Pondelok 20. októbra, 2025
Ilustraný obrázok (foto: Jane Doan / Pexels)

Päť druhov ovocia a zeleniny na schudnutie: jedzte ich v týchto časoch

Podľa taiwanskej odborníčky na výživu Cheng Hanyu sa mnohí ľudia pri chudnutí vyhýbajú konzumácii ovocia, avšak keď si vyberiete ten správny druh, získate živiny, ktoré udržujú zdravý metabolizmus, spaľujú tuky a pomáhajú znižovať výskyt kardiovaskulárnych ochorení.

Hanyu odporúča päť druhov ovocia, ktoré pomáhajú pri chudnutí:

Paradajky

Podľa údajov Food Data Central obsahuje 100 gramov rajčín odrody Roma len 20,5 kalórií. Paradajky sú bohaté na vitamín C, vlákninu, lykopén a flavonoidy. Antioxidanty v paradajkách znižujú riziko obezity a kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia taiwanských vedcov publikovaná v časopise Nutrition v roku 2015 sledovala 25 zdravých žien, ktoré každý deň počas dvoch po sebe nasledujúcich mesiacov pili približne 0,25 ml paradajkovej šťavy popri bežnej strave.

Výsledky štúdie ukázali, že konzumácia paradajkovej šťavy „výrazne znížila“ obvod pása, index telesnej hmotnosti a hladinu cholesterolu v krvi u testovaných žien.

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, brusnice, jahody a černice majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. Napríklad jahody majú v priemere 32 kalórií na 100 gramov. Bobuľové ovocie je bohaté na antokyány a má silné antioxidačné vlastnosti podporujúce proces spaľovania tukových zásob v pečeni a rozkladania nahromadených tukov v tele.

Kiwi

Kiwi má približne 61 kalórií na 100 gramov a je bohaté na vitamín C, kyselinu listovú a vlákninu. Okrem toho je veľmi chutné. V roku 2018 uskutočnila Univerzita Otago na Novom Zélande štúdiu, v ktorej 24 ľudí vo veku 44 až 85 rokov s prediabetom konzumovalo počas 12 týždňov každý deň kiwi.

Výsledky ukázali, že pridanie kiwi do jedálneho lístka znížilo krvný tlak a zmenšilo obvod pása približne o 3 cm. Wada Kiyoka, japonský odborník na chudnutie, vo svojom článku z roku 2020 uviedol, že kiwi je približne šesťkrát výživnejšie ako jablká. Vo vode rozpustná vláknina v kiwi chráni črevnú výstelku, zvyšuje počet prospešných črevných baktérií a reguluje črevné prostredie.

Guava

Guava, farebné tropické ovocie s jedinečnou pikantnou chuťou, dodáva 68 kalórií v 100 gramoch. Guava je bohatá na vitamín C, draslík a vlákninu. Vláknina navodzuje pocit sýtosti a vitamín C podporuje metabolizmus cholesterolu, čím účinne znižuje jeho obsah v tele.

Indická štúdia zverejnená v časopise Journal of Clinical and Diagnostic Research v roku 2016 ukázala, že guava znižuje index telesnej hmotnosti a krvný tlak. 

Takisto značne znížila hladinu celkového cholesterolu, triglyceridov a LDL cholesterolu.

Melóny

Cukrové melóny sa pestujú v rôznych odrodách a majú v priemere 36 kalórií na 100 gramov. Vďaka nízkemu počtu kalórií a vysokému obsahu vody sú vhodnou potravinou pri chudnutí. Melóny sú bohaté na draslík, ktorý pomáha pri nadmernom vylučovaní sodíka a zmierňuje opuchy. Sú tiež dobrým zdrojom medi, draslíka a vitamínov C a B6.

Kedy je ideálny čas na konzumáciu ovocia?

Ilustračný obrázok (Foto: Harshi Rateria/Pexels)

Pred jedlom

Konzumácia ovocia pred jedlom môže zvýšiť pocit sýtosti, čo je veľmi užitočné pre ľudí držiacich diétu.

Po jedle

Po jedle si doprajte ovocie, napríklad papáju, kiwi a ananás, ktoré napomáhajú pri trávení a podporujú metabolizmus.

Po cvičení

Do hodiny po cvičení zjedzte ovocie bohaté na organické kyseliny (citróny, jahody, čučoriedky, hrozno a mnohé ďalšie), ktoré pomáhajú regenerovať glykogén a obnovovať svaly. Ľudia trpiaci refluxom pažeráka by sa mali vyhýbať citrusom a ovociu s vysokou kyslosťou, pretože zosilňujú jeho príznaky. Namiesto toho by mali jesť lepšie stráviteľné ovocie, ako sú banány, melóny, jablká a hrušky.

Článok bol preložený z americkej edície Epoch Times.

Podporte nás

Ako hodnotíte tento článok? Zanechajte nám spätnú väzbu.

Prečítajte si aj