Sobota 27. júla, 2024
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa víta s miestnymi obyvateľmi počas príchodu na výjazdové rokovanie vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. (FOTO TASR - Radovan Stoklasa)

Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Fica (+Video)

Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Roberta Fica (Smer-SD). V pléne parlamentu to potvrdil podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) a prerušil rokovanie aktuálnej schôdze na neurčito.

Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Muž, ktorý strieľal, bol známy spisovateľ z Levíc Juraj Cintula. Mal byť aj legálnym vlastníkom zbrane.

Hovorca ministerstva vnútra Martin Neumann pre televíziu Markíza potvrdil, že išlo o atentát. Na záberoch vidno, ako ochrankári premiéra urýchlene dvíhajú zo zeme a nakladajú do auta.

Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR priblížilo, že krátko po 14.30 h dostalo na tiesňovú linku informáciu o postrelenom mužovi v Handlovej. „K 59-ročnému pacientovi sme vyslali záchranársky vrtuľník,“ uviedlo na sociálnej sieti. Podľa SME mal premiér so zdravotníckym personálom v Handlovej aj komunikovať.

Profil predsedu vlády na sociálnej sieti informoval, že premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave. Prevážajú ho vrtuľníkom do Banskej Bystrice.

Podľa informácií Plus jeden deň má ísť o priestrel brucha a ruky. Fico má byť mimo ohrozenia života a čaká ho operácia.

Podľa Denníka N sa premiér v momente útoku rozprával s dvoma ľuďmi. Starší muž uviedol, že práve šiel Ficovi podať ruku, keď zazneli výstrely.

„Keď sa ozvali výstrely, skoro som ohluchla,“ uviedla žena, pričom odmietla uviesť svoje meno. Podľa nej premiér klesol na zem, pričom zaregistrovala krvavé zranenia na jeho hrudi a hlave. Malo ísť o tri alebo štyri výstrely.

Incident vyvolal napätie aj v Národnej rade. Ľuboš Blaha prerušil rokovanie a odkázal opozícii: „Toto je vaša robota!“ Poslanec Richard Glück (Smer-SD) v sále kričal a obviňoval opozičných poslancov, že sú za incident zodpovední. Do zvady sa s ním dostal Jozef Pročko z hnutia Slovensko.

Bezpečnostní analytici kritizujú nedostatočný zásah ochranky

Juraj Zábojník, bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, zhodnotil pre TA3 prípravu ochranných zložiek ako nedostatočnú. Na takýchto akciách musí byť podľa neho vždy prítomná záchranná služba, ktorá v akútnom prípade, kedy môžu rozhodovať sekundy, prevezie ústavného činiteľa do nemocnice. V prípade atentátu na Roberta Fica tam žiadna záchranná služba nebola a premiéra prevážali do nemocnice vládnym vozidlom. Z dostupných záberov podľa neho pri zásahu prevládal chaos a ochranka nemala dostatočne nacvičené formácie pre rýchlu reakciu a okamžité vzatie zraneného do záchranného vozidla.

Podľa českého bezpečnostného experta Zdeňka Charváta „neskorá reakcia vo chvíli útoku bola strašná, všetci sa len prizerali a nikto nič nerobil“. Na obranu ochrankárov však dodal, že situácia bola veľmi obtiažna a ich následný postup bol správny.

„To najhoršie, čo sa môže stať, je, že Robert Fico zomrie,“ povedal politický komentátor Roman Joch. Viedlo by to podľa neho k radikalizácii spoločnosti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo facebookovom videu povedal, že orgány činné v trestnom konaní vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Útok považuje za neakceptovateľný. „Je to vyvrcholenie tých nálad, ktoré sú v spoločnosti živené. Je to prejav nenávisti, prejav útoku nielen na človeka, ale ako na predsedu vlády, aj ako útok na samotnú podstatu štátnosti,“ skonštatoval a dodal, že predsedovi vlády praje skoré uzdravenie.

Politici vyjadrujú z incidentu zhrozenie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ostro odsúdila. Označila ho za brutálny a bezohľadný. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla na sociálnej sieti.

Novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD) na sociálnej sieti uviedol, že streľba na premiéra Roberta Fica ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. „Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ povedal Pellegrini. Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali. „Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD a premiérovi. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu. „Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť,“ vyhlásil. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

Podpredseda parlamentu a predseda najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka je streľbou šokovaný a zhrozený. „Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ zdôraznil na sociálnej sieti.

Prečítajte si aj