Odpoveď od Ježiška príde všetkým deťom, nesmú však zabudnúť napísať spiatočnú adresu. Ježiško odpovedá okrem slovenčiny aj v angličtine či Braillovom písme.

Pohľadnica Vianočná pošta

Čo si želali deti od Ježiška pred 10 rokmi?

V roku 2013 prišlo na adresu poštového Ježiška 61 860 listov, pohľadníc a kresieb. Ku každej odpovedi od Ježiška bolo ako darček priložené pexeso.

Pred desiatimi rokmi si deti v listoch určených Ježiškovi  želali napríklad lego, dotykový mobil, stolové hry ako Monopoly, Cestujeme po hradoch a zámkoch alebo Dostihy a sázky. No taktiež si priali Barbie morskú pannu,  knihu Mach a Šebestová, inteligentnú plastelínu či  voňavku alebo boxovaciu súpravu. 

Ukážky z listov Ježiškovi:

Milý Ježiško, 

na Vianoce by som si prosila pod stromček ako darček dievčenské lego s Andreou, kde kŕmi zajačika v králikárni. Potom by som si prosila Monster High, kde si môžem vytvoriť svoju vlastnú bábiku. Potom ako darček pod stromček knihu Mach a Šebestová a nakoniec Monopoly milionár, čo majú v Dráčiku, teda aspoň dúfam. Ďakujem. Tvoja kamarátka a priateľka Viki, Nitra 

Milý Santa, 

volám sa Yuka. Bývam v Taipei. Kamarát mi povedal, že ti môžeme poslať vianočný pozdrav. Toto je po prvýkrát, čo píšem list v angličtine a mám z toho veľkú radosť. Študovala som dva roky v Japonsku. Teraz pracujem v Taipei. Ľudia v Japonsku si Vianoce veľmi užívajú a je to aj môj obľúbený sviatok. Dúfam, že každý prežije krásne Vianoce a bude mať šťastný rok 2013. Ying Hsuan Liu, Taipei City, Taiwan 

Aké boli želania detí pred viac ako sto rokmi?

Podľa výskumu MyHeritage boli najčastejšie žiadané darčeky spred 100 rokov úplne iné ako v súčasnosti. Deti si priali cukríky, orechy, hojdacieho koníka, ale aj bábiku, rukavice, vláčik, pomaranče, knihy, vreckovky či korčule.

V dnešnej dobe sú deti náročnejšie, najviac prianí v minulom roku, ktoré Slovenská pošta zaznamenala, boli hračky, tablety, mobily ale aj živé zvieratá či knihy.

Prečítajte si aj